Banes Motor České Budějovice
21.01.2014, Lukáš Dvořák

Motor by rád potřetí vyzrál na Draky ze Šumperku

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Jedenáct. To je počet duelů, které ještě Motoru zbývají k tomu, aby něco udělal se svým postavením. Další příležitost je ve středu. Od 18:00 budou českobudějovičtí hokejisté bojovat na ledě Salithu Šumperk. S tím mají kladnou bilanci dvou výher a jedné porážky. Který z týmů přeruší svou dvouzápasovou sérii bez bodu a bude se radovat z důležitého příspěvku do ligové tabulky?

O soupeři: Salith Šumperk

Založen: 1945
Stadion: Zimní stadion Šumperk (kapacita 3500 diváků)
Webové stránky klubu: hokejsumperk2003.cz
Umístění v poslední sezóně: 11. místo v ZČ
Hlavní trenér: Radek Kučera
Vzájemná utkání v sezóně:
ČEZ Motor - Šumperk 4:0
Šumperk - ČEZ Motor 4:2
ČEZ Motor - Šumperk 5:2

Sestava z posledního zápasu

Štůrala (5. Vajner) – Pastor, Starý, Holík, Gewiese, Novotný, Sedlák, Tesařík, Dudáš – Půhoný, Plášek, Haas – Žalčík, Staněk A., Moskal – Skoumal, Červenka, Brunec – Langr, Sedláček, Chomič.


Šumperk je v probíhající sezóně sice na desátém místě, ale svými výkony stále živí naději na play-off. Týmy kolem osmého místa tabulky jsou aktuálně hodně vyrovnané a jejich umístění se neustále mění. V současné době s Draky bojují o poslední postupové místo Ústečtí Lvi a Benátky nad Jizerou. Na pozoru se však musí mít i před Medvědy z Berouna, kteří s nízkou ztrátou nepříjemně dotírají.

Salith se letos potýká s naprosto žalostnou obranou, alespoň tedy v její defenzivní činnosti. Ta je v počtu inkasovaných branek druhá nejhorší v lize. Přesto se najde v probíhajícím ročníku spoustu utkání, která fanoušky Draků musela bavit. Naposledy tomu tak bylo v derby s Olomoucí. Není totiž moc střetnutí, ve kterých již v patnácté minutě svítí na světelné tabuli stav zápasu 5:3. Do závěrečného klaksonu padlo ještě pět dalších branek, jež stanovily konečný výsledek na 8:5 pro Moru. „V té druhé třetině, kdybychom dali tři góly, tak jsme to otočili a věřím, že bychom pak Olomouc položili,“ říkal po prohraném duelu útočník Aleš Staněk. Pro Šumperské šlo o druhý prohraný zápas v řadě, nutno však podotknout, že doma s Mladou Boleslaví ostudu neudělali (3:6).

Zaostřeno na: Útočný apetit obránců

Jen málokdy je k vidění na předních příčkách v týmových statistikách obránce. A v celku Salithu je dokonce bek vede! Tomáš Sedlák už za jednačtyřicet utkání získal devětadvacet bodů. Dalo by se ale předpokládat, že většina bodů je za gólové přihrávky. Jenže ono tomu tak úplně není. Třicetiletý zadák je s deseti brankami třetím nejlepším střelcem Šumperku. S tímto ziskem je nejproduktivnějším obráncem ligy a už teď jde o jeho životní sezónu. Navíc se na něj z druhého místa ligových statistik tlačí jeho kolega. Aleš Holík má o pouhé čtyři body méně.

42. kolo: Salith Šumperk - ČEZ Motor České Budějovice

středa 22. 1. 2014, 18:00
Zimní stadion Šumperk

Z tábora Motoru

Jihočeši se znovu vrátili k průměrným, možná až podprůměrným výkonům. Po těsné výhře s Havířovem přišly dvě prohry a především ta domácí s Třebíčí byla naprosto zasloužená. Předvedený výkon byl daleko za potenciálem Motoru a i samotní hráči si to po utkání uvědomovali. Stejně kritický byl i trenér Rosol. „Je to jednoduchá rovnice - nedáváme branky, nezískáváme body. Naše potence je žalostná.“

Otázkou nadále zůstává, co dělat. Do konce základní části zbývá pouhých jedenáct zápasů a play-off je hodně, ale hodně vzdálené. Aby se povedlo dohnat desetibodovou ztrátu, musel by se stát zázrak podobný tomu z Lake Placid. „Dokud tady ta šance je, tak o ni budeme bojovat, ale já jsem realista,“ komentoval naděje kapitán týmu. Do sestavy ani tentokrát nezasáhne Jiří Moravec.

Sestava z posledního zápasu

Kůdela – Kasík, Vráblík, Kotaška, Chmelíř, Platil, Prokop, Kříž – Kotalík, Rob, Melka – Vaniš, Pajič, Boháč – Kuchejda, Šachl, Ondřej – Bárta, Skuhravý, Ferebauer – Kňazev.

Věděli jste, že...

… Draci mají pouze jediného hráče, který je v bodování účasti na ledě na plusové hodnotě? Je jím Michal Popelka, jenž má dva kladné body. A dost možná na nich zůstane, protože za Šumperk odehrál pouhá tři utkání. Na nule jsou poté Dudáš, Okál a Kolouch.


Statistiky

42. kolo
Salith Šumperk
vs
ČEZ Motor České Budějovice
10.
Umístění v tabulce
13.
41 / 10 - 9 - 2 - 20
113:148 / 50
Statistiky v sezóně
(základní část)
41 / 10 - 4 - 2 - 25
80:104 / 40
Tomáš Sedlák 29 bodů (10+19)
Nejproduktivnější hráč v sezóně
Daniel Boháč 23 bodů (12+11)
Aleš Staněk (12)
Nejlepší střelec v sezóně
Aleš Kotalík, Daniel Boháč (12)
Tomáš Sedlák (19)
Nejlepší nahrávač v sezóně
Luboš Rob (12)
Tomáš Sedlák 29 bodů (10+19)
Nejproduktivnější obránce v sezóně
Jiří Moravec 8 bodů (2+6)
Michal Popelka (+2)
Tomáš Brunec (-20)
+/- bodování v sezóně
Petr Šachl (+7)
Václav Skuhravý (-16)
Martin Novotný (74)
Nejtrestanější hráč v sezóně
Václav Skuhravý (123)
Tomáš Štůrala 90,64 % - 3,21
Vratislav Vajner 87,50 % - 4,40
Libor Kašík 88,03 % - 4,67
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Dominik Halmoši 91,47 % - 2,55
Hynek Kůdela 92,68 % - 2,07
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....