Banes Motor České Budějovice
07.12.2010, Miroslav Mayer

Starší dorost splnil první cíl

Č. B u d ě j o v i c e - V pátek 3. Prosince skončila základní část extraligy staršího dorostu. Mužstvo HC České Budějovice splnilo svůj cíl a postoupilo do dalších bojů ve skupině dvanácti nejlepších mužstev. Letošní boje ve skupinách byly mnohem vyrovnanější, než tomu bylo v loňském roce. O postup se bojovalo téměř do samého závěru. Teď má mužstvo jisté play-off, ale s tím by se nemělo spokojit a mělo by chtít vybojovat pro sebe, i českobudějovický hokej, výraznější úspěch. Nejlepším hráčem mužstva je Jiří Bárta, který získal 36 bodů (21+15).

Loňský kádr staršího dorostu byl hodně silný. Bylo v něm velké množství reprezentantů. Tento, nesporný úspěch, vede, bohužel, i k tomu, že tito hráči chtějí hrát o soutěž výše. Stalo se tak, že hráči, kteří by ještě mohli hrát v této kategorii , odešli hrát juniorské soutěže. Spolu s hráči, kteří odcházejí do juniorů přirozenou cestou, to znamená velkou změnu kádru. To se přesně stalo. Do juniorů odešli Sedlák, Švihálek a Rousek. Do Kladna přestoupil Bernat a do Karlových Varů pak Koblasa. To znamenalo odchod prvních šesti hráčů bodování týmu loňského roku.

Základem kádru staršího dorostu se tak stal ročník 1994. Ovšem tým stále táhnou hráči ročníku 1993. Hlavně útok Bárta, Trummer a Svoboda. Toto trio ovládlo bodování týmu. Zbytek se jim začal přibližovat až ve druhé polovině soutěže. Každý přestup o kategorii výše bolí a poznali to i hráči ročníku 1994.

U mužstva začala letní přípravu dvojice trenérů Stárek a Trummer. Mužstvo se nevedlo špatně a bylo na postupových příčkách. Po změně trenéru u juniorského týmu mužstvo vede dvojice Kolda – Turek. Ta dovedla mužstvo až k postupu. Pod jejich vedením mužstvo jen třikrát prohrálo a to až v samotném závěru soutěže. Navíc se mužstvo muselo vyrovnat i s odečtem čtyř bodů, za neoprávněný start potrestaných hráčů.

Mužstvo, oproti loňsku, hodně inkasovalo. Brankář Gába, hlavně ze začátku sezóny, nepodával vyrovnané výkony a mužstvo mu v obranné činnosti moc nepomáhalo. Postupně se všechny tyto věci začaly zlepšovat.

Nejlepší hráči mužstva

- Nejlepší střelec - Jiří Bárta 21 branek
- Nejlepší nahrávač - Jan Trummer – 20 aistencí
- Nejlepší hráč v bodování – Jiří Bárta 27 zápasů 36 (21+15).
- Nejlepší obránce - Karel Plášil a Jaroslav Kypta 8 (2+6)
- Nejtrestanější hráč - David Bílek 63 minut.
- Nejvíce + bodů - Bárta, Trummer, Svoboda +10.
- Nejvice - bodů - David Bílek -3

Zajímavosti základní části

- Osm hráčů nastoupilo ke všem zápasům v základní skupině.
- Mužstvo dokázalo pět zápasů v prodloužení vyhrát a pouze dva prohrálo.
- Jen dva zápasy skončili až po samostatných nájezdech. Oba s Pískem. Jedno vítězství a jedna prohra.
- Nejdelší šňůra vítězných zápasů – 7
- Nejdelší šňůra proher – 4.
- Nejvyšší vítězství – 8:2 v Havlíčkově Brodě.
- Nejvyšší porážka – 2:7 v Liberci.
- Nejméně oblíbený soupeř – Letci Letňany- pouhé dva body.
- Nejoblíbenější soupeř – Havlíčkův Brod – jedenáct bodů z dvanácti.

V nadstavbové části sehraje starší dorost ještě dvacet dva zápasů. Má již jistotu play-off, ale bude hrát o co nejlepší pozici a o možnost vyhnout se nejsilnějším celkům hned v úvodu vyřazovací soutěže. Každopádně má výbornou výchozí pozici o kterou by se neměl nechat připravit.

Tabulka mužstev před druhou částí soutěže

1. Sparta           29
2. Č. Budějovice    23
3. Vítkovice        21
4. Třinec           20
5. Havlíčkův Brod   20
6. Vsetín           17
7. Slávia           16
8. Plzeň            15
9. Hradec Králové   15
10.Pardubice        14
11.Zlín             14
12.Litvínov         12
Do společné tabulky se započítávají body, které získala mužstva se vzájemných soubojů s postupujícími mužstvy.
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....