Banes Motor České Budějovice
24.01.2013, Michal Špírek

Důležitý souboj v Budvar Aréně! Vzdálí se domácí pronásledovatelům?

Č. B u d ě j o v i c e - Byť do konce základní části Tipsport extraligy zbývá poměrně dlouhá cesta a ve hře je ještě pořádná porce bodů, může páteční duel mezi HC Mountfield a Pardubicemi značně napovědět, jak na tom týmy bojující o desítku jsou a budou. Přijďte podpořit budějovické barvy, zápas začíná v 17:30!

O soupeři – HC ČSOB POJIŠŤOVNA PARDUBICE

Po získání mistrovského titulu se v Pardubicích nečekalo, že tým bude mít potíže dostat se na pozice zajišťující boje play-off. Jenomže aktuálně jsou Východočeši až jedenáctí, a tak se v Pardubicích bije na poplach.

Fanoušci klubu kvitovali návrat trenéra Miloše Říhy. Svérazný kouč, který poslední sezóny působil v KHL (kde v roce 2011 dokonce obdržel ocenění za nejlepšího trenéra sezóny), byl letos nečekaně odvolán od týmu Petrohradu. Po krátké pauze ale našel angažmá ve městě, kde již v minulosti úspěšně působil. A hned zažil v posledním kole s týmem vítěznou premiéru - na jeho svěřence nestačila Plzeň. Zajímavostí je, že Miloš Říha navenek nemůže vystupovat jako trenér pardubických hokejistů, ale oficiálně funguje jako manažer - a to kvůli závazkům ze smlouvy v Rusku, které mu nedovolují trénovat v této sezóně jiný tým.

Říha tak je v sezoně již třetím trenérem Pardubic. Kouči Trličíkovi, jenž nahradil v průběhu ročníku Hynka, zlomily vaz porážky s dvěma nejhoršími týmy ligy - Libercem a Chomutovem.


HC MOUNTFIELD - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice
pátek 25. 1.
17:30
Budvar aréna


Zaostřeno: Tomáš Rolinek - jen první z velkých útočných posil Pardubic?

Fanoušci "perníkářů" nedávno oslavili vedle příchodu trenéra Říhy i další velký návrat - z Ruska totiž dorazil útočník Tomáš Rolinek. Hráč, který ve své kariéře slavil mimo jiné i zisk titulu mistra světa v roce 2010, se stal srdcem týmu a ihned mu bylo svěřeno kapitánské céčko. Jenomže k posledním dvěma duelům útočník kvůli zranění nohy nenastoupil - dá se do kupy pro duel s Budějovicemi?

Pardubičtí ale mají na mušce i další známé hráče - do svých služeb lákají čtyřiatřicetiletého střelce od pánaboha Petra Sýkoru a také Josefa Marhu, který si též zahrál v NHL a s Davosem získal ve Švýcarsku pět mistrovských titulů. "Jsou to vynikající hokejisté a mohu potvrdit, že jsme s nimi v kontaktu. A nejenom s nimi, snažíme se dát dohromady kádr pro příští sezonu," uvedl šéf Pardubic Šebek pro idnes.cz.

Z tábora HC MOUNTFIELD

Českobudějovickým hokejistům se už podruhé v sezóně podařilo vyhrát pětkrát za sebou. Zásluhu na tom má poctivá práce celého týmu a také ve výtečné formě chytající Jakub Kovář, který za svá záda pustil jen pět puků. Jihočeši si za cíl dali postup do předkola play-off, ale v našlapané tabulce se nenápadně přibližují i přímému postupu do vyřazovacích bojů - na šesté místo ztrácejí šest bodů. Jenomže na druhé straně číhají třeba právě Pardubice, které jsou na jedenácté pozici pozadu jen o pět bodů a navíc mají oproti celkům před sebou jedno utkání k dobru. V pátek tak bude k vidění skutečně velmi důležitý zápas!

