Banes Motor České Budějovice
25.09.2012, Miroslav Mayer

CEB - SPA 3:2 - Jihočeši vybojovali třetí vítězství v řadě

Č. B u d ě j o v i c e - I v dalším domácím zápase HC MOUNTFIELD se do branky soupeře postavil hráč z NHL. Branku Sparty hájil Michal Neuvitrh. Jihočeši dokázali tohoto brankáře hned třikrát překonat a tím vybojovat svoje třetí vítězství v řadě za sebou. Vítěznou branku dal ranou od modré obránce Peter Frühauf.

Do branky Sparty se postavil Michal Neuvirth a domácí kleci stál Sáblík. Hned první útok domácích znamenal první vyloučení Sparty, které Jihočeši nedokázali využít. První gól domácích dal Aleš Kotalík, který obešel u mantinelu Gawryletze, najel si před branku a bekhendem překonal brankáře Sparty. Hosté odpověděli hezkou akcí, na jejímž konci byl Tenkrát, ale vyražený puk se podařilo domácím obráncům dostat do bezpečí. Hra v první třetině neměla vysoké tempo, ale akce se střídaly na obou stranách. Sparta si vylepšila svoji přesilovkovou bilanci při své první možnosti, když se od modré trefil Petr Ton. Vzápětí měla Sparta možnost hrát další přesilovku, ale to už se Jihočeši dokázali ubránit. Krásnou akci předvedl Šimánek, který ihned po buly pohotově vystřelil, ale trefil dobře postaveného Neuvirtha. Ten o chvíli později ukázal skvělý reflex po střele Langhammera. Druhá domácí přesilovka skončila gólem Sparty. Jaroslav Hlinka dobře napadal domácí rozehrávku a na druhý pokus přehodil ležícího Sáblíka. Jedenáct vteřin před koncem třetiny tak hosty poslal do vedení. Domácí přestříleli Spartu 18:8, ale do kabin se šlo za stavu 1:2.

Druhou část začali domácí šancí Rouska a Langhammera, ale Neuvitrh puk včas zalehl. I Budějovičtí dokázali využít svoji početní výhodu. Tomáš Knotek se dostal k volnému puku a trefil krásně k tyči. Dal tak svoji první branku v dresu HC MOUNTFIELD. Další vzrušení v hledišti přišlo po střele Frühaufa od modré, když puk vypadal Neuvirthovi z výstroje a šoural se do branky, ale brankář hostí ho ještě stačil včas přikrýt. Převahu domácích dokumentuje, že Sparta vystřelila poprvé na branku skoro po devíti minutách. Největší šanci domácích měl půl minuty před koncem třetiny Dej, jehož bomba orazítkovala tyčku. Po dvou třetinách byl stav vyrovnaný 2:2.

I začátek třetí části patřil domácímu týmu, který sevřel Spartu před brankou a Neuvirth měl plné ruce, nohy práce. Tlak Jihočechů přinesl své ovoce. Šimánek našel Petera Frühaufa, který najížděl z druhé vlny a bombou prostřelil Neuvitrha. Sparta předvedla velký tlak při přesilovce, když celé dvě minuty držela domácí v šachu a ti se ubránili jen s vypětím všech sil. I další přesilovka hostů znamenala velký tlak před Sáblíkem a rozhodčí při jedné situaci dokonce prohlíželi video, ale branky nebylo dosaženo a Jihočeši se ubránili i po zbytek oslabení. Na druhé straně zazlobila dvojice Kašpařík, Rousek a Neuvith byl připraven. Dvě a půl minuty před koncem třetí části si Sparta vzala oddechový čas. Necelou minutu před koncem šel Neuvirth z branky a Sparta hrála v šesti. Držela domácí v šachu, ale ti se ubránili. Podařilo se jim vybojovat třetí vítězství řadě. Vítězství Jihočechů bylo zasloužené, neboť byli po většinu utkání aktivnější než Sparta.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
07:03 Kotalík Vydarený
13:29 Ton Vallin Rachůnek
19:49 Hlinka Pacovský
24:55 Knotek
43:52 Frühauf Šimánek Kotalík

Střely na branku
MOU SPA
Langhammer4
Vydarený4
Šimánek3
Kotalík3
Červený3
Rousek3
Kolarz2
Podlešák2
Švihálek2
Dej2
Frühauf2
Vráblík2
Kašpařík1
Knotek1
Jank1
Soudek1
Marek1
CELKEM37
Pacovský7
Rachůnek4
Vallin3
Hlinka2
Milam2
Jánský2
Treille1
Gawryletz1
Ton1
Tenkrát1
Foster1
CELKEM25

Statistika vhazování
MOU SPA
Podlešák1/1 - 100%
Červený1/1 - 100%
Knotek7/9 - 77,8%
Kašpařík15/21 - 71,4%
Langhammer18/31 - 58,1%
Kotalík4/7 - 57,1%
Dej0/1 - 0%
CELKEM46/71 - 64,8%
Treille1/1 - 100%
Pacovský2/4 - 50%
Foster5/11 - 45,5%
Broš8/23 - 34,8%
Hlinka5/18 - 27,8%
Luňák3/12 - 25%
Jánský0/2 - 0%
CELKEM25/71 - 35,2%
Nejlepší hráči
MOUNTFIELD SPARTA
ALEŠ KOTALÍK
Roman Vráblík
Peter Frühauf
DOMINIK PACOVSKÝ
Petr Ton
Jaroslav Hlinka
Ohlasy po zápasu
Peter Draisaitl (České Budějovice): "V defenzivní práci jsem měli víc problémů, než bych chtěl vidět. Sparta má hodně šikovných ofenzivních hráčů, kteří se musí hlídat celých šedesát minut a to se nám nepovedlo. Kluci ale hrají obětavě, dávají do toho všechno a zatím to vychází. Brankář Kovář si na ranním tréninku obnovil zranění a kvůli zlomenině bude chybět několik týdnů."

Jan Votruba (Sparta): "Domácím vycházely nástupy do jednotlivých třetin, dostávali nás vždy pod tlak. Dali nám první gól poté, co jsme udělali chybu. Potom jsme otočili, ale Budějovice nás aktivně napadaly ve třech hráčích, s čímž jsme měli problémy. Ve třetí části jsme dostali zápas pod kontrolu, ale po chybě obránce jsme z protiútoku dovolili soupeři skórovat. Zápasu by možná lépe slušela remíza."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....