Banes Motor České Budějovice
23.08.2011, Miroslav Mayer

Chci vychovávat vítězné hráče, tvrdí Jaroslav Formánek

Č. B u d ě j o v i c e - V letošním roce bude hlavním trenérem extraligového týmu mladšího dorostu Jaroslav Formánek. Ze současných trenérů mládeže patří k nejzkušenějším a nejdéle soužícím trenérům mládeže a žáků v Českých Budějovicích. Zároveň je to trenér, který jako poslední dokázal vyhrát titul mistra republiky, olympiádu mládeže a další cenné kovy z prestižních žákovských turnajů. V letošním roce úspěšně dokončil studium nejvyšší trenérské kategorie A.
Mladší dorost je tým, kde se poprvé setkávají dva ročníky a nastává první velký přetlak hráčů. Proto se vytvořil i B tým, který hraje ligu mladšího dorostu. V letní přípravě jste měl skoro padesát hráčů,jak se vám s takovým množstvím pracovalo?
Do přípravy se mělo zapojit čtyřicet pět hráčů, ale pravidelně jsme měli na tréninku třicet šest hráčů. Hráče jsme si rozdělili na tři skupiny a byli jsme na to čtyři trenéři. Trénovali jsme stejně jako ostatní týmy podle nových tréninkových metod. Letos to bylo specifické, protože se tolik neběhalo a bylo to zaměřené více na obratnost a síla dolních končetin a trupu. Další formou tréninku byly různé překážkové dráhy a samozřejmě hry fotbal, basketbal a florbal.Na přípravu jsme měli výborné podmínky v okolí zimního stadionu. Věřím, že příprava byla velice kvalitní.

V půlce července jste začali přípravu na ledě. Tady jste ještě stále měli plný počet hráčů?
Ano. Měli jsme z toho trochu obavu. Díky tomu, že jsme mohli být dvakrát denně na ledě, se to dalo organizačně zvládnout tak, že jsme dopoledne trénovali herní činnosti jednotlivce a odpoledne jsme pak hráli. Přitom jsme již prováděli výběr hráčů, abychom mohli rozdělit kádr na A a B tým.

Takže jste po prvním týdnu rozdělili hráče do A i B týmu?
Mysleli jsme si, že to po prvním týdnu natvrdo rozdělíme, pak jsme to nakonec neudělali. Zjistili jsme, že řada hráčů je na hraně obou týmů a mohli zkusit hrát i za A tým. Proto jsme ještě týmům nedali konečnou podobu. Máme třicet jedna hráčů, které budeme zkoušet v zápasech a chodí i střídavě na tréninky s oběma mužstvy. Necháme to otevřená až na konec srpna, kdy se budou muset dělat soupisky. Stále to bude o tom, že cesta z B dorostu do A dorostu bude otevřená a obráceně také.

Stále bude platit, že na soupisce extraligového mužstva je patnáct hráčů, kteří nesmějí hrát za B mužstvo?
Ještě nevím přesně, jestli to bude deset nebo patnáct hráčů. Zatím, bohužel, stále platí, že budeme muset některé hráče vytipovat, kteří nesmí hrát za B dorost, ale mohou tam trénovat!

Do letošní sezóny se přihlásilo více B mužstev, než tomu bývalo. Přibyla Plzeň, Pardubice a Sparta. Čím to je, že kluby přecházejí k této variantě, která v Českých Budějovicích běží již čtvrtým rokem?
Všimli jsme si, že se řada větších klubů začíná vracet k B týmům mladšího dorostu. Bude to asi i tím, jak hodně početné jsou ročníky. V této kategorii dochází k první selekci hráčů, což je vzhledem k jejich věku poměrně brzo. My tu teď máme počty hráčů na slušné úrovni a v navazujících kategoriích pod námi jsou ročníky ještě silnější.

Zaznamenali jste odchody některých hráčů pryč z klubu?
Odešlo několik hráčů. Dva naši kmenoví hráči Vopelka a Pýcha zkoušejí angažmá v zahraničí. Proč jim bránit? Nepříjemné je, že my je tady roky učíme hrát hokej, oni odejdou někam jinam a klub z toho nemá vůbec nic. Neexistují dohody o odchodu hráčů, a když se hráč rozhodne odejít do zahraničí, tak jim v tomto věku nemůžeme zabránit. Pak ještě odešli někteří, kteří nebyli kmenovými hráči HC České Budějovice a dále zde nechtěli působit.

Zároveň za tyto hráče přišly náhrady z jiných klubů z Čech. Co o nich můžete říct?
Přišlo sem pár klubů z různých míst republiky. Jsou to všechno pracovití kluci a v současné době jednáme s manažerem o jejich zařazení do týmu, protože filozofií klubu je, že za A dorost budou hrát pouze hráči, kteří budou kmenovými hráči HC České Budějovice, takže žádné hostování.

Stalo se, že někdo z vytipovaných posil neuspěl a nebyl zařazen do kádru?
Všichni, které jsme si pozvali, uspěli a chceme je do A dorostu. Jsou to obránci Šergl a Vavřík, útočníci Spratek, Ondráček, Fencl, Brož a Šulek.

