Banes Motor České Budějovice
02.04.2013, Miroslav Mayer

Kdo byl nejlepším mladíkem v sezóně 2012/13?

Č. B u d ě j o v i c e - Před začátkem sezóny vyhlásilo nové sportovní vedení klubu HC MOUNTFIELD, že v sezóně se bude zaměřovat na mladé hráče a prostor mají dostat vlastní odchovanci. Toto předsevzetí se podařilo plnit a to i přesto, že díky výluce NHL značně stoupl tlak na hráče i trenéry. O vaši přízeň se bude ucházet celkem sedm mladíků, kteří v této sezóny naskočili do bojů Tipsport extraligy. Rozhodněte, kdo nejvíce zaujal a kdo získal vaši přízeň.

Problém s nasazováním mladých hráčů do Tipsport extraligy je dlouhodobý. Velké množství hráčů, kteří vypadají v juniorském věku slibně proto raději volí cestu do zámoří. Navíc kvalita mládežnického hokeje v České republice jde dolů a to i navzdory snahám svazu. Výsledky mládežnických reprezentací jsou toho jasným důkazem. Přesto se v letošním roce povedlo zabudovat do týmu mladé hráče a někteří jistě budou počty svých startů ještě navyšovat.

V souvislosti s věkem hráčů je potřeba si dát hranici, od které se dá hovořit o mladém hráči. Někteří hráči, kteří jsou stále zmiňovaní jako mladí, již překročili věk dvacet dva let a více. Ač věkem samozřejmě ještě mladí, v hokejové kariéře se již posunují spíše ke střednímu věku. Jedná se o Pavla Kantora, Romana Vráblíka, Stanislava Dietze, Jakuba Makovského, Tomáše Knotka, Jakuba Marka, Bohumila Janka i Robina Soudka. Většina z nich nemá na svém kontě příliš extraligových startů, ale podmínky kategorie mladík již nesplňují.

Michal Švihálek si musel na svou první trefu počkat 33 zápasů. Proti Vítkovicím však rozvlnil síťku hned dvakrát.

Do ankety jsem nakonec započítal jen hráče, kteří v sezóně nastoupili i za juniorský tým. Čistokrevnými juniory je tak v kádru hned šest hráčů. Z hlediska extraligy je za juniora považován hráč narozený 1993 a mladší. V celé extralize nastoupilo celkem patnáct takových hráčů a HC MOUNTFIELD má jednoznačně největší zastoupení. Celkově tito hráči odehráli v základní části 237 zápasů, z toho Budějovičtí mají na kontě hned 61. Celkem osmi hráčům se povedlo získat alespoň bod a z toho byli i tři hráči z Českých Budějovic. Postupně se podíváme na všechny tyto hráče a zkusíme zhodnotiti jejich sezónu a výhled do budoucna.

Obránci

LUKÁŠ KŘÍŽ působí od svých začátku v Českých Budějovicích. Ke svému prvnímu startu v Tipsport extralize nastoupil již v loňské sezóně a zdálo se, že právě on dostane ze všech mladých obránců nejvíce prostoru. V přípravě se zranil a ihned po zotavení dostal příležitost v European Trophy. Nedařilo se mu podle očekávání a tak nakonec sehrál jen jeden zápas v nejvyšší soutěži. Častěji nastupoval za juniorku a ke konci sezóny působil v Písku, kde se mu dařilo i bodově. Na svém kontě má i reprezentační starty za mládežnické reprezentace. Příště, pokud dostane šanci, musí ji chytit více za pačesy. Potenciál rozhodně má.

TOMÁŠ PROKOP je čistým odchovance klubu, kde působí celou svoji kariéru. Pracovitý a dobře bruslící bek se nebojí tvrdé hry. Neslavně se zapsal svým vyloučením do konce zápasu v utkání s Karlovými Vary. Jeho slavnější chvilka přišla, když se v zápase s Plzní zapsal do listiny střelců. Za HC MOUNTFIELD odehrál celkem osm zápasů. Dal jeden gól a má +2 body. Jeden zápas odehrál v Písku a za juniorku 31 zápasů s bilancí 1+9. Má na svém kontě i devatenáct startů za mládežnické reprezentace, ale na šampionátech se neobjevil. Ke konci sezóny ho trápilo zranění.

KAREL PLÁŠIL je také od úplných začátků v Českých Budějovicích. Talentovaný, dobře rostlý obránce měl dobře našlápnuto ke kariéře, ale v juniorce se jeho vývoj přeci jen na chvíli zarazil. Tento rok šel opět vzhůru a důkazem toho jsou i jeho starty v Tipsport extralize. V základní části odehrál jeden zápas a další dva přidal i v play-off. Upoutal především svým klidem a hrou bez známek trémy. V juniorech letos odehrál třicet osm zápasů a získal na obránce úctyhodných osmnáct bodů (5+13). Je členem reprezentačních mládežnických výběrů a má na svém kontě i třicet devět startů na mezinárodní úrovni. O MS „18“ přišel i kvůli zranění z konce loňské sezóny. Další osud má ve svých rukou.

Útočníci

TOMÁŠ ROUSEK byl dlouho jediným hráčem, který nastupoval pravidelně i v čase výluky NHL. Jde opět o odchovance klubu od úplných začátku. Už od žákovských kategorií projevoval svůj talent. Dobře bruslí, má dobrý pohyb na hřišti a nebojí se předvést stahovačky a kličky i na zkušenější protivníky. Bodově se mu více vydařil začátek sezóny, když celkově má šest asistencí. Snažil se zapsat i mezi střelce, ale několikrát trefil jen tyčku. Se vstřeleným gólem půjde jeho forma ještě více nahoru. Ač je spíše hubenější postavy, nebojí se ani osobních soubojů, což ho stálo i zranění v sezóně. Odehrál třicet jedna zápasů v Tipsport extralize, jeden zápas za Písek a ve dvanácti zápasech za juniorku získal šestnáct bodů (6+10). Za reprezentační výběry odehrál celkem čtyřicet osm zápasů (12+10). Účastník MS „18“, letos přišel o šampionát do dvaceti let. Měl by se natrvalo prosadit do kádru.

MICHAL ŠVIHÁLEK je pro změnu z Jindřichova Hradce, ale již od žákovských let působí v Českých Budějovicích. Hráč s dobrou střelou, hrou do těla a přihrávkou se dlouho v dospělém hokeji hledal. Našel se až ke konci základní části a svůj potenciál předvedl v play-off, když vstřelil dvě branky v pátém zápase do vítkovické sítě. Do té doby měl na svém kontě jen jednu asistenci. Byl zvyklý být lídr týmu a dávat branky, tato role mu sedí a zvedá jeho výkon. Letos odehrál i dva zápasy za Písek a dvanáct za juniorku (4+5). Má na svém kontě šedesát pět zápasů za národní mládežnická mužstva (22+17). Zúčastnil se šampionátů do osmnácti i dvaceti let. I on by se měl v budoucnu stát oporou mužstva.

EDDIE TUREK je také odchovancem klubu, ale díky angažmá svého otce působil i v Kanadě. Jeho cesta byla složitější než dalších mladých hráčů. Po příchodu do Čech si musel zvykat na české podmínky a postupně se zlepšoval. Letos se dostal do jednoho zápasu v extralize a zahrál si i v EHT, kde dokonce zaznamenal branku. Za juniorku odehrál dvacet pět zápasů (3+8), za Písek dva zápasy a ještě přidal i jedenáct startů v Jindřichově Hradci (2+2).

LUBOŠ ROB je jméno, která zná každý příznivec budějovického hokeje. Od svých začátků působí jen v Českých Budějovicích a od prvních zápasů projevuje výjimečné střelecké nadání, dobrým výběrem místa a "čichem" na góly. Zlepšit by mohl bruslení, které je jeho největší slabinou. Je přirozeným vůdcem mládežnických celků, což by mohl později převést i mezi dospělé. Hráč, kterému ještě nebylo osmnáct let, odehrál v extralize jediný zápas, ale nemusel by to být poslední. Většinu sezóny strávil v juniorce, kde odehrál třicet jedna zápasů (9+12). Za starší dorost si připsal v jedenácti zápasech devatenáct bodů (9+10) a odehrál i play-off staršího dorostu. Za národní tým již odehrál padesát devět zápasů (15+10). Nejmladší hráč, který letos nastoupil v Tipsport extralize .

Statistiky mladíků v této sezóně

                 Tipsport ex.       IHC Písek         Junioři         
Lukáš Kříž         1 / 0 bodů       32 / 9 (3+6)      21 / 2 (0+2)
Tomáš Prokop       8 / 1 (1+0)       1 / 0            31 / 10 (1+9)
Karel Plášil       4 / 0             nehrál           38 / 18 (5+13)
Tomáš Rousek      31 / 6 (0+6)       1 / 0            12 / 16 (6+10)
Michal Švihálek   24 / 3 (2+1)       2 / 0            12 / 9 (4+5)
Eddie Turek        1 / 0             2 / 0            25 / 11 (3+8)
Luboš Rob          1 / 0             nehrál           31 / 21 (9+12)


Jaký je Váš názor? Kdo byl podle Vás nejlepším letošním mladíkem? Hlasujte v anketě na našem klubovém Facebooku - ZDE!
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....