Banes Motor České Budějovice
11.04.2013, Lukáš Dvořák

Peter Frühauf: Očekávám, že to mladí vezmou do svých rukou

Č. B u d ě j o v i c e - Nedávno jste měli možnost si přečíst článek o posilách, které před nebo v průběhu uplynulé sezóny posílily kádr HC MOUNTFIELD. V internetovém hlasování jste poté rozhodli, shodou okolností stejně jako naše redakce, že nejlepší posilou zadních řad se stal Peter Frühauf, zkušený slovenský obránce, jenž tým doplnil ze Slovanu Bratislava.
Českobudějovický zadák prožil rozhodně zajímavý ročník. Takřka ihned se probojoval do základní sestavy a trenéři ho naplno využívali ve všech herních situacích. Také měl jedinečnou možnost zahrát si s hráči z NHL. Je však pravdou, že se s nimi na led v moc zápasech nepodíval. Od poloviny listopadu do konce kalendářního roku laboroval s nepříjemným zraněním. I přesto všechno se stal třetím nejproduktivnějším bekem týmu a jeho vítězná branka v prvním zápase předkola posunula jihočeský celek do vedení v sérii. Se spoluhráči z ní ale nakonec vítězně nevzešel.
Cyklistická část přípravy nedělala Peteru Frühaufovi žádné velké problémy

Takový harcovník, jakým Peter Frühauf je, už něco ve své kariéře zažil a neměl nijak velké problémy zvyknout si na nový klub a spoluhráče. ,,Zvykalo se mi velmi dobře. Je pravdou, že už mám taky nějaký věk a vím, co to obnáší přijít do nového působiště. Takže, co se týká tohoto, tak jsem na to byl připravený. Neměl jsem problém s adaptací, skvěle mi pomáhalo vedení, spoluhráči. Ubytoval mě u sebe Filip Turek, se kterým jsem společně hrával na Slovensku. Neměl jsem tedy žádný problém."

Všechny hráče i fanoušky nesmírně mrzí smolný konec sezóny. Tým se zápas od zápasu sehrával, dokázal předvádět dynamický a moderní hokej, ale byl srážen nešťastnou koncovkou. Výkonnostně jako na houpačce. ,,Ten závěr sezóny byl z naší strany dobrý, ačkoliv jsme vypadli o nějaké to kolo dřív, než jsme chtěli. Myslím, že v těch posledních zápasech, během kterých se rozhodovalo, zda budeme hrát o pohár nebo play-out, jsme zahráli velmi dobře a jsem rád, že se toho hlavně naši mladíci v kádru nelekli a bojovali naplno." Podle něj však byl ročník takový, jaký byl vinou zranění, především pak díky absenci brankáře Jakuba Kováře, jehož ztráta byla nejcitelnější. ,,Nedá se mluvit o úplné spokojenosti, protože jsme nevyhráli pohár, ale určitě tam je na co navazovat. Ukázali jsme, že umíme hrát pěkný hokej, ale máme stále hodně věcí ke zlepšení a hlavně chceme hrát ve vyšších příčkách tabulky. Celkově však za uplynulou sezónu převažuje to pozitivní," hodnotí svůj první rok v českobudějovických barvách.

Martin Pláněk
Peter Frühauf - vítěz ankety o nejlepší posilu zadních řad sezóny 2012/13

Vzpomínky na prohrané utkání, které bylo historicky nejdelší v dějinách českého hokeje, ještě nevymizely, ale příprava na následující hokejový rok už pomalu klepe na dveře. Peter Frühauf si myslí, že nyní bude ležet zodpovědnost na jiných hráčích. ,,Teď se do sestavy zapracovávali mladí kluci, kteří už musí být rozkoukaní a bude na nich, aby dávali góly a byli vidět ve statistických tabulkách. Očekávám, že využijí toho, co se naučili a vezmou to do svých rukou." Proto, aby se neopakovala poslední sezóna, kdy svěřenci trenéra Draisaitla bojovali do posledních zápasů o jistotu postupu do předkola, má slovenský bek jasný recept. ,,Musíme rozhodně zlepšit vstup do soutěže. Všichni jsme jasně viděli, jak strašně dlouho a těžko se poté ta ztráta dohání. Když získáváte body hned od začátku a jdete tabulkou vzhůru, tak je i ten herní projev lepší, než když hrajete pod tlakem."

Bývalý obránce Slovanu Bratislava byl velmi překvapený, když mu přítelkyně řekla, že se tato anketa pořádá a ještě více ho potěšilo, že se stal jejím vítězem. Na Slovensku se v rámci klubu s něčím takovým takřka nikdy nesetkal. ,,Jsem velmi rád, je to super! Ti spoluhráči, které jsem musel v anketě porazit, jsou skvělí hokejisté. Všem děkuji, moc mě to těší!" Pro Frühaufa znamená tento výsledek jediné. Že se bude chtít fanouškům, kteří mu vyjádřili velmi jasnou podporu, odvděčit ještě lepšími výkony než v uplynulém ročníku. ,,Je to pro mě velká zodpovědnost a obrovský hnací motor splatit fanouškům jejich hlasy v následující sezóně," dodal na závěr rozhovoru.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....