Banes Motor České Budějovice
15.04.2011, Miroslav Mayer

Nejraději mám vyhrocené zápasy, tvrdí David Gába

Č. B u d ě j o v i c e - V mládežnických mužstvech HC České Budějovice je k vidění další talentovaný mladý brankář. Svoje první hokejové krůčky udělal v Písku a od šesté třídy hraje v Českých Budějovicích. Svůj talent prokazuje již dlouhou dobu a tak není divu, že se objevil i v reprezentačních výběrech. Druhý rok chytá extraligu staršího dorostu a v příští sezóně by se chtěl objevit v juniorské extralize a zahrát si na mistrovství světa osmnáctiletých hokejistů.
Starší dorost se umístil na celkovém šestém místě. Jaká byla podle vás sezóna staršího dorostu?
Myslím si, že šesté místo je týmový úspěch. Škoda, že nám to v play-off nevyšlo lépe, na Litvínov jsme určitě měli. Hlavně to utkání doma se dalo vyhrát. Po základní části jsme byli druzí a to byl sice úspěch týmu, ale i shoda náhod.

Do druhé části soutěže jste nastupovali z druhého místa a postup do play-off mělo mužstvo jisté. Nemělo to na výkon mužstva v další části soutěže špatný vliv?
Určitě se to projevovalo v dalších zápasech. Druhé místo byla moc velká pohoda. I v tréninku jsme neměli takový přístup, jako kdybychom byli v horší pozici.

Sparta suverénně vyhrála skupinu a pak vypadla ve čtvrtfinále jako vy. Myslíte si, že tento způsob soutěže je nejlepší, když se půl sezóny prakticky o nic nehraje?
Postupovali první s velkým náskokem a vypadli jako my. Myslím si, že to není dobře, když máte dlouho dopředu jistý postup do play-off. Lepší je, když je o co hrát.

Do Českých Budějovic jste přišel z Písku. Jak se vám proti tomuto soupeři hraje?
Nebývá to zrovna jednoduché, hlavně když hrajeme v Písku. Přijde hodně lidí z naší rodiny, kamarádí a známí. Písečtí jsou na nás nažhavení, je to prostě derby. Všichni se chtějí ukázat i kluci, kteří se neprosadili v Budějovicích a hrají v Písku. Letos jsme s nimi měli dost těžké zápasy, které končily na nájezdy a jeden jsme v Písku dokonce prohráli. To považuji za hodně špatný zápas.

Máte raději klidnější zápasy, kdy nemáte moc práce, nebo naopak ty, kdy se v brance nezastavíte?
Určitě má raději vyhrocení zápasy, kdy jde na mě hodně střel. To jsou zápasy se Spartou a Boleslaví.

V loňské sezóně jste se nečekaně objevil ve starším dorostu. Letos jste tam odchytal celou sezónu. Nemyslel jste na juniorský tým?
Určitě. Trošku jsem si myslel, že bych si mohl zachytat i za juniorku, ale tam byl problém s tím, že se hrálo play-out. Myslím, že mužstvo bylo dost silné a složené z dobrých hráčů a že by neměli hrát baráž o udržení. Měli prostě starosti, aby soutěž udrželi a nemohli zkoušet mladé hráče.

Letošní sezóna pro vás osobně nebyla špatná, ale ta loňská byla přeci o něco lepší. Souhlasíte?
Souhlasím. Loni jsem nečekal, že si zachytám ve starším dorostu a musím poděkovat panu Liškovi, že mi dal šanci. Hodně mi to dalo, ale letos se ode mě hodně očekávalo a nebylo to tak dobré jako loni.

Na svém kontě jste měl letos i více zápasů, kdy vám to úplně nevyšlo. Byl nějaká zápas, na který nerad vzpomínáte?
Ze začátku sezóny jsem měl období, kdy to nebylo stoprocentní. Neměl jsem takový zápřah jako loni a projevilo se to na výsledcích. Ke konci jsem se do toho dostal a už to bylo lepší.

V loňské sezóně jste zářil a v národním týmu jste dostal málo prostoru. Letos jste nastoupil k mnohem většímu počtu zápasů.
Loni jsem si myslel, že bych mohl dostat více šancí v šestnáctce. Letos jsme spokojený, ani tolik startů jsem nečekal a jsem rád za tu šanci, kterou jsem v sedmnáctce dostal.

Zúčastnil jste se i turnaje sedmnáctiletých hokejistů v Kanadě. Pozorovatelé chválili vaše výkony na tomto turnaji.
Byly tam parádní zápasy, které mám rád. Malé hřiště, hodně střel a důraz před brankou. To je jiný hokej než v Čechách. Z mého pohledu se mi povedly dva, nebo tři zápasy a ve čtvrtém jsem šel střídat, už toho bylo na mě moc. Myslím si, že pro další vývoj kariéry mi to hodně pomohlo.

Byl jste překvapen vysokými návštěvami v Kanadě na mládežnický hokej?
Byla tam úplně jiná atmosféra než v Čechách. Chodí tam hodně lidí. Na nás přišlo kolem dvou tisíc lidí a to se tady nikdy nestane na mládežnickém hokeji. Na finále tam dokonce přišlo dvanáct tisíc lidí! To byl velký zážitek se na tohle podívat.

V Německu začíná mistrovství světa osmnáctiletých. Přemýšlíte o tom, že byste mohl na šampionátu za rok startovat?
Přemýšlel jsem nad tím. Bude určitě záležet na začátku sezóny, jaké budu podávat výkony.

Co byste chtěl v příští sezóně dosáhnout?
Už jsem chytal dva roky za dorost a rád bych se posunul výše, abych nestál na místě. Rád bych prostě chytal výše a to mistrovství světa by také nebylo špatné. To je všechno ještě přede mnou a je to dlouhá cesta.

Jak by se vám líbila představa, že jednou v budoucnu budete v jednom týmu s Jakubem Kovářem?
Představa to je dobrá. Líbilo by se mi jednou mu někde třeba krýt záda. Zatím jsme spolu hráli jen hokejbal, kdy Kuba střílel góly a já jsme chytal.

Máte kromě letní přípravy s mužstvem i svůj individuální program ?
Každé léto chodím v Písku na individuální přípravu na ledě i na suchu a to mi hodně pomáhá. Navíc reprezentační brankáři absolvují svazové kempy. Teď si myslím, že se s brankáři začalo pracovat, trenéři se tomu věnují a mohlo by to jít teď celkově nahoru.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Dnes v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice