Banes Motor České Budějovice
27.12.2013, Jaroslav Pešek

Směrem k Soči: Pohled III.

ČESKÉ BUDĚJOVICE: Budějovické publikum si začíná zvykat na prvoligový hokej, ale při pohledu na styl hry některých celků si stále ještě musí klepat na čelo. Mnoho krásných utkání fanoušci letos v Budvar aréně neviděli a tak všichni jistě vyhlížejí největší hokejový svátek, tedy olympijský turnaj v Soči. Nikdo ze současného kádru Motoru se na něj z celkem pochopitelných důvodů nepodívá, ale v širší nominaci je několik budějovických odchovanců a někteří z nich mají velkou šanci si na turnaji zahrát.

Je celkem jasné, že do Soči pojede minimálně jeden gólman s budějovickými kořeny. Na poslední reprezentační akci (Chanel one cup) si totiž o nominaci hlasitě řekli Jakub Kovář s Alexandrem Salákem. Nedovedu si představit, co by se muselo stát, aby na olympiádu nejel ani jeden z nich. Kdybych byl na místě Aloise Hadamczika, vzal bych oba, protože marně hledám brankáře, který by měl aktuálně lepší formu.

V obranných řadách pravděpodobně nebude mít budějovický hokej žádné zastoupení. Jediným hráčem, který se proháněl po ledě Budvar arény a podle mě by neměl na olympiádě chybět je Kanaďan Andrew Ference. Kanada má ale obrovské množství kvalitních beků a Andy není ani v širší nominaci. Do Soči tedy najisto nepojede. Můj názor ale je, že Kanadě by velmi pomohl, protože je to bojovný hráč, který dokáže přijmout jakoukoli roli v týmu. Kanada jistě bude mít velice silný tým, ale myslím, že mnoho silných individuí může být nevýhodou pro týmovou hru. Právě Andrew je hráč, který dokáže pro ostatní vybojovat potřebný prostor.

V útočných řadách mají podle mě jistou nominaci Martin Hanzal a Jiří Novotný. Prvně jmenovaný zažívá povedenou sezónu v dresu Phoenix Coyotes a je dle mého ideálním hráčem pro špinavou práci a díky svým fyzickým parametrům (196 cm, 99 kg) perfektním hráčem před branku. Podobné úkoly by měl plnit i Jiří Novotný, který podává stabilně dobré výkon v klubu i v reprezentaci. Je také zvyklý na široká kluziště a tak by mohl být tím správným prvkem do týmové chemie.

Mám-li si tipnout konečné pořadí, pak myslím, že zlato získá USA, stříbro Švédsko a bronz Finsko, které v souboji o třetí místo porazí Rusko. Český tým vypadne ve čtvrtfinále, ale pokud Pavelec chytne dobrou formu, může získat i medaile.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....