Banes Motor České Budějovice
28.01.2013, Miroslav Mayer

Skončila základní část NOEN extraligy juniorů

Č. B u d ě j o v i c e – Juniorce se nepodařilo dostat se mezi nejlepších dvanáct mužstev v NOEN extralize juniorů a dostat se tak do play-off. Ještě v posledním dvoukole měli Jihočeši vše ve svých rukou, ale šance jim utekla mezi prsty. Nyní je čeká boj o baráž, ale díky velké ztrátě posledního týmu Ústí nad Labem se jedná spíše o kosmetickou záležitost. Trenéři tak mohou začít pracovat na budování kádru pro příští sezónu.

Příčiny neúspěchu v letošní sezóně

Letos měla juniorka za úkol napravit pošramocenou pověst a po třech letech se probojovat do play-off. Týmu se ujal zkušený a respektovaný trenér Milan Kupka a do týmu přišlo množství hráčů hlavně ze sousedního Písku. Využíváno bylo hodně hráčů dorazových ročníků a také hráči, kteří jsou v kádru HC MOUNTFIELD. V týmu bylo i několik mladíků, kteří mají reprezentační zkušenosti a ambice. Příprava proběhla bez problémů, i když opět odešlo několik odchovanců do zahraničí, ale nebylo jich tolik, jako v minulosti.

Vstup do soutěže opět nevyšel. Mužstvo prohrálo první tři zápasy. Jenže pak se zdálo, že je vše na dobré cestě, protože následovala šňůra tří vítězství. Do půlky měsíce října to naopak vypadalo, že po delší době to bude podařená sezóna. Mužstvo mělo na svém kontě dvacet dva bodů po třinácti kolech. Loni měli junioři v této době jen osmnáct bodů. Pak ovšem následovaly čtyři zápasy, které mužstvo prohrálo a dalo jen devět branek. Jihočeši pak již vyhrávali jen ojediněle a naopak další čtyři porážky v řadě přišly ke konci roku 2012. V posledních devatenácti kolech mužstvo vybojovalo jen dvacet bodů. Přesto stačilo doma porazit Liberec a vyhrát v Mladé Boleslavi a junioři by se dostali do play-off. Nestalo se a juniorka bude hrát o baráž.

Teprve sedmnáctiletý Luboš Rob se dělil o první příčku v bodování

Hodnocení příčin neúspěchu je na trenérech a realizačním týmu. Můžeme se podívat jen statistická data. Rozhodně se nedá říci, že by byli Jihočeši doma neporazitelní. Jejich procento úspěšnosti bylo jen 52%, zatímco loni to bylo 56%. Zlepšilo se procento úspěšnosti venku z loňských 20% na 33%. Střelci vyšli v pěti zápasech naprázdno, loni za stejný počet zápasů jen dvakrát. Týmy z horní poloviny tabulky poráželi Budějovičtí jen sporadicky. Mužstvo hrálo i hodně nedisciplinovaně, když mělo druhý nejvyšší počet vyloučených hráčů v celé soutěži.

Jen dva hráči se dostali přes dvacet bodů v bodování soutěže. Luboš Rob skončil na padesátém pátém místě. Pro tohoto hráče je to vzhledem k jeho věku výborný výsledek, ale žádná výrazná osobnost v týmu nebyla. V brance se střídali dva brankáři a ani jejich čísla nepatří v soutěži k těm nejvyšším. Mezi obránci skončil Karel Plášil čtrnáctý se stejným počtem bodů (4+10).

Jak dál v soutěži

Budějovičtí junioři budou tedy hrát soutěž o baráž spolu se Slavií, Kladnem, Ústí nad Labem a Mladou Boleslaví. Všechny týmy se utkají dvoukolově mezi sebou a poslední tým bude hrát baráž o udržení s vítězi Ligy juniorů. Vzhledem ke značné bodové ztrátě Ústí nad Labem se bude hrát jen z povinnosti a trenéři tak mohou zkoušet hráče, kteří připadají v úvahu pro příští sezónu.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....