Banes Motor České Budějovice
03.01.2003, Aleš Rod

Dorostenci do nástavby za čtvrtého místa

V dorostenecké Nutella extralize odzvonilo základní části, mužstva se chystají na část nástavbovou. Šest nejlepších českých celků se utká o play – off se šeti nejlepšími z Moravy. Zde nebudou chybět ani mladíci HC ČB. Zbytek bude bojovat o záchranu.
Zatím asi nejhektičtější sezónu prožívali pod vedením trenérského tandemu Stárek-Heindl českobudějovičtí dorostenečtí hokejisté. Velice důležitá letní příprava nemohla vlivem povodní proběhnout, jak původně měla. To se automaticky promítlo do úvodu soutěže. “Ten začátek byl horší. Z kondiční přípravy nám vypadlo čtrnáct dní tréninku,” potvrzuje kouč Milan Stárek. Dohánění tréninkového manka museli jak trenéři, tak hráči přinést značné oběti. “Dojížděli jsme trénovat do Tábora, hodně i dopoledne, což znamená u kluků v době školní docházky. S tím byl docela problém, hlavně u kluků, kteří nastoupili prvním rokem na střední školu. A těch je v týmu hodně. Ale samozřejmě jsme si v Táboře nemohli příliš vybírat, můžeme být rádi, že jsme vůbec bruslili,” je si Stárek dobře vědom kladných i záporných skutečností kolem nuceného azylu.

Trénink, který musel být z velké části zaměřen na bruslení, způsobil, že mladíci problém spíš s herní činností. “Kondici jsme, myslím, dohnali vcelku rychle. Na soupeře jsme nestačili herně,” vzpomíná trenér. Dorostenci se do herního tempa dostávali s každým pobytem na ledě víc a víc a začali tabulkou pomalu šplhat nahoru. “Hodně nám pomohl návrat na vlastní led. Trochu krizí bylo období, kdy jsme dohrávali odložené zápasy. Hráli jsme třikrát v týdnu, pondělí, čtvrtek, sobota. To bylo dost náročné. Ale po prohře na Kladně jsme jedenáct utkání v řadě bodovali a dostali se tam, kde jsme měli být, tedy do nejlepší šestky,” říká sebevědomě Stárek.

Jenže kdo si našel cestu na dorostenecký zápas, musí mu dát zapravdu. Mladé mužstvo začalo předvádět útočný hokej, zápasy jsou na dorost až nezvykle atraktivní. “Všechno to vychází z našeho rozestavení, stylu, který je 2 – 1 – 2 nebo 3 – 2. Hraje se dost dopředu, napadá se, obránci brání střední pásmo a necouvají až do branky. Kluci to pochopili a daří se nám. Je to sice dost náročné, občas ze hry vyplynou nějaké chyby, ale opřeno o dobrého brankáře je to, myslíme, ideální,” tvrdí svorně oba trenéři v hokejové terminologii. Výsledky mohou hovořit za ně. Dorostenci dokázali v průběho podzimu jednoznačně smést i takové soupeře, jako Spartu, Slavii či Kladno. I když je pravda, že několikrát o body zbytečně přišli. “Ano, body jsme darovali Chomutovu, Liberci. To ale do hokeje patří. Mě spíše mrzí tragický výpadek v Plzni, kdy jsme prohráli 2:3. Je to částěčně i moje chyba, lépe řečeno nás trenérů. Nedokázali jsme mužstvo během utkání dostatečněš nabudit, aby hráli pořád zodpovědně,” sype Stárek popel i na vlastní hlavu.

A jak se tým připravuje na nástavbovou část? Žádná dramatická změna tréninkového rytmu se nechystá. “Nic zvláštního se neděje. Samozřejmě jsme sledovali výsledky v moravské skupině extraligy. Tam na prvním místě všem ulétl Zlín, jinak je to také vyrovnané,” s klidným hlasem vypráví kormidelník dorostu HC ČB. K prvnímu zápasu pojedou mladíci pravděpodobně do Vítkovic. “Jak jsem říkal, ta utkání budou spíš vyrovnané, žádné dramatické rozdíly bych nepředpokládal. Každopádně herní styl měnit nebudeme.”

Od vedení klubu mají trenéři dorostu v podstatě volnou ruku, příčku, kterou musí mladíci stůj co stůj obsadit, nikdo nediktoval. “Ne, to ne. Naším úkolem by mělo být především vychovávat hráče pro juniory, respektive áčko, což si tady všichni uvědomují. Samozřejmě se budeme snažit uhrát co nejlepší výsledek.” Stejně tak se trenéři budou snažit do hry zapojovat i hráče ze starších žáků, protože po sezóně se jako každý rok několik hokejistů s dorostem rozloučí. “Jedná se o pět útočníků a čtyři beky. Já osobně z toho velký strach nemám, protože ročník narození 1987 je dost silný. A i v žácích je několik šikovných kluků, které chceme otrkat ještě tuhle sezónu,” plánuje kouč.

Navzdory stíženým podmínkám si tedy na neúspěch českobudějovický dorostestenecký hokej stěžovat nemůže. “Jak jsem říkal, ze začátku to bylo horší, zápasy měli, řekl bych, žákovskou úroveň. Teď je to o sto procent lepší, minimálně srovnatelné s loňskou sezónou,” přemítá Stárek. Dvojici trenérů může hřát u srdce, že si jejich svěřenců začali všímat i lodivodi mládežnických reprezentací. Hned pět hráčů koketuje s národním mužstvem, z toho čtyři v dorostu zůstanou i na příští sezónu! “Ano, jde o brankáře Sašu Saláka, obránce Michala Klímu, Vencu Vondráčka a útočníky Martina Hanzala a Davida Kuchejdu ,” souslasí Stárek. Všichni až na Vondráčka, který je náhradníkem v “sedmnáctce”, patří do kádru výběru šestnáctiletých a budou dorostenci i napřezrok. I o Vánocích se konala reprezentační akce, odjeli na ni však jenom Klíma a Kuchejda. “Pozvaný byl ještě Martin Hanzal, jenže kvůli zdravotním patáliím nakonec neodjel,” vysvětluje trenér.

Závěr článku patří poděkování, jež chce Milan Stárek pronést: “Chtěl bych poděkovat všem hráčům v týmu za ukázkový přístup k hokeji. Jsem rád, že všichni dokázali tu dřinu skloubit se školou. Dík patří také vedení klubu, v čele s manažerem Pařízkem nám vycházejí vstříc, vytvořili nám bezvadné zázemí, které nemá konkurenci. V neposlední řadě bych chtěl popřát šťastný a úspěšný rok všem příznivcům hokeje, hlavně toho mládežnického!”

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....