Banes Motor České Budějovice
26.12.2013, Matěj Mayer

Směrem k Soči: Pohled II.

Č. B u d ě j o v i c e – Čím dál více diskutovaným tématem jsou olympijské hry v Soči. Redaktoři webu www.hcmotor.cz se rozhodli vyplnit vánoční pauzu vlastními postřehy a své zkušené pohledy zaměřili právě na Zimní olympijské hry v Soči 2014. Krátké blogy se zamýšlejí především nad umístěním českého týmu, celkovým pořadím a také nad možnou nominací hráčů z jihu Čech.

Alois Hadamczik má v současné chvíli na papíře napsáno 67 jmen. Ze sedmi brankářů, 22 obránců a 38 útočníků bude vybírat tým pro nejdůležitější hokejovou akci následujícího kalendářního roku. Mezi širším výběrem pochopitelně nechybí jména několika českobudějovických odchovanců, kteří se ale nakonec objeví v Soči?

V bráně to nyní vypadá na jednoznačnou záležitost. Brankáři narození v Písku, tedy Alexander Salák a Jakub Kovář, by neměli v konečné nominaci chybět. Oba se předvedli ve skvělém světle na posledním turnaji Channel One Cup v Soči a způsobili tak trenérům příjemné starosti. O jakých starostech je řeč? Salák a Kovář spolu pravděpodobně budou svádět boj o pozici druhého brankáře. Šanci ještě mají i gólmani ze zámoří - Petr Mrázek a Michal Neuvirth.

Nakonec ani předpokládaná jednička Ondřej Pavelec nechytá v oslnivé formě a v případě pochybení v úvodních zápasech může nastat chvíle pro maskovaného muže číslo dvě. Mým tipem je, že dvojkou bude Alexander Salák, který je přeci jenom v očích expertů i trenérů mírně favorizovaný a jeho nominace se dokonce dá označit téměř za stoprocentní. Trojkou bude Jakub Kovář.

Mezi obránci by se s největší pravděpodobností žádný hráč, oblékající v minulosti dres Českých Budějovic, objevit neměl. Můžeme tedy pokračovat rovnou na útočníky. Pouze zranění by zabránilo v nominaci Martina Hanzala. Šestadvacetiletý útočník Phoenixu měl letos našlápnuto k životní sezoně, ale bohužel ho zbrzdilo zranění. I tak bude tento urostlý forvard pro český tým obrovským přínosem. Jeho velkou předností je především schopnost nastupovat ve kterémkoliv útoku a plnit v týmu jakoukoliv roli. Hanzal začne pravděpodobně na centru třetí formace.

Druhým hráčem z jihu Čech, jehož jméno by mělo zaznít v konečné nominaci, je Jiří Novotný. Kapitán Lva Praha odvádí pro reprezentaci cenné služby a měl by být ideální typem hráče do 4. formace. Hadamczik po Channel One Cupu oznámil, že ho zaujali hráči z Evropy a Novotný by měl být právě jedním z nich. Rodák z Jindřichova Hradce by se podle mého názoru do týmu hodil a stejný názor bude mít i trenér Hadamczik.

Někoho může překvapit, že jsem dosud nejmenoval Milana Michálka, kterého mnozí v nominaci považují za samozřejmost. Devětadvacetiletý křídelník ale letos nemá formu a místo v prvních dvou formacích by měli zaujmout jiní hráči. Michálek je považován za typického powerforwarda, kterého tým potřebuje. V posledních dvou letech mu však povážlivě zvlhl střelný prach. Letos zatím odehrál všechny zápasy, ale vstřelil ubohých 6 branek, což je na hráče jeho kalibru proklatě málo. Ještě horší je kolonka +/-, kde je s bilancí -21 druhý nejhorší v lize! Otázkou zůstává, zda považuje Alois Hadamczik Michálka za hráče pro 3. či 4. lajnu. Za letošní výkony si však účast na olympijských hrách nezaslouží.

Co se týče celkového umístění, mým favoritem na vítěze turnaje je Kanada, která bude mít jednoznačně nejsilnější mužstvo a pokud se trenérům podaří najít správné složení útoků, těžko jí někdo bude konkurovat. Ve finále si to rozdá se Švédskem, které bude spoléhat především na vynikajícího Henrika Lundqvista v bráně. Třetí v pořadí bude domácí Rusko, které porazí v souboji o bronzovou medaili celek USA. Česká reprezentace vypadne ve čtvrtfinále.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....