Banes Motor České Budějovice
28.10.2012, Michal Heřman

CEB - PCE 5:2 - Mountfield v krásném utkání zdolal mistra a nadchl diváky

Hokejisté HC Mountfield porazili úřadujícího mistra z Pardubic po výborném výkonu 5:2 a připsali si druhé výrazné vítězství v řadě. Za Jihočechy poprvé hrál Václav Prospal a spolu s dalšímu hráči z NHL byl hodně vidět. Dobře si ale vedly i další domácí lajny. Za Pardubice dal oba góly Krejčí.

První třetina: gólové hody a bouřlivá atmosféra

Předzápasové prognózy, že se bude hrát zajímavý zápas plný šancí před velkou návštěvou, se potvrdily. V domácím dresu nastoupil poprvé do extraligového duelu Václav Prospal a jeho přítomnost v lajně s Michálkem a Hanzalem byla znát. Nejsilnější lajna Mountfieldu dávala hostujícímu týmu zabrat. Stejně tak ale byla hodně nepříjemná hostující elitní formace s Hemským, Krejčím a Kousalem. Proti ní trenér Draisaitl nasadil třetí lajnu ve složení Dej – Mertl – Podlešák. Utkání začalo svižně a po 55. vteřinách dorážel Prospal odražený puk vedle levé tyče. V další šanci byl Kotalík, který z dobré pozice pálil do gólmana. První gól na sebe nenechal dlouho čekat a po dvou minutách a třiceti třech sekundách se trochu krkolomně prosadil Rastislav Dej, který svou střelou překonal Salfického tak, že puk hostujícího brankáře po odraze přeskočil – 1:0!

Sto sedm vteřin na to byl stav o dvě branky. Prospal vysunul Milana Michálka a ten bekhendovou kličkou podruhé rozjásal zaplněnou Budvar arénu – 2:0! Pěkné hokejové momenty byly k vidění i nadále a po jednom z nich snížil David Krejčí, který využil úniku a sám proti Kantorovi věděl co s pukem – 2:1! Pardubice mohly vyrovnat při vyloučení Podlešáka, ale žádnou výraznou šanci si nevypracovaly. Naopak na druhé straně se po přihrávce Kotalíka dostal do úniku Šimánek a jeho pokus dobře zlikvidoval Salfický. Důležitý moment byl, že Mountfield ubránil dvojnásobné oslabení, které bylo dlouhé minutu a 36 sekund. V závěru třetiny toho Jihočeši využili a za bouřlivého potlesku Tomáš Mertl odrazem o brankáře Pardubic zvýšil vedení domácího týmu na rozdíl dvou branek – 3:1!

Druhá třetina: pěkný gól Mertla a dobré zákroky Kantora

Do druhé třetiny udělaly Pardubice gólmanskou změnu, když Salfického vystřídal Martin Růžička. Ten si na puk ještě nesáhl a už ho lovil z branky. Ptáček totiž vysunul Tomáše Mertla a ten svůj únik zakončil nečekanou střelou, kdy naznačil blafák a puk místo toho nechal jet rovně. Růžička to nečekal a touš mu zajel pod betony do branky – 4:1! Východočeši mohli snížit při vyloučení Kolarze. Mountfield zahrál oslabení dobře a hosté měli šanci až po přesilovce. Od modré střílel Píša a Kantor si hokejkou puk málem srazil do vlastní sítě. Naštěstí pro domácí šel touš těsně kolem levé tyče vedle branky. Na Kantora poté nevyzrál ani Zohorna a gól nepadl ani při první přesilovce Mountfieldu.

V čase 28:13 podrazil Frühauf najíždějícího Krejčího a sudí odpískal trestné střílení. Hvězda Východočechů volila v nájezdu střelu k levé tyči a Kantor si tento pokus výborně pohlídal a podržel svůj tým v důležitém momentě. Domácí gólman si počínal skvěle i při přízemní střele Vašíčka, kdy pravým betonem střelu dokázal vykopnout do rohu kluziště. Čtyři minuty před koncem druhé třetiny byl vyloučen hostující Benák, ale blíže gólu byly Pardubice. Kotalíkovi sebral puk Krejčí a sám před Kantorem tvrdou ranou napálil spojnici tyče a břevna. Útočník patřící Bostonu měl ve druhé třetině ještě jednu velkou šanci. Po souhře s Hemským pálil v závěru třetiny z pravé strany do odkryté branky. Kantor se stačil rychle přemístit a puk betonem vyrazil.

Třetí třetina: Milan Michálek dal po sólo akci gól utkání

Úvod do třetí třetiny vyšel hostujícímu týmu. Po 54 sekundách našel Hemský chytrou přihrávkou před brankou volného Davida Krejčího, který neměl problém přesouvajícího se Kantora překonat – 4:2! Ještě hůře mohlo Mountfieldu být o minutu později. Do dobré pozice se dostal Zohorna a jeho pokus naštěstí pro Jihočechy zlikvidoval Kantor. Na druhé straně mohl dát pátý gól Dej, ale ani on v dobré pozici brankáře neprostřelil. Na Růžičku vyzrál až Milan Michálek, který v akci utkání přešel přes protihráče a poté opět bekhendovou kličkou dal svůj druhý gól – 5:2!

Deset minut před koncem třetí třetiny byl vyloučen Martin Hanzal a Východočeši měli další možnost snížit při přesilové hře. Za zmínku stojí ale jen teč Krejčího, kterou Kantor kryl. Gól nepadl ani v závěru třetiny, kdy měl přesilovku Mountfield a stav tak zůstal nezměněn. Do Budvar arény přišlo 5 260 diváků, kteří z utkání odcházeli spokojení.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
2:33 Dej Podlešák
4:20 Michálek Prospal Jank
5:57 Krejčí Hemský
18:37 Mertl
20:45 Mertl Ptáček Podlešák
44:04 Michálek Hanzal
40:54 Krejčí Hemský Starý

Střely na branku
MOU PCE
Hanzal5
Dej4
Michálek3
Mertl3
Kotalík2
Podlešák2
Šimánek2
Vráblík2
Kohn2
Ptáček2
Prospal1
Květoň1
Jank1
Suja1
Vráblík1
CELKEM32
Krejčí4
Zohorna3
Vašíček3
Brendl2
Kindl2
Buchtele2
Starý2
Píša1
Cetkovský1
Bartek1
Kousal1
Hemský1
Kolář1
Beech1
CELKEM25

Statistika vhazování
MOU PCE
Kohn6/11 - 54,5%
Knotek4/8 - 50%
Šimánek1/2 - 50%
Prospal1/2 - 50%
Podlešák1/2 - 50%
Mertl9/20 - 45%
Hanzal9/23 - 39,1%
Kotalík0/1 - 0%
CELKEM31/69 - 44,9%
Nosek2/2 - 100%
Krejčí18/27 - 66,7%
Beech8/12 - 66,7%
Zohorna6/10 - 60%
Kousal1/2 - 50%
Starý2/5 - 40%
Somík1/7 - 14,3%
Cetkovský0/2 - 0%
Buchtele0/2 - 0%
CELKEM38/69 - 55,1%
Nejlepší hráči
MOUNTFIELD PARDUBICE
TOMÁŠ MERTL
Milan Michálek
Pavel Kantor
DAVID KREJČÍ
Aleš Hemský
Jan Starý
Ohlasy po zápasu
Peter Draisaitl (Mountfield): Oproti jiným zápasům jsme zvládli první třetinu. Měli jsme i kus štěstí. Velkou pochvalu zaslouží Mertlova řada s Podlešákem a Dejem, která ubránila výbornou první řadu soupeře a navíc dali i tři góly. V klíčových fázích zápasů nás podržel brankář Kantor."

Pavel Hynek (Pardubice): „Soupeř vyhrál zaslouženě. Utkání jsme si prohráli v první třetině, která byla z naší strany špatná. Od druhé třetiny jsme se zvedali, měli jsme i dobré šance, ale naráželi jsme na výborného brankáře. V závěrečném dějství už si domácí výhru pohlídali."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice