Banes Motor České Budějovice
14.10.2010, Matěj Mayer

Letos bychom mohli soutěž vyhrát, říká Jan Salák

Č. B u d ě j o v i c e - Starší dorost letos prožívá dosti podivnou sezónu. Na úvodní čtyři výhry v řadě navázal nedávno stejným počtem proher v řadě. Nyní jsou ale již dva zápasy neporaženi a zdá se, že výkon mužstva by mohl mít vzestupnou tendenci. O letošní sezóně staršího dorostu promluvil téměř metrák vážící českobudějovický útočník Jan Salák. „Mám tušení, že právě letos bychom mohli dojít hodně daleko,“ říká rodák z Třebíče.
V jaké situaci bylo mužstvo před sezónou? Hráčů bylo hodně, ale míst málo…
Ze začátku tam byla určitě rivalita. V mužstvu bylo více hráčů než se jich mohlo zapojit do přípravy na ledě, takže všichni bojovali o místa. Teď už jsme se semkli a jsme tým a myslím si, že v posledních zápasech už to bylo vidět.

V prvním utkání sezóny s Havlíčkovým Brodem jste hned v první minutě vstřelil vůbec první branku mužstva v sezóně. Od té doby už jste ale žádnou další nepřidal, čím to je?
Je to určitě hlavně tím, že se pořád snažím akci nějak vylepšit. Dělám stále kličku nebo se pokouším nahrát. Trenéři už mě za to párkrát pokárali. Občas to bylo opravdu do nebe volající, kdy jsem mohl střílet téměř do prázdné brány a ještě jsem přihrával. Myslím si, že jsem zatím dal pouze jeden gól, protože se málo tlačím do branky a málo střílím, na tom bych měl určitě zapracovat.

Mužstvo staršího dorostu sehrálo ve 3. a 4. kole dva téměř stejné zápasy. Utkání jste museli zachraňovat doslova až v posledních sekundách utkání při hře bez brankáře a nakonec jste zvítězili v prodloužení nebo na samostatné nájezdy…
Myslím si, že to svědčí o síle mužstva. Bylo vidět, že jsme silný tým a dokážeme zabojovat. Řekl bych, že to můžeme dotáhnout letos dotáhnout v play-off hodně daleko, protože máme talentovaný tým a dokážeme v náš prospěch obrátit jakýkoliv stav zápasu. Což se právě v těchto utkáních ukázalo.

V utkáních jste dostávali příliš mnoho branek, v tomto ohledu jste dokonce nejhorším týmem. V zápase s Pardubicemi jste inkasovali hned devětkrát, v čem je podle vás chyba?
Dostávali jsme góly především proto, že jsme stále něco vymýšleli a zbytečně jsme ztráceli puky. Často jsme také nedobruslovali hráče, soustředili jsme se až moc na útok a zapomínali na obranu. Hlavní chyba podle mě byla v tom, že útočníci málo dobruslovali zpátky a nepomáhali obráncům.

Máte za sebou úspěšný dvojzápas, výhry se silnými soupeři jako jsou Pardubice a Liberec mužstvu jistě pomohou…
No tak určitě. Samozřejmě to je otázka, ale určitě nám to zvedlo sebevědomí. Oba to byli vybojované zápasy. V obou zápasech jsme dobře začali a dostali jsme se do vedení, ale pak jsme ho ztratili a na konci jsme museli dotahovat. Zápas v Liberci jsme určitě měli vyhrát v normální hrací době a nenechat ho dojít až do prodloužení.

V pátek vás čeká utkání s Havlíčkovým Brodem, první i druhé utkání s tímto soupeřem jste vyhráli. Jak to bude podle vás vypadat tentokrát?
Bude to určitě těžké utkání. Havlíčkův Brod hodně bojuje a hráči jdou do všech soubojů naplno. Hrají takovým kanadským stylem, kdy hodně nahazují puky a naši obránci mají s tímto stylem problémy. Důležité je přihrávat si rychle puky. Určitě máme na to, abychom Havlíčkův Brod opět porazili a měli bychom.

Jak vy vidíte svoje osobní výkony v letošní sezóně?
Všechno se spíše teprve rozjíždí. Moje výkony by určitě měli být lepší. Jak už jsme říkal, zatím sbírám málo bodů, ale je to hlavně tím, že se netlačím do branky a musím začít více střílet. Zatím je to hodně mizerné.

Jaké má starší dorost cíle nebo kam cítíte, že byste to mohli dotáhnout tuto sezónu?
Cíl je vždycky vyhrát play-off a vlastně tedy celou soutěž. Mám tušení, že právě tuto sezónu by to mohlo vyjít.

V minulé sezóně jste se účastnil reprezentačních akcí. Jak to vidíte letos s reprezentací?
Myslím si, že v Mladé Boleslavi, kde jsme měli první sraz, se mi to celkem povedlo. Mam z toho dobrý pocit. Trenéři v reprezentaci jsou vynikající, zkušení. Už jsme odehráli pár zápasů a máme na to, abychom se mohli měřit i s nejsilnějšími mužstvy světa jako je USA nebo Kanada, protože máme skvělý tým.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....