Banes Motor České Budějovice
17.02.2013, David Lukeš

PLZ - CEB 1:2sn - MOUNTFIELD sahal po třech bodech, veze alespoň dva!

P l z e ň - Pořádně dramatickou bitvu svedli hokejisté HC MOUNTFIELD v rámci 49. kola na ledě lídra z Plzně. V utkání chudém na góly se ujali vedení díky trefě Rastislava Deje v první třetině. Pouhých osm vteřin před třetí sirénou srovnával domácí Jan Kovář z trestného střílení. Přesto prémiový bod brali Jihočeši, když si rozhodující trefu připsal kapitán Jiří Šimánek.

Oba týmy začaly zápas aktivně, o nějakém soustředění na obranu se rozhodně nedalo mluvit. O trochu více šancí měl hostující Mountfield, Mazanec si ale s jejich pokusy poradil. Stejně tak jako Jakub Kovář na druhé straně udržel před brankovou čarou nepříjemné nahození Sedláčka. Jedno střídání se dostal Hollweg se Strakou a Kovářovi v brance hostí bylo pořádně horko. Hollweg hledal Straku přihrávkou na druhou tyč, ale budějovický obránce ji vystihl a Mountfield si mohl oddechnout. Na druhé straně zase domácí obrana zblokovala pokus Vydareného. V 11. minutě se dostal k největší dosavadního průběhu utkání Vampola. Jeho přízemní střelu na vzdálenější tyč vytěsnil brankář hostí pravým betonem. O půl minuty v dobré pozici minul Jan Kovář.

I přes velké plzeňské šance v druhé polovině třetiny se první z gólu radovali hosté z Budějovic. Ve 14. minutě Rastislav Dej využil zmatků gólmana Mazance a doklepl střelu Šimánka do plzeňské branky - 0:1. Balej mohl rychle vyrovnat, ale z jeho dobře rozjeté možnosti byla nakonec jen hodně slabá střela mimo. Plzeňský Kovář zatáhl puk do útočného pásmu, hledal Kratěnu, ten ale puk minul. V závěru první třetiny hráli hosté přesilovou hru, ale Plzeň se s přehledem ubránila.

Na úvod druhé třetiny zvedl diváky ze sedadel krásný čistý bodyček Tomáše Frola. Tvrdost plzeňského obránce odnesl Roman Vráblík. Otřesený odešel střídat, ale pro zbytek zápasu zůstal připravený. Budějovický Rousek se ve 23. minutě ocitl úplně volný mezi kruhy, vypálil a za Mazancem se rozezněla tyč. V této chvíli stálo při domácích velké štěstí. Na druhé straně dostal od Vampoly krásnou přihrávku mezi kruhy David Havíř, ale jeho střela o hodně minula Kovářovu branku. Vzápětí zkusil svoje štěstí ještě Vlasák, ale taktéž neuspěl. V polovině druhé dvacetiminutovky vystihl Hollweg špatnou střelu od modré budějovického obránce, chtěl vyslt do úniku Vampolu, ale ten na přihrávku nedosáhl.

Plzeň poté měla možnost přesilové hry, ale neporadila si s ní vůbec dobře. Naopak, na jejím konci se dopoustil Balej fatální chyby na modré čáře, pustil do úniku navrátilce z trestné lavice Kotalíka. Tomu se bohužel pro hosty střela nepovedla, stav se tak neměnil. Hosté se ale tímto pokusem dostali do tlaku a Mazanec se měl hodně co ohánět, byl ostřelován jako vojáci u Verdunu. Pak měli šanci i domácí, ale větší příležitost jim překazilo postavení útočníka v brankovišti. V poslední minutě prostřední části měl obrovskou příležitost Pletka, který ujížděl úplně sám na Jakuba Kováře. Ten si s jeho pokusem ale poradil. Téměř se sirénou pálil na Mazance Mertl. I plzeňský gólman puk vytěsnil.

Plzeň hned v úvodních minutách třetí třetiny vlétla do útočného pásma a pokoušela se co nejrychleji vyrovnat. Její střely ale nebyly přesné. Budějovice se poprvé více osmělily až v páté minutě. Ale taktéž bez většího úspěchu. Mazanec stejně jako na druhé straně Jakub Kovář byl pozorný. V osmé minutě měl dvé dobré příležitosti od modré čáry Jiří Hanzlík, ale jeho střely ke Kovářovi nepustila klubka dalších hráčů bojující na hraně brankoviště. Plzeň měla rozhodně více ze hry, Budějovice se téměř nedostaly z pásma.

Až ve druhé polovině pomohl hostům k souvislejšímu tlaku svou chybou v obranném pásmu bek Slovák. Mazanec pak musel v krátkém sledu zasahovat třikrát za sebou. Všechny tyto pokusy ale vytěsnil. V 53. minutě už už se domácí chtěli radovat, ale Hollweg nedokázal Frolovu střelu dorazit do zpola odkryté branky. Plzeň byla ve střeleckých pozicích zcela bezzubá. Domácím střelcům došel prach, práci jim navíc ztěžoval výborný Kovář. Osm vteřin před koncem se ovšem stala překvapivá věc. Rozhodčí nařídil poměrně přísné trestné střílení za úmyslné posunutí branky Františkem Ptáčkem. K nájezdu se rozjel jeho bratr Jan Kovář, který střelou mezi betony vyrovnal na 1:1 a posla západ do prodloužení.

A jelikož se nerozhodlo ani v prodloužení, přišly na řadu samostatné nájezdy. První tři na každé straně byly neúspěšné, ve čtvrté sérii uspěl nejprve Johnson, ale Kotalík dokázal vyrovnat. V páté sérii si hráči své pokusy zopakovaly, tentokrát už neúspěšně. Jako šestý se rozjel Pletka a krásnou střelou pod víko opět dal Plzni náskok. Kapitán Mountfieldu Jiří Šimánek ovšem krásnou kličkou vyrovnal. Za Plzeň sedmý nájezd prováděl Jan Kovář, ale už na bratra nevyzrál. Ovšem Jiří Šimánek proměnil i svůj další nájezd a získal tak hostům druhý bod - 1:2sn.

Ohlasy po zápasu

Michal Straka (Plzeň): "Zápas byl vyrovnaný. Byl to ale spíš boj než krásný hokej. Od konce první třetiny jsme prohrávali 0:1 a prakticky celý zápas jsme se poté snažili dotáhnout vedení soupeře. Před třetí třetinou jsme udělali nějaké změny ve složení útoků, abychom zvýšili produktivitu, ale paradoxně jsme si v ní vytvořili nejméně brankových šancí. Tu situaci před nařízením trestného střílení v závěru jsem zatím neviděl, tak to nemůžu hodnotit. Jsme rádi, že jsme za tu dnešní snahu získali nakonec alespoň bod."

Peter Draisaitl (České Budějovice): "Nejde o to, jak vypadal zápas celých šedesát minut. Nesnižujeme výkon Plzně, která nás dokázala dostat v našem pásmu pod tlak. Ale dnes šlo o hodně, všichni mají o co hrát. Rád bych se vrátil k té situaci osm vteřin před koncem utkání. Jestli mluvíme o profesionálním přístupu, tak tam nepatří ta poslední scénka. Jestli na záznamu bude vidět, že to z naší strany nebylo úmyslné posunutí branky, tak je to svinstvo. Pak tady tihle rozhodčí nemají co dělat. Rád se každému omluvím, jestli to bylo posouzené správně. Něco takového jsem ještě nezažil, tohle se prostě nedělá."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....