Banes Motor České Budějovice
30.01.2013, Michal Heřman

Obránce Mikuš pomalu opouští marodku a zapojuje se zpět do kádru

Č. B u d ě j o v i c e - Obránce HC MOUNTFIELD Peter Mikuš měl pro letošní sezonu plnit roli elitního beka. Tedy nepouštět soupeře do šancí a přispívat kanadskými body ve prospěch týmu. Těsně před startem extraligy se ale smolně zranil a po půl roce se zpět vrací do plného tréninku. O tom, jak se cítí a zda stihne letos zasáhnout do extraligových bojů si můžete přečíst v následujícím rozhovoru.

Můžete specifikovat, jaké zranění jste utrpěl a jak se vám to stalo?
Bohužel jsem se zranil v posledním přípravném zápase s Plzní před startem nové sezony. Srazil jsem se s Milanem Gulašem a ucítil bolest v koleni. Zjistilo se, že mám přetržený přední křížový vaz a to znamenalo jít na operaci.

Tušil jste ihned po dané situaci, že to bude špatné?
Když jsem začal cítit bolest v koleni, tak jsem věděl, že je zle, protože jsem do té doby nic podobného necítil. Na druhou stranu jsem ale nečekal, že to bude až tak špatné.

Nebyly původní odhady na dobu léčky optimističtější?
Ne. Někteří hráči s tím sice zkoušejí hrát a i já jsem to zkusil, ale prostě to nešlo.

Co se poté dělo? Jak dlouho trvalo, než jste šel na operaci?
Na operaci jsem čekal asi měsíc. Před tím jsem to právě ještě zkoušel, zdali by to nešlo. Koleno mi to nedovolilo a prakticky dodnes stále rehabilituji.

Obránce Peter Mikuš
Operace se povedla a následovala rekonvalescence nebo jste musel ještě na další zákrok?
Naštěstí nemusel. Týden jsem byl v nemocnici a poté jsem asi tři a půl týdne chodil o berlích. Když jsem berle odložil, tak přišla na řadu práce s kolenem. Postupně jsem ho musel začít rozhýbávat a chodit. Když to bylo lepší, tak jsem začal s posilováním.

Mohl jste se alespoň trochu udržovat v kondici nebo jste měl absolutní klid?
Po operaci jsem měl nějakou dobu absolutní klid. Asi po dvou měsících mi doktoři povolili kolo, ale na tom se kondice moc natrénovat nedá. Právě na ní ještě musím také zapracovat.

Jaká je tedy vaše aktuální situace ohledně zranění?
Zatím je to dobré, i když noha je stále ještě slabá. Začal jsem trénovat s mužstvem, ale zatím mám v tréninku určité úlevy, aby se mi zranění neobnovilo. Na to, abych mohl jít do plné zátěže, potřebuji ještě asi dva nebo tři týdny.

Kdy jste byl na ledě poprvé a jak jste se při tom cítil?
Na led jsem ze začátku chodil sám, aby se mi nic nestalo. Začal jsem zlehka a postupně si přidával. Kdybych se například s někým srazil a spadl, tak bych si mohl zranění hned obnovit. Noha je stále slabá a musím potrénovat rychlost a sílu. Hlavně to nesmím přehnat. Koleno potřebuji dostat do plné zátěže postupně. Jinak mi hrozí, že začne natékat a můžu mít další problémy. Na ledě strávím asi 45 minut a to mi stačí.

Jak se k vašemu zranění postavili spoluhráči? Určitě vám byli velkou oporou, že?
Samozřejmě. Podporu jsem měl v nich, kamarádech i v rodině. Bohužel to ale k urychlení uzdravení nepomůže.

Cítíte při zátěži zraněné koleno nebo všechna omezení jsou již pryč?
Ze začátku mě to bolelo, ale v posledních dnech je to při tréninku dobré. Spíše po tréninku koleno sem tam trochu pocítím, nebo když dlouho sedím, tak mi ztuhne a musím ho pomalu rozhýbat.

Máte to zranění stále v paměti? Nebojíte se při tréninku koleno naplno používat?
Jak jsem říkal, tak do soubojů nechodím, ale například při obratech nebo různých pohybech je koleno v pořádku. Musím natrénovat a věřím, že žádné omezení mít nebudu.

Je reálné, že stihnete ještě nějaký zápas v letošní sezoně odehrát? Zranil jste se před startem extraligy, takže o motivaci máte jistě postaráno, že?
Šance tady je a záleží na hodně faktorech. Nejdřív musím dohonit kondici, nabrat sílu a absolvovat tréninky v plném nasazení. Zatím je to předčasné, ale uvidíme, co bude za měsíc. Půl roku jsem bez zápasu, a pokud nebudu stoprocentně připravený, tak nemá cenu to uspěchat.

Mrzelo vás, že v době výluky NHL jste si nemohl zahrát s hráči ze zámoří?
Jednu výluku jsem zažil ještě v Trenčíně, když jsem naskakoval do dospělého hokeje. Mrzí mě, že jsem si to nemohl zkusit i tady, protože liga byla díky tomu kvalitnější.

Nejen diváci vyhlížejí váš návrat do sestavy. Určitě bude těžké vrátit se do formy, kterou jste měl. Máte plán, jak toho docílit?
Samozřejmě to bude hodně těžké a nikdo nemůže čekat, že až nastoupím, tak budu hned dávat góly a rozhodovat zápasy. Udělám vše pro to, abych byl mužstvu přínosem a dostali jsme se do play-off.

Můžete zhodnotit sezonu Mountfieldu z hlediska bodů a herního projevu?
Začátek sezony nám nevyšel a bylo tam dost zraněných. Hlavně vypadl Kovi (Jakub Kovář – pozn. autora), což je základní kámen našeho úspěchu. Potom přišli kluci z NHL a tým pozvedli. Byly tam nějaké bodové série. Bohužel jsme ale stále v ohrožení play-out a musíme bojovat do posledního kola a vybojoval předkolo play-off.

Mountfield má v letošní sezoně hodně zraněných. Umíte si to vysvětlit nebo jde o smůlu?
Popravdě tomu nerozumím. Tolik zraněných jsem v kariéře ještě nezažil. Tedy zranění jsou běžná, ale nezažil jsem, aby tolik hráčů muselo na operace. Kdyby se tyto nepříjemnosti týmu vyhýbaly, tak určitě máme bodů více. Nejde o chyby například v rehabilitaci, ale podle mě jde opravdu o smůlu.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....