Okénko trenéra Petera Draisaitla

„Strašlivě nerad se opakuji. Ale před Pardubicemi pro nás platí opět to samé, jako před všemi posledními zápasy a také všemi zápasy, které nás do konce základní části ještě čekají. Cíl je jediný, být do desátého místa. A k tomu jednoduše prostě musíme získat jakýkoliv způsobem dostatečný počet bodů. V případě Pardubic nám je jasné, že soupeř přijede velice dobře motivován. Jednak jim jde o to samé, jako nám, a za druhé dostali nedávno impulz v podobě nového trenéra. Určitě tak budou nepříjemným soupeřem. My budeme muset být od začátku lépe připraveni, než tomu bylo s Kometou Brno. Budeme muset předvést konstantní výkon po celých šedesát minut a také všemi hráči od první do čtvrté pětky.“

Perličky zápasu

HC Mountfield je s Pardubicemi zatím stoprocentně úspěšný. Chystá odvetu za loňskou sezónu?
Českobudějovičtí sehráli v sezóně s Východočechy tři zápasy a vytěžili z nich maximum - devět získaných bodů. Zařadí se Pardubice v pátek vedle Liberce, který prohrál s HC Mountfield ve všech zápasech? Paradoxní je, že v minulém ročníku to byly naopak Pardubice, kdo Českobudějovické čtyřikrát porazil.

Oslavenci proti sobě
Kluby z Budějovic a z Pardubic v posledních kolech uctily svou minulost. Zatímco Jihočeši zavzpomínali na kořeny, které se začaly odvíjet před pětaosmdesáti lety, Východočeši slavili hned devadesátiny klubu. A zvolili k tomu podobný způsob, jako HC Mountfield. I oni nastoupili v historických dresech s nápisem Tesla na hrudi.

Oba tábory počítají padlé
Že se s početnou marodkou potýká HC Mountfield, to je na jihu již obehraná písnička. Aktuálně je ve stavu zraněných sedm hráčů. Jenomže ani Pardubičtí si nemohou vyskakovat - mimo hru je Salfický, Ďaloga, Marušák, Rolinek, Brendl a Starý.

Roman Vráblík slaví v pátek 23. narozeniny!

Vzájemné zápasy z letošní sezony

4. kolo Pardubice - HC MOUNTFIELD  2:3
17. kolo HC MOUNTFIELD – Pardubice 5:2
30. kolo Pardubice - HC MOUNTFIELD 1:3

Sestavy z posledního zápasu

HC MOUNTFIELD: Kovář - Ptáček, Harant, Frühauf, Vydarený, Kolarz, Vráblík - Suja, Mertl, Šimánek - Rousek, Knotek, Škoda - Dej, Kotalík, Květoň - Červený, Švihálek.

HC ČSOB POJIŠŤOVNA PARDUBICE: Růžička – Benák, Kočí, Píša, Vašíček, Gawryletz, Mocek – Bartek, Nosek, Somík – Endál, Zohorna, Tybor – Radil, Cetkovský, Buchtele – Veselý, Kousal, Semorád.

Statistiky

43. kolo
HC MOUNTFIELD
vs
HC ČSOB POJIŠŤOVNA PARDUBICE
9.
Umístění v tabulce
11.
42 / 15 - 6 - 3 - 18
110:127 / 60
Statistiky v sezoně
(základní část)
41 / 16 – 2 – 3 - 20
124:137 / 55
Aleš Kotalík 30 (11+19)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Martin Bartek 33 (17+16)
Jiří Šimánek (16)
Nejlepší střelec v sezoně
Martin Bartek (17)
Aleš Kotalík (19)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Václav Benák (18)
František Ptáček 14 (2+12)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
Václav Benák 23 (5+18)
Ladislav Kohn, Roman Vráblík (5)
Rudolf Červený (-14)
+/- bodování v sezoně
Václav Benák (12)
Martin Bartek (-12)
Aleš Kotalík (56)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Jiří Marušák (54)
Jakub Kovář 93,04% - 2,08
Pavel Kantor 89,93% - 3,17
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Martin Růžička 89,24% - 3,63
Vladimír Koutský 90,91% - 3,05
Sociální sítě

To nejlepší na konec! Motor za podporu v minulé sezoně odměňoval plaketkou všechny své velké partnery. A nemohl opomenout ani...

JE TO TU ????! Už ve středu 18.9. odstartujeme nový extraligový ročník utkáním proti HC Energie Karlovy Vary ??! Přijď podpořit...

Přípravné období má nejen Banes Motor za sebou, teď už vše spěje k zahájení nového ročníku Tipsport extraligy! Sezónu zahájí...

Prázdniny sice skončily, ale zábava pokračuje!Využijte v sobotu 21. 9. příležitosti řídit nové modely Škoda Superb a Kodiaq v ČEZ...