Banes Motor České Budějovice
17.08.2010, Matěj Mayer

Osmnáctka na memoriálu čtvrtá, dvacítka ve Švýcarsku první

Č. B u d ě j o v i c e – Dvě nejstarší mládežnické reprezentace se zúčastnili větších akcí. Osmnáctka si zahrála na velmi prestižním Memoriálu Ivana Hlinky a nakonec rozhodně nezklamala a skončila na čtvrtém místě. Dvacítka byla v Arose ve Švýcarsku na Summer Hockey Challenge, kde se utkala se Slováky, Švýcary a Němci. Mladíci nezklamali a obsadili první místo. Celkem se v reprezentačním dresu představilo šest českobudějovických hráčů. Nejvýrazněji se prosadil kapitán staršího dorostu HC České Budějovice z minulé sezóny Michal Švihálek, který byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem Memoriálu Ivana Hlinky.

Reprezentace ČR „18“

Osmnáctka se zúčastnila Memoriálu Ivana Hlinky, konaného v Břeclavi a Piešťanech. Na tuto událost každoročně jezdí pozorovat velké množství skautů z NHL, aby si vytipovali hráče pro nadcházející draft. I letos tomu nebylo jinak. Těsně před začátkem memoriálu se naše reprezentace utkala v přátelském utkání s Kanadou. Ta přijela v nejsilnější možné sestavě a i proto výsledek zápasu překvapil – Kanada zvítězila 3:2 v prodloužení.

Začátek memoriálu ale začalo naše mužstvo prohrou s USA 3:2. Následoval vítězný zápas s Finskou reprezentací, který jsme vyhráli 4:3, i díky dvěma brankám českobudějovického Michala Švihálka. Třetí utkání jsme také zvládli, poměrem 3:2 jsme porazili silné Rusko, brankou opět přispěl Švihálek. Po tomto utkání se stala známá aféra se žvýkacím tabákem, na kterou doplatila okamžitým vyhozením z reprezentace hned trojice hráčů – brankář Pavelka, obránce Kvapil a útočník Beran. Následovalo semifinále s Kanadou, na kterou si naši hráči po dobrém výkonu v přípravě věřili. Už po první třetině byl ale stav 3:0 pro soupeře a konečný výsledek nakonec zněl 6:2 pro našeho soupeře. Nezbývalo tedy než se utkat se Švédskem o třetí místo. Tento zápas však dopadl pro české hráče ještě hůř, podlehli 6:1 a museli se spokojit se čtvrtým místem.

I přes poslední dva nelichotivé výsledky se dá říci, že česká osmnáctka na memoriálu nezklamala, rozhodně se jedná opět o posun vpřed. Z českých hráčů skauty jistě nejvíce zaujal slávista Dmitrij Jaškin a dále také českobudějovický Michal Švihálek, který byl zvolen nejužitečnějším hráčem memoriálu. V útoku tyto dva borce doplňoval ještě další českobudějovický útočník a kapitán naší reprezentace Lukáš Sedlák. Dále reprezentovali z českobudějovických hráčů ještě útočník Petr Koblasa, který bude ale od příští sezóny hájit barvy Karlových Varů, a obránce Lukáš Kříž.

Konečné umístění

1. Kanada, 2. USA, 3. Švédsko, 4. Česká republika, 5. Rusko, 