Banes Motor České Budějovice
01.04.2014, Miroslav Mayer, aktualizace Michal Špírek

Hokejisté z Českých Budějovic v reprezentaci

Zástupci českobudějovického hokeje (ať už odchovanci či příchozí do budějovického klubu) v reprezentačním dresu České republiky či Československa:

České Budějovice v národním týmu: 1948 - 1973

V úplných začátcích působení českého a československého národního týmu na mezinárodní scéně byli v reprezentaci zejména hokejisté z hlavního města. Teprve po druhé světové válce se dokázali postupně prosazovat i hráči z takzvaných venkovských klubů. Hrdiny první pomyslné etapy historie českobudějovických hráčů v dresu se lvem na prsou byli Čeněk Pícha, Vlastimil Hajšman, František Mizera a Jiří Macelis.

Na prvním poválečném mistrovství světa v Praze, kde jsme získali titul mistrů světa, se ještě žádný Jihočech nepředstavil.

Poprvé se podívali do reprezentace v listopadu 1946 Čeněk Pícha a František Mizera v přípravném zápase reprezentačních celků A a B. V únoru pak odcestovali v dresu B týmu do Itálie a Švýcarska. Mizera dal Italům ve dvou vítězných zápasech tři branky a Pícha Švýcarům dokonce čtyři.

V roce 1948 v zápase Čechy - Kanada 3:3, který se hrál v Praze, tvořili druhý útok Jihočeši Pícha, Mizera a Macelis. V utkání olympioniků ČSR - USA 4:1, které se hrálo 21.1. 1948 v Brně, dali branky Pícha a Mizera.

To jsou vůbec první zmínky o hráčích z Českých Budějovic v historii naší reprezentace. V roce 1949 ve Švédsku jsme se stali podruhé mistry světa a zásluhu na tom měli i čtyři hráči z Českých Budějovic. Jihočeské kvarteto František Mizera, Čeněk Pícha, Jiří Macelis a František Vacovský si užilo slávu nejen při slavnostním průjezdu autokaru Prahou, ale i na českobudějovickém hlavním nádraží.

Dalšího mistrovství světa se Československo zúčastnilo až v roce 1952 a českobudějovickou vlajku držel Vlastimil Hajšman. Mistrovství světa se hrálo v rámci olympijských her, takže Vlastimil Hajšman byl první Jihočech na olympiádě a zároveň první střelec. Na turnaji totiž zaznamenal tři branky. Na medaili to však nestačilo.

Na dalším MS byl opět Hajšman, ale i další hráč z českobudějovického oddílu Karel Bílek. V roce 1955 se dočkal Vlastimil Hajšman na svém posledním MS i bronzové medaile.

Tady také bohužel končí pro jihočeský hokej období, kdy se hráči aktivně účastnili reprezentačních akcí. Na dalším velkém turnaji se objevil některý z nich až v roce 1974, kdy začala opět bohatší éra českobudějovického hokeje díky dvojici Miroslav Dvořák a Jaroslav Pouzar.

Nesmíme zapomenout ani na Václava Maříka, který reprezentoval ČSSR v sezoně 1969/1970. Velké akce národního týmu se však nezúčastnil, přesto to byl po dlouhých letech Jihočech v národním dresu.

Statistika hráčů do roku 1973 a jejich medailové zisky z MS a OH


Čeněk Pícha                    19 utkání / 5 branek
František Mizera               15 utkání / 8 branek
Jiří Macelis                   15 utkání / O branek
Karel Bílek                     7 utkání / 3 branky
František Vacovský              9 utkání / 1 branka
Vlastimil Hajšman              50 utkání / 24 branek
Václav Mařík                    4 utkání / 3 branky


České Budějovice v národním týmu: 1974 - 1992

Toto období patřilo pro Jihočechy v reprezentaci k nejúspěšnějším. V Českých Budějovicích hrály opravdové osobnosti. Od roku 1974 až do roku 1983 se jednalo zejména o proslulou dvojici Miroslav Dvořák a Jaroslav Pouzar. Ti se významně podíleli na vzestupu československé reprezentace v sedmdesátých letech a zaslouženě sbírala vavříny na velkých turnajích. V další éře zářili Lála, Caldr, Norbert Král, Korbela, Suchánek a další.

Dlouhé čekání na účast hráče z kraje rybníků v reprezentaci utnul až v roce 1974 obránce Miroslav Dvořák. Na dalším mistrovství světa v roce 1975 dal Dvořák dvě branky, a stal se tak prvním jihočeským obráncem, který vstřelil gól na světovém šampionátu. Na MS 1976, kdy získali Češi zlaté medaile, se podíval už i útočník Jaroslav Pouzar.

Pak následovaly všechny velké akce: olympijské hry 1976, Kanadský pohár 1976, obhajoba zlata 1977 a stříbro z Prahy 1978. Jaroslav Pouzar se zúčastnil všech velkých akcí až do světového šampionátu v roce 1982, kde hrál na svém posledním velkém reprezentačním turnaji.

To Miroslav Dvořák vydržel u aktivního hokeje déle, než jeho kamarád od soutoku Malše s Vltavou. Jeho posledním velkým turnajem bylo až mistrovství světa v roce 1983, kam přicestoval už jako hráč věhlasné NHL, klubu Philadelphia Flyers. Se svými 228 starty za národní tým je v celkovém pořadí reprezentantů na devátém místě!

Osmdesátá léta minulého století a nástup další hokejové generace jsou v Českých Budějovicích i v reprezentaci spojovány hlavně se jmény jako Jiří Lála, Vladimír Caldr, Jaroslav Korbela, Norbert Král, Rudolf Suchánek či František Joun.

Jiří Lála si zahrál poprvé v reprezentaci na Švédském poháru 19.4.1980 (ČSSR - Kanada 6:1). Hned v dalším utkání proti Sovětskému svazu dal svůj první gól v národním týmu. Při svém premiérovém utkání na MS v roce 1981 proti USA zaznamenal hned čtyři branky! MS v roce 1981 ve Švédsku je zatím rekordní, co se týká účasti Jihočechů na světovém šampionátu. Sešlo se tam celkem šest hokejistů z Českých Budějovic. Byli to Dvořák, Míšek, Pouzar, Lála, Korbela a N. Král. Kromě již zmíněných matadorů Dvořáka a Pouzara se pro ostatní jednalo o premiérové MS. Všichni si přivezli domů bronzovou medaili.

Jaroslav Korbela odehrál své první utkání v reprezentaci 24.3.1981 proti Finsku. Svůj první gól dal na MS 1981 do sítě NSR.

Petr Míšek debutoval v národním mužstvu 8.12.1980 proti NDR. Rozjezd nadějného obránce zastavilo zranění, a tak nestihl odehrát za národní tým více než 22 utkání.

Norbert Král poprvé nastoupil za reprezentaci 24.3 1981 (ČSSR - Finsko 3:0). V tomto zápase debutovali také další Jihočeši: Kolda a Korbela. V tomto zápase nastoupilo celkem sedm Jihočechů.

Další hráč, který hrál pravidelně na velkých turnajích, byl Vladimír Caldr. Premiéru si odbyl 5.4.1983 v zápase ČSSR - Švédsko 6:2. Dodnes si drží jeden primát. Byl jediným kapitánem národního mužstva z jihu Čech. Na švédském poháru 1984 přijímal jako šéf sestavy týmu jako první vítěznou trofej. Bohužel MS 1985 v Praze mu uniklo, a přišel tím o titul mistra světa.

Zvláštní kapitolu tvoří dvojice Petr Bříza a Tomáš Jelínek. Oba hráči byli navzájem vyměněni. Bříza šel do Sparty a Jelínek do Motoru. Oba navíc hráli za národní tým i v době svého působení v Českých Budějovicích. Petr Bříza se tak stal prvním brankářem z jihočeské metropole v národním dresu.

Posledním hráčem tohoto období, který si zahrál na velkém turnaji a to na olympijských hrách, byl Rudolf Suchánek. V roce 1988 byl v Calgary u šestého místa českého celku. V tomto období byli i hráči, kteří posbírali reprezentační starty, ale na velký turnaj se nikdy nepodívali. Byli to například František Joun, Ladislav Kolda, Roman Božek, Karel Soudek nebo Jan Tlačil.

Pak již začalo další střídání generací a pro českobudějovické příznivce éry Ťoupala, Horáka, Bělohlava , Turka, Radka Dvořáka, Prospala a dalších. O všech více v další části.

Statistika hráčů z let 1974-1992 a jejich medailové zisky z MS a OH


Miroslav Dvořák    228/14    2X zlato, 7X stříbro, 1x bronz
Jaroslav Pouzar    186/73    2X zlato, 4X stříbro, 1X bronz
Jiří Lála          198/88    1X zlato, 3X stříbro, 1X bronz
Petr Bříza         114/0     4X bronz
Tomáš Jelínek       90/32    4X broz
Vladimír Caldr      85/20    2X stříbro
Jaroslav Korbela    78/10    2X stříbro
Norbert Král        19/2     1X bronz
Petr Míšek          22/1     1X bronz
Rudolf Suchánek     43/3
František Joun      20/0
Ladislav Kolda      17/0
Roman Božek          8/2
Karel Soudek         6/0
Jan Tlačil           1/0

České Budějovice v národním týmu: 1993 - 2014

Od roku 1993 začíná éra samostatné české reprezentace. Zároveň startuje období, kdy byly přestupy mezi extraligovými kluby běžnější a pohyb hráčů ve všech mužstvech již větší. To se samozřejmě nevyhnulo ani mužstvu z Českých Budějovice. Tím pádem počet reprezentantů, kteří kdy oblékli dres klubu z jihočeské metropole, rostl. Další reprezentační přírůstky představovali i hráči, kteří odešli do NHL. Borci ze zámoří se zúčastňují jen větších reprezentačních akcí, a na evropské turnaje se tak uvolnilo více míst pro hokejisty, kteří hrají evropské soutěže.

V prvním oficiálním utkání české reprezentace 11.2.1993 (ČR – Rusko 6:1) na Švédských hokejových hrách nastoupili tři tehdejší hráči Motoru. Byli jimi Roman Turek, Roman Horák a Luboš Rob, který dal dokonce v tomto duelu branku. Do utkání zasáhli i další dva hokejisté, kteří přišli do Českých Budějovic později, Kořínek a Bruk.

Na světovém šampionátu 1993 hrál Roman Turek, Roman Horák a Radek Ťoupal. Mistry světa se v roce 1996 ve Vídni stali Roman Turek, Radek Bělohlav a Stanislav Neckář.

Radek Bělohlav debutoval v reprezentaci 27.8.1994 (ČR - Německo 3:2). Jako jedinému, až do dnes, se mu podařilo sehrát přesně sto mezistátních zápasů.

To Radek Ťoupal zažil v reprezentaci dobu bronzovou. Poprvé reprezentoval 17.12.1989 (ČSSR - Švédsko 0:0) a svoji reprezentační kariéru zakončil v roce 1994.

Roman Horák sehrál své první utkání 5.11.1990 (ČSFR - SSSR 5:4) a hned se blýskl gólem. Nejdelší část jeho reprezentační kariéry se odehrála v reprezentaci české republiky. Doma má jeden bronz z MS.

Roman Turek debutoval v národním týmu 11.4.1990 (ČSFR - Kanada 5:6). Získal titul mistra světa ve Vídni 1996 a reprezentační kariéru ukončil na nevydařeném světovém poháru v tomtéž roce.

Další významnější jihočeskou stopu v národním týmu již zanechali hráči působící v NHL. Nelze zapomenout na dva z řady jihočeských patriotů, Radka Dvořáka a Václava Prospala.

Radek Dvořák si poprvé zahrál v reprezentačním dresu 22.4.1999 (ČR – Rusko 3:2). Do dnešního dne je nejúspěšnější Jihočech v národním dresu. Dokonce se může pochlubit třemi tituly mistra světa!

Václav Prospal začal svoji reprezentační kariéru 29.4.2000 (ČR - Norsko 4:0) a hned zaznamenal i první branku. Nebýt zlomeniny nohy mohl si premiéru odbýt na olympiádě v Naganu a olympijské zlato by ho neminulo.

Dalším zlatým Jihočechem je obránce Radek Martínek. Ten si první zápas zahrál 7.11.1996 (ČR- Švédsko 1:3). Je dvojnásobný mistr světa.

Zlatou medaili ze světového šampionátu vlastní i Stanislav Neckář, který byl u prvního triumfu samostatné České republiky ve Vídni.

Statistika hráčů od roku 1993 a jejich medailové zisky z MS a OH


Jiří Vykoukal       166/18    zlato 1996, 1999
Jiří Novotný        131/24
Radek Bělohlav       99/21    zlato 1996
Zdeněk Kutlák        76/5
Radek Martínek       73/5     zlato 2000, 2001
Roman Horák          62/18    bronz 1993
Radek Dvořák         62/17    zlato 1999, 2000,2005
Michal Barinka       62/1
Michal Vondrka       61/5
Michal Mikeska       56/11
Roman Turek          51       zlato 1996
Václav Prospal       51/17    zlato 2000, 2005
Milan Michálek       48/11
Angel Krstev         48/1  
Petr Bříza           41
Vladimír Sičák       39/0
Aleš Kotalík         38/8     bronz ZOH 2006
Václav Skuhravý      37/5
Michal Mikeska       36/7
Václav Pletka        35/6
Jan Novák            34/4
Jakub Kovář          34       bronz 2x
Alexander Salák      34
Radek Duda           32/12
František Ptáček     31/1
Lukáš Zíb            30/6
Petr Gřegořek        30/2
Ladislav Kohn        29/7
Radek Ťoupal         27/5    bronz MS 1993, ZOH 1992
Jan Platil           27/1
Milan Nedoma         27/1
Viktor Hübl          26/4 
Milan Gulaš          26/0
Filip Novák          24/0
Jindřich Kotrla      23/2 
Václav Král          24/4
Václav Nedorost      22/3 
Ivan Huml            21/2
Petr Kořínek         20/3
Martin Hanzal        20/1
Ondřej Veselý        18/2
Josef Melichar       18/1
Stanislav Neckář     16/1     zlato 1996
David Bruk           15/4
Tomáš Kůrka          15/1
Kamil Brabenec       15/2
Jiří Šimánek         16/2
Štěpán Hřebejk       13/3
Jaroslav Modrý       13/0
Martin Štrba         12/1
Jaroslav Kalla       11/2
Oldřich Svoboda      11       bronz ZOH 1992, MS 1992
Vladimír Hudáček     10       zlato 2000, 2001 (3. brankář)
Václav Benák          9/0
Petr Míka             8/2
Bohumil Jank          8/1
Petr Šachl            7/0
Pavel Kašpařík        7/3
Jakub Langhammer      4/0
Marek Posmyk          4/0
Pavel Pýcha           4/0
Luboš Rob st.         3/1
Lukáš Květoň          3/0
Tomáš Horna           3/0
Lukáš Havel           3/0
Filip Turek           3/0
Milan Kopecký         2/0
Ivo Čapek             2
Tomáš Vak             1/0
Jan Snopek            1/0
Tomáš Micka           1/0
Jaroslav Kristek      1/0
František Mrázek      1/0
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....