Banes Motor České Budějovice
26.04.2013, Lukáš Dvořák

Lukáš Sedlák: Jednu chvíli jsem hrál až třicet minut za zápas

Č. B u d ě j o v i c e, S p r i n g f i e l d (U S A) - Talentovaný útočník Lukáš Sedlák neohroženě procházel mládežnickými výběry České republiky. Svou pouť zakončil na uplynulém Mistrovství světa do dvaceti let jako kapitán týmu. Nyní podepsal první kontrakt s celkem NHL - Columbusem Blue Jackets. V úvodní části rozsáhlého rozhovoru se rozpovídal o svém novém zaměstnavateli či o uplynulých dvou sezónách v Chicoutimi.
Lukáši, v první řadě velká gratulace k podepsání nováčkovského kontraktu v NHL. Jak ke smlouvě s Columbusem vlastně došlo?
Děkuji moc. No, v podstatě se to seběhlo všechno hrozně rychle. Po draftu na mě měl Columbus dva roky právo, takže první rok se o ničem nejednalo. A mám za to, že ve druhém roce mohli díky výluce začít jednat až od 1. března. V jeho půlce mi následně zavolal agent, že tým má zájem se mnou podepsat smlouvu a začalo se jednat. Výsledek přišel někdy na konci března, těsně před mým odletem domů z Kanady. Zrovna jsme hráli 5. zápas play-off a v den zápasu mi agent sdělil, že má pro mě návrh smlouvy. Následovaly drobné úpravy kontraktu a během následujících dvou týdnů bylo podepsáno.
Lukáš Sedlák v barvách Chicoutimi Saguenéens (zdroj: sagueneens.com)

Columbus nyní bojuje o play-off. Vám ale už s Chicoutimi, jehož dres jste hájil v QMJHL, skončila sezóna. Musíte být v USA připraven pro případ, že byste byl povolán do hlavního týmu nebo jste zpátky v ČR?
Vlastně ještě v den mého odjezdu zpět do ČR mi volali, že chtějí, abych zůstal v Kanadě pro případ, že bych jel hrát na farmu Columbusu. To jsem ale odmítl a vrátil se do Čech, abych byl s rodinou a přítelkyní. Akorát jsem musel být připraven na případný odjezd do USA. No, asi dva týdny po mém příjezdu domů jsem si musel opět balit kufry a vyrazit na farmu. Zatím jsem se ale do hry nedostal a pouze trénuji. Alespoň se seznamuji s prostředím a hráči, kde bych měl hrát příští rok. Play-off ale už začíná a nevím, jestli do bojů zasáhnu. Je to však dobrá zkušenost a budu to mít za rok snazší v tom smyslu, že si nebudu muset zvykat na chod týmu. Bydlím na hotelovém pokoji se spoluhráčem z Kanady, který se již dostal do hry, takže mám spoustu volného času. Navíc mi tohle povolání zkazilo maturitu. Měl jsem maturovat už loni, ale nestihl jsem přijet včas na termín a nestihnu to ani letos.

Jak už jste zmínil, nyní trávíte čas s farmářským týmem Blue Jackets. O který tým se jedná a jaké jsou z něj vaše první dojmy?
Je to tým Springfield Falcons (AHL), který skončil druhý po základní části. První dojmy jsou takové, že je zde vše na vysoké úrovni. Já například přijel pouze s bruslemi, ale tady mi dali celou novou výstroj a každý se ke mně chová výborně. Od trenérů, jež mi hodně radí a pilují se mnou všechny detaily, až po spoluhráče, kteří mě výborně přijali. Dokonce mě pozvali na večeři k jednomu spoluhráči domů a pomáhají mi, abych si co nejrychleji zvykl. Také mi radí různé maličkosti na trénincích a je vidět, že se tu sešla výborná parta, která chce udělat co největší úspěch. Je nás tu přibližně sedmnáct útočníků, a tak každý bojuje na sto procent o své místo v týmu.

Před startem následující sezóny s největší pravděpodobností absolvujete druhý tréninkový kemp Columbusu. V dobré paměti ale máte i předsezónní přípravu s HC MOUNTFIELD. V čem se podle vás nejvíc liší?
Já jsem nezažil letní přípravu v prvním mužstvu, pouze jsem s hráči byl na ledě, ale to už budou asi tři roky. Odehrál jsem pár přípravných zápasů, ale tempo se vůbec nedá srovnávat. Tady je všechno daleko rychlejší, máte na všechno méně času a musíte rychleji reagovat. Jakmile chvilku přidržíte kotouč, tak máte na sobě hráče, dva a musíte se tedy rychle rozhodovat a mít na paměti, kde se kdo nachází na ledě ještě předtím, než dostanete puk. V Budějovicích se trénuje jinak, protože je to odlišný styl hokeje. Při kempu v Columbusu můžu být s hráči, co už něco odehráli v NHL a tak vám to dá strašně moc zkušeností. Vidět, kolik tomu obětují i mimo led a to je hrozně důležité, jelikož na každé místo jsou tři hráči, takže se každý musí hrozně snažit, aby si zajistil živobytí.

Dají se popsat nějaké odlišnosti v tréninkových procesech?
Největším rozdílem asi je, že se tolik neběhá a víc se dbá na to, aby se cviky prováděly správně. I v posilovně se dělá spoustu věcí pro větší výdrž těla a jeho správné držení. Předchází se tak zraněním. Strašně se mi to líbí, protože mi tím srovnávají záda. Hned během prvního tréninku mi dali sérii cviků pro jejich zlepšení. Také tady děláme cviky, které jsou speciálně určené pro hokejisty, což mi v Česku trochu chybělo. Svou poslední letní přípravu jsem si dělal sám s kamarádem a osobním trenérem a bylo to vynikající. Dostali jsme tréninkovou knížku z Columbusu, tak jsem se jí řídil na půl a zbytek jsme doladili s osobním trenérem. Výsledek byl výborný. Letos se musím víc soustředit na horní polovinu těla, kde trochu zaostávám.

Když je potřeba, Sedlák se nebojí jít do konfliktu a bránit své spoluhráče (zdroj: Laurent Silvani)

Vraťme se ještě k Chicoutimi. Odehrál jste za ně dva ročníky, ve kterých jste za 122 utkání zaznamenal 92 bodů (38 + 54). Více se však jak vám, tak celému týmu dařilo v sezóně 2011/12. Kde byl podle vás ten největší rozdíl?
Můj první rok byl lepší ve všech ohledech. Měli jsme lepší tým, víc starších kluků, byli jsme lepší parta a zažil jsem hrozně moc srandy. I díky tomu se nám hrálo lépe a završili jsme to hodně povedeným play-off. Druhý rok nám vyměnili půlku týmu a celý tým se hledal. O Vánocích přišla další obměna, takže ten ročník byl takový na houpačce. Sehráli jsme výborné zápasy, ale pak přišly dva špatné. Z toho pramenila nervozita a to, že jsme nedokázali vyhrávat víc zápasů v řadě. Má lajna musela být rozdělena, nehráli jsme ve stejném složení jako první rok, protože bylo potřeba mít dvě lajny vyrovnané. Následně jsme vypadli hned v prvním kole play-off.

Asi na vás ležela po vydařeném ročníku větší zodpovědnost. Netížilo vás to ve vašich výkonech?
No, ta zodpovědnost byla větší, to určitě. Na druhou stranu jsme ale měli úplně nový tým, byla tam spousta mladších hráčů. Od mé druhé formace se nejvíce očekávala produktivita, a když jsme nebodovali každý zápas, nebo se nám prostě nevydařil, tak jsme vesměs prohráli. To bylo trochu svazující. Díky této zkušenosti však o něco lépe zvládám těžké situace. Dokonce jsem v jednu chvíli hrál osmadvacet až třicet minut za zápas. Byla to hodně velká porce na útočníka. Chodil jsem na led například i se 4. lajnou nebo jenom na vhazování a hned na střídačku. V uplynulé sezóně jsem měl spoustu prostoru při hře.


POKRAČOVÁNÍ ROZHOVORU S LUKÁŠEM SEDLÁKEM O ZAJÍMAVÝCH MOMENTECH V CHICOUTIMI NEBO O JEHO PŮSOBENÍ V REPREZENTACI VYJDE JIŽ BRZY. Aktuální informace o jihočeském odchovanci můžete sledovat na jeho oficiálních facebookových stránkách.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....