Banes Motor České Budějovice
04.02.2011, Miroslav Mayer

Chceme mladým hráčům nabídnout víc, říká Jaroslav Jágr

Č. B u d ě j o v i c e - Od začátku února dochází ke změnám v organizaci práce mládežnického hokeje v Českých Budějovicích. Oba subjekty hokeje v jihočeské metropoli HC MOUNTFIELD a HC České Budějovice se rozhodly prohloubit a spojit ještě více svoji spolupráci. Na základě tohoto rozhodnutí se vytvořila trenérsko metodická rada mládeže. Nově se do mládežnického hokeje zapojí také Jaroslav Jágr, který bude vyhledávat talenty i pro mládežnický hokej. Vše by mělo přispět ke zkvalitnění práce s mládeží a výchově dalších talentů.
Kdo je členem trenérsko metodické rady mládeže?
Členem je šéf střediska mládeže pan Kolda, za sportovní třídy Jan Trummer, za školu pan Caldr, za brankáře pan Gula, za správní radu Roman Turek a já.

Co bude mít rada konkrétně za úkol?
Měla by mít na starost veškeré otázky týkající se sportovní přípravy i otázky fluktuace hráčů. Nechceme brát určité pravomoci správní radě, ale co se týká sportovní části, tak o tom by měla právě tato rada rozhodovat.

Znamená to tedy, že bude v klubu vybudován jednotný trenérský systém?
Dříve to tak fungovalo. Dnes je k tomu opět nakročeno. Vedení mládežnického hokeje pan Lener i pan Bukač usilují o to, aby se zase nějak sjednotilo. Já osobně mám pocit, že v současné době se hledá spousta inovací v tréninku a zapomíná se na základní věci a to je otázka bruslení, rozvíjení dovedností. Myslím, že i intenzita tréninků u starších kategorií, u dorostů a juniorů je velice nízká a na tom určitě musíme zapracovat.

Dalším problémem ji určitě i odliv mladých hráčů do zámoří.
To je velký problém. To je jeden důvod, proč bychom měli mládeži nabídnout něco navíc. Třeba zkvalitnit trénink, dělat individuální tréninky navíc, upravit soutěže, najít kvalitní trenéry. Už máme domluveno, že Roman Turek pomůže s přípravou brankářů, Josef Zajíc pomůže v mladších kategoriích.

Určitě je důležitá i komunikace s rodiči. Chystáte v tomto ohledu nějaké změny?
Komunikace s rodiči se musí zlepšit. Nefunguje to, rodiče jsou málo informovaní. Měl by se vypracovat určitý morální kodex pro rodiče, aby se vztahy zlepšily. Rodiče hodně ovlivňují agenti. Doslova jim blbnou hlavu. Přitom je dnes známo, že na jednoho hráče v NHL jich dvacet jedna odpadne a ani polovina z nich pak ani tady nehraje nejvyšší soutěž.

Mladí hráči neodstávají moc příležitosti v extralize. Co s tím udělat?
Dnes vidím jedinou možnost v tom, že se zavře extraliga. Nám to dá dvě věci. Přestane vydírání agentů o platech hráčů a dostanou šanci mladí, kteří mohou těch starším dělat konkurenci. Talenti dostanou více příležitostí a herně nám porostou.

V minulosti docházelo k tomu, že již v žákovských kategoriích chodilo do Českých Budějovic hodně hráčů na hostování, svým způsobem zabírali místo místním hráčům, a dnes tu žádný z nich už není. Bude se i na toto myslet?
Pokud vím, tak se připravuje návrh toho, že každý hráč do patnácti let bude hrát ve svém klubu a až teprve potom měli ti nejtalentovanější odejít tréninkových center.

Dalším probléme je určitě i snaha rodičů posouvat svoje děti do vyšších kategorií.
To je určitě nezdravé. Ten kluk ve starší kategorii se nerozvíjí, protože tam hraje třetí, čtvrtou lajnu a není na ledě tak často. Jednoduše řečeno, naučí se jen odpalovat puky. Vůbec se nerozvíjí po technické stránce. Tomuto chceme zamezit. To už musí být talent tipu Jágr, Reichel . Jinak se budou hráči rozvíjet ve svých kategoriích.

Co chcete změnit v nejmladších žákovských kategoriích?
Nesmí se řešit výsledky. Kluci musí mít radost, že si zahrají hokej. Nezatracovat kluky, nebrat jim chuť, nehrát na výsledky a dělat všechno proto, aby z toho kluci měli radost. Je to kolektivní sport, aby se z toho neudělala prestiž, kdo kolik udělá bodů, aby všichni měli radost, že vyhrají. Na tom se musí hodně zapracovat.

Někteří hráči od patnácti do osmnácti let mají pocit, že nejsou tak herně vytíženi a odcházejí jinam. Čerstvý příklad je Petr Koblasa, který odešel před sezónou do Karlových Varů.
První chyba byla, že nebyl naším hráčem, ale byl tu na hostování a mohl kdykoli odejít. Z tohoto ročníku jich bylo pět hráčů v reprezentačním výběru. Jenže přijde agent a řekne panu Koblasovi, kluk tady nemá šanci, bude se těžko prosazovat, bude lepší, když změní klub. S hráči se musí komunikovat a jednat. S tímhle se bude muset víc pracovat a s Láďou Koldou jsme to už hodně prokonzultovali.

Jak bude konkrétně vypadat vaše práce od února?
Budu koordinátor sportovní činnosti. Měl bych regulovat práci trenérské rady a měl bych mít na starosti talenty a jednání s rodiči. Trochu pomoci s administrativou. Byl bych třeba rád, kdyby každý hráč měl vlastní kartu.

Další novou věci v mládežnickém hokeji mají být sportovní centra mládeže. O co se má jednat?
Teď právě vyšla nová kritéria pro sportovní centra mládeže. Jsou velice tvrdá. V republice jich má být jen čtyři nebo pět. Bylo by tam i lepší finanční krytí od svazu. Jedním z kritérií je, že toto sportovní centrum musí mít kontakt se zahraničím z vyspělých zemí Finsko, Švédsko atd.

Jak by takové sportovní centrum mělo fungovat?
Byl by to mladší a starší dorost a junioři. Všichni by měli komplexní péči od masérů, přes doktory i přes stravování. Všichni hráči musí mít zajištěné studium i ubytování. Hráči by měli mít studijní místnost a mnohem více by se mělo pracovat s videem. Měli by přibýt i dobrovolné individuální tréninky.

Trenéři mládežnických výběrů se vyjadřovali nelichotivě o školní docházce a prospěchu jejich svěřenců. Bude se i na toto klást větší důraz?
To je jedna z věcí, kterou si beru nově na starost já. Chceme si kluky ohlídat, a když nebudou mít dobrý prospěch, tak nebudou hrát hokej. Dostanou čas na zlepšení, nebo budou chodit jen na večerní tréninky.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....