Pokud se podíváte na současný kádr, vidíte tam hráče, který by hned teď mohl mít reprezentační ambice do výběru do šestnácti let?
V současné době máme v šestnáctce dva hráče. Jedním je Lukáš Vopelka, ale ten odchází do Švédska, druhým je Pavel Samohejl. Je zařazen do staršího dorostu, protože ten, kdo je platným hráčem v národním týmu, by měl hrát o kategorii výše. Ze stávajících hráčů by si to jeden, nebo dva hráči možná mohli zkusit. Ostatní by na sobě museli začít hodně pracovat. Já si představuji reprezentační hráče trochu jinak.

S týmem jste se již seznámil. Jaké máte ambice na umístění v extralize mladšího dorostu?
O mě je známo, že jsme maximalista a chci se vždy pohybovat v tabulce nahoře. Teď máme za sebou několik přípravných utkání, kde dostávají prostor všichni hráči z šiřšího kádru. Zatím jsme spokojeni s tím, jak hráči pracují. My nejsme tým, kde by byly nějaké výrazné osobnosti, ale budeme asi hodně kousat. Budeme pracovitým mužstvem, kde je velká vyrovnanost. Kádr je vyrovnaný, ale osobnosti už jsou pryč. Naší prací je, abychom osobnosti vychovali a někteří ten potenciál v sobě mají.

Jste zastáncem hry na čtyři, nebo na tři útoky?
To bude záležet i na tom, jak se nám sejdou zápasy s B dorostem. Chceme, aby kluci co nejvíce hráli. Pakliže to půjde, budeme hrát v A týmu na čtyři útoky, ale pokud bude hrát B dorost, hráli bychom v obou mužstvech na tři útoky. S tím, že čtvrtý útok z A dorostu bude hrát první útok v B dorostu a tak bude mít více prostoru na ledě. Hrát na tři útoky je pro kluky lepší. Více se dostanou do tempa , na ledě stráví více času a to je pro ně v této kategorii nejlepší.

Slyšel jsem, že se kromě extraligové soutěže, ještě domlouvají další přátelská utkání, aby měli hráči větší zápasové zatížení.
Je to dobrý nápad se kterým přišla Sparta. Budou to přátelské zápasy hlavně s týmy, které nehrají v naší skupině. Domluvenu máme již Spartu, zájem máme ještě o Plzeň a Písek. Chtěli bychom v týdnu sehrát jeden zápas se silným soupeřem z jiné skupiny a v neděli pak hrát soutěž. Přijde mi, že třicet šest zápasů v kategorii mladšího dorostu je zoufale málo. Myslím, že ideální bylo padesát mistrovských zápasů a dvacet přátelských.

Jste nezkušenějším trenérem mládeže. Už jste toho hodně zažil a můžete porovnávat. Kam mizí hráči, kteří jsou v žákovských týmech tahouny a později zapadají ?
Sám si kladu otázku, jak to, že se v žákovských kategoriích se rveme o medaile na přeborech republiky, pak kluci přejdou do vyšší kategorie a začínají se vytrácet, jejich výkonnost dále nestoupá. Sám nevím, čím to je. Jestli je to pubertou a ten přístup ke sportu už není takový, jaký by měl být? Určujících faktorů je mnoho, např. somatotyp, zdravotní stav atd.

Jste poslední trenér, který dokázal vybojovat s týmem vítězství na přeborech republiky a na olympiádě mládeže. Na úspěch v mládežnickém hokeji stále čekáte.
K tomu, aby tým dosáhl na nejvyšší mety se musí sejít více okolností. V první řadě to musí být dobrý kolektiv ve kterém jsou osobnosti. Patří k tomu i ono pověstné štěstíčko, protože v dlouhodobé soutěži můžete hrát sebelíp, ale závěrečné turnaje jsou o momentální formě. Jsem rád, že hráči z těchto týmů se objevují v mezinárodním hokeji a míří do nejlepších lig.

Opět se nabízí otázka, jestli není někdy výchova jednotlivce upřednostňována před týmovým úspěchem. Co si o tom myslíte vy?
To je hodně těžká otázka. Myslím si, že není špičkového týmu bez osobností a naopak. Osobnosti se v týmu musí podporovat, ale nikoli rozmazlovat. Každý trénink stavíte pro ty nejlepší, ale i slabší hráči se snaží přizpůsobit těm lepším a výkonnostně jdou také nahoru.

Máte za sebou již hodně odtrénovaných sezón na lavičce. Jak se těšíte na tu letošní?
Těším se na ni, jako na každou jinou. Každý trenér má rád, když se dostane do toho rytmu zápasů. Mám radost, že už se to blíží. Po přípravných zápasech se mi líbilo, jak mužstvo táhlo jako jeden tým. Mám z toho dobrý pocit. Ještě máme před sebou turnaj v Ostravě, kde budou silné týmy a tam už bychom chtěli dolaďovat jednotlivé formace. Zatím jsme ve stádiu hledání. První mistrovský zápas máme jedenáctého září a k tomu všichni vzhlížíme.

Přípravné zápasy mladšího dorostu

Sparta Praha - HC Č. Budějovice 0:2 Branky: Matoušek, Brož(Fencl).
Piráti Chomutov- HC Č. Budějovice 3:6 Branky: Jáchym(Bárta František), Jáchym(Bárta František), Matoušek, Ondráček, Fencl(Brož), Bárta František(Bárta Jan).
Plzeň - HC Č. Budějovice 2:1 Branky: Smejkal(Bárta Jan).
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....