Banes Motor České Budějovice
04.04.2013, Pavel Kortus ml.

Události, které si zapamatujete: Smutný maraton nebo Ptáčkův rekord

Č. B u d ě j o v i c e – Je to již takřka měsíc, co skončila hokejistům HC MOUNTFIELD letošní sezona. My se nyní poohlédneme zpět na události uplynulého ročníku, které fanouškům utkvěly v paměti. Nemůže chybět rekord Františka Ptáčka, vzpomínka na zápasy v sestavě s hráči z NHL nebo nešťastný rekordní maraton v závěru předkola s Vítkovicemi.

Rekord Františka Ptáčka

Obránce Jihočechů František Ptáček překonal rekord v počtu zápasů v extralize již ve 3. kole, kdy se představil v zápase číslo 1036 v Budvar aréně proti Liberci. MOUNTFIELD tehdy zvítězil 4:1 a zkušený bek strávil na ledě přes dvacet tři minuty, při čemž dvakrát vystřelil na branku, ale bodově se do historie zápasu nezvěčnil.

Na úvod utkání byla pro Ptáčka připravena gratulace od Josefa Řezníčka, který spolu se Zdeňkem Blažkem předal památeční dres a plaketku novému rekordmanovi. Jako překvapení přišly na led jeho dvě dcery a zahrály mu písničku na zobcovou flétnu. Následovalo společné focení. Vše se dělo za ovací fanoušků pro Františka Ptáčka.

Výluka NHL

Uplynulou sezonu výrazně ovlivnila výluka NHL, při které se v Budvar aréně představila řada hráčů z kanadskoamerické soutěže. Jako první se v dresu Jihočechů prezentoval Radek Martínek, jenž poprvé naskočil za MOUNTFIELD v brněnské Kajot aréně, kde Českobudějovičtí prohráli 1:5. Martínek však ukončil své působení na soutoku Vltavy a Malše po čtyřech zápasech, ve kterých nasbíral dvě asistence, z rodinných důvodů.

Dvanácté října se k týmu připojil kanadský obránce Andrew Ference, kdy svěřenci kouče Draisaitla zvítězili ve Zlíně 4:0. Své působení na jihu Čech ukončil kanadský sympaťák den před Štedrým dnem, kdy MOUNTFIELD v jednom z nejlepších duelů sezony porazil Jágrovo Kladno 5:1 a Ference si po zápase užil potlesk ve stoje. Za jednadvacet duelů si připsal dva góly a pět asistencí, ale obrovský význam měl kanadský bek při přesilových hrách, kdy perfektně rozděloval kotouče na ostatní spoluhráče z hvězdné formace.

Milan Michálek a Martin Hanzal začali svou výpomoc pod Černou věží domácí prohrou 0:3 z 24. října s Litvínovem. Za dva měsíce v Českých Budějovicích stihl Michálek 21 zápasů (13+11) a Hanzal 18, ve kterých zaznamenal devatenáct bodů za osm gólů a jedenáct asistencí. Angažmá na jihu skončilo pro obě hvězdy na začátku ledna, kdy byl oznámen start NHL. Milan Michálek spolu s Václavem Prospalem vystoupili z autobusu mířícího na duel do Zlína v Pelhřimově. Prospal začal svých 19 zápasů v dresu HC MOUNTFIELD na konci října proti Pardubicím (5:2) a zaznamenal v nich třiadvacet bodů za devět branek a čtrnáct asistencí.

Osm inkasovaných branek v Karlových Varech

Karlovy Vary – HC MOUNTFIELD 8:0 (2:0, 5:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 1. Nosek (Kumstát, Zaťovič), 3. Pech (Kumstát), 26. Doležal (Polák V., Vachovec), 31. Zucker (Gulaši), 32. Vachovec (Doležal, Drtina), 34. Polák, 37. Skladaný (Košťál, Kloz), 54. Kumstát (TS).

Nejhorší utkání sezony si Jihočeši vybrali v Karlových Varech, kde schytali debakl 0:8. Energetici nastartovali svůj brankostroj dvěma góly v úvodních třech minutách, dalších pět branek přidali během prostřední třetiny. Draisaitlovu výběru nemohla ani přítomnost všech hvězd z NHL, v brance se v polovině duelu vystřídali Kantor a Lakosil.

Jihočechům se nepodařilo zapomenout na páteční obrat Zlína v Budvar aréně a od začátku na soupeře nestačili. Frustraci hostů prezentoval Milan Michálek, který jako známý kliďas inkasoval desetiminutový osobní trest za bitku. Duel nedohrál ani mladý Prokop, který fauloval unikajícího Kumstáta, dostal trest pět minut plus do konce a navíc ještě zpětný trest od disciplinárky.

Zlínský obrat z 3:0 na 3:6

HC MOUNTFIELD – PSG Zlín 3:6 (3:1, 0:4, 0:1)
Branky a nahrávky: 1. Hanzal (Prospal), 2. Langhammer (Kotalík, Kolarz), 6. Michálek (Hanzal, Prospal) - 12. Linhart (Leška, Hamrlík), 25. Matějíček (Tesařík), 27. F. Čech (Holík), 38. Matějíček (Honejsek, Veselý), 39. Holík (F. Čech, Honejsek), 60. Hamrlík (Leška, Balaštík).

Když Milan Michálek vstřelil v 6. minutě utkání 24. kola se Zlínem branku na 3:0 pro domácí, nikdo v Budvar aréně ani nepomýšlel, že by duel mohl skončit úspěchem Beranů. Do konce první části totiž snížil Linhart a po druhé třetině hrůzy, ve které se stav otočil z 3:1 na 3:5, byly naděje na bodový zisk Jihočechů sraženy k bodu mrazu. V závěru ještě korunoval výhru hostů Zlína gólem na 3:6 Hamrlík. Tento obrat Draisaitlův tým nalomil, po této páteční prohře padl MOUNTFIELD v neděli v Karlových Varech 0:8. Tento duel jsme již rozebírali.

Rekordní maraton se smutným koncem

HC MOUNTFIELD – Vítkovice Steel 2:3p (1:1, 1:1, 0:0 – 0:0, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 6. Švihálek (Červený, Škoda), 29. Švihálek (Červený) – 12. Strapáč (Stehlík, Hruška), 32. Káňa (Roman, Svačina), 114. Húževka (Svačina).
Rekordní zápasy:
Extraliga – 113:50
Č. Budějovice – Vítkovice (2013)
Předchozí rekord: Pardubice – Plzeň (2009) 86:07
NHL – 176:30
Detroit – Montreal (1936)
Evropa – 168:16
Köln – Mannheim (2008)
KHL – 118:48
Čerepovec – Jaroslavl (2013)

Hokejisté HC MOUNTFIELD měli sérii předkola play off proti Vítkovicím dobře rozehranou. Vedli 1:0 a 2:1 v sérii, ale do úspěšného konce jí nedotáhli. Po neproměněném mečbolu na vítkovickém ledě se série vrátila do Budvar arény k rozhodujícímu pátému střetnutí. Po 60 minutách byl stav nerozhodný 2:2 a šlo se do prodloužení. Stejný stav byl po prvním i druhém prodloužení a hrálo se dál. Domácí byli sice lepším celkem, ale žádnou z šancí proměnit nedokázali. Trest přišel v čase 113:50, kdy rozhodl Peter Húževka.

Po prohře v “šestém zápase“ série pochopitelně nebylo poraženým moc do řeči. „V závěru už tam bylo víc nepřesností, sem tam nějaká nekoordinace pohybu. Chyba, která by normálně nebyla, byla vidět,“ špitl po utkání kapitán Jiří Šimánek. „Přišlo mi, že v prodloužení máme víc sil než Vítkovice. Oni mají vysoké hráče, už se tam dost točili, ale bohužel jsme to nedokázali využít,“ smutnil kapitán po konci sezony. Českobudějovické střelce vychytal brankář Šindelář, jenž si připsal 84 zásahů. Jakub Kovář “pouze“ 54.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Dnes v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice