Banes Motor České Budějovice
22.04.2013, Miroslav Mayer

Konec sezóny mi vyšel lépe než úvod, myslí si Michal Švihálek

Č. B u d ě j o v i c e - Před časem jsme vyhlásili anketu o nejlepšího mladíka z kádru HC MOUNTFIELD za uplynulou sezónu. Zájem fanoušků o tuto novu anketu byl velký a do poslední chvíle nebylo jasno o vítězi. Prvním vítězem se nakonec stal útočník Michal Švihálek, který se zúčastnil i mistrovství světa do dvaceti let v Rusku.

Počet hlasujících fanoušků na facebooku ukazuje na zájem příznivců budějovického hokeje o mládí a o odchovance z vlastních řad. Vítěz ankety Michal Švihálek sice udělal své první hokejové krůčky v Jindřichově Hradci, ale již od žákovských mužstev působí v Českých Budějovicích. Povedl se mu hlavně konec sezóny, kdy svými výkony zaujal fanoušky i trenéry a ti ho pak odměňovali větším časem na ledě.

Letošní sezónu jste zahájil v prvním mužstvu HC MOUNTFIELD, ale nedostával jste tolik prostoru na ledě.
Celou přípravu jsem absolvoval s prvním mužstvem a ze začátku sezóny jsem se pohyboval na hraně čtvrté řady a třináctého útočníka. Pár zápasů jsem také sehrál za juniory. Celou dobu jsem doufal, že dostanu více času na ledě a budu stabilním členem týmu. To se ze začátku moc nepovedlo. Bylo to i tím, že moje výkony nebyly až tak dobré.

Čím to bylo, že na začátku sezóny vaše výkony nebyly takové, jako v jejím závěru?
Sám nevím, čím to bylo. Přípravu jsem nepodcenil. Sám jsem později viděl, že mezi začátkem a koncem sezóny byl velký rozdíl. Možná, že mi pomohlo i to, že jsem byl zraněný a během té doby jsem se připravoval s Radkem Bělohlavem a Petrem Požárkem. Pak jsem měl lepší pohyb po ledě i lepší bruslení.

Na ledě jste zezačátku působil spíše dojmem, že nechcete nic zkazit a nic navíc jste si nedovolil. Bylo to tak?
Myslím, že to tak asi bylo. Dokonce mi to řekli i trenéři, že hraji hokej, při kterém se bojím udělat chybu. Já sám jsem to tak necítil, ale to je věc, kterou člověk na sobě nevidí. Snad se to později zlepšilo a věřím, že i díky posledním zápasům jsem získal zkušenosti a už to bude jen lepší.

Máte na svém kontě velké množství startů za mládežnická reprezentační mužstva. Až do přechodu k týmu do dvaceti let jste byl vždy velmi produktivní. Jaký je rozdíl mezi osmnáctiletými a starším výběrem?
Do osmnáctky jsou týmy ještě vyrovnané. V osmnáctce už se odděluje Kanada, Rusko a Švédsko. Dvacítka je pak už něco úplně jiného. Letos to bylo ještě o něco těžší díky výluce NHL. Ve všech týmech mohli hrát i hráči, kteří dnes běžně hrají v NHL a úroveň tak stoupla. Je vidět, že ti hráči hrají v kvalitních soutěžích a jsou vyspělejší. Hlavně Švédi, kteří většinou hrají v nejvyšší soutěži a jsou hodně vytěžovaní. Pak se hůře prosazuje.

VÝSLEDKY ANKETY O NEJLEPŠÍHO MLADÍKA
1. Michal Švihálek
2. Tomáš Rousek
3. Luboš Rob

Jak jste byl vy sám spokojen se svými výkony na šampionátu hráčů do dvaceti let?
Myslím si, že jsem šampionát neodehrál špatně. Mohlo to být samozřejmě i lepší, ale zároveň jsem mohl odehrát i horší zápasy. Byl jsem po zranění a myslím, že moje hra nebyla špatná. Se svým výkonem jsem byl sice spokojen, ale odjížděli jsme domů zklamáni, protože jsme mysleli, že se umístíme lépe.

Vrátil jste se ze šampionátu dvacetiletých během ledna, Jaká pak byla vaše pozice v mužstvu?
Skončila výluka a já jsem opět hrál ve čtvrté řadě, nebo jsem byl třináctý útočník. Postupně se vše začalo lepšit i moje hra šla nahoru. Nebylo to tak, že bych hned po mistrovství hrál svůj vrchol. Spíše to šlo postupně nahoru. Dostával jsem více prostoru na ledě a vrcholilo to předkolem, kdy jsem měl nejvíc minut na ledě za celou sezónu.

Váš vzestup byl způsoben tím, že jste sám cítil, že se zlepšujete, nebo vám trenéři říkali, že je na vás vidět zlepšení?
Cítil jsem to sám, ale říkali mi to i spoluhráči a trenéři. Radili mi, že mám takhle pokračovat a makat na sobě takhle dál.

Váš nejlepší letošní zápas byl zároveň pro tým zápasem posledním, když podlehl v rekordním prodloužení Vítkovicím. Jaký máte dnes pocit z tohoto zápasu?
Na jednu stranu jsem dal dva góly a jsem rád, že u toho byla celá moje rodina i přítelkyně a z toho jsem měl radost. Na druhou stranu pak přišel vítězný gól Vítkovic a to byla studená sprcha. Člověk pak z těch dvou gólů nemá žádnou radost. Pokud bychom postoupili, měl bych mnohem větší radost.

Váš velký kamarád a bývalý spoluhráč z týmu i reprezentace Lukáš Sedlák nedávno podepsal smlouvu s Columbusem, když už dva roky hraje v Kanadě. Vy jste si vybral cestu vzhůru přes domácí ligu. Nelitoval jste svého rozhodnutí zůstat v Čechách?
Po domluvě s agentem jsem se vydal domácí cestou a Lukáš odešel do Kanady. Myslím, že mu kanadský styl hokeje vyhovuje a je dobře, že podepsal smlouvu. Já se rozhodl takto a teď je pro mě důležité bojovat tady a říct si o smlouvu, protože mi příští rok končí a já bych chtěl hokej hrát i dál.

Na co z uplynulé sezóny rád vzpomínáte?
Líbilo se mi, že v předkole play-off nám diváci pomáhali a fandili nám. To se nám v sezóně tak často nestávalo a hráčům se hned lépe hraje, když je diváci podpoří a fandí jim. Doufám, že příští rok nám fandové budou pomáhat i v průběhu sezóny.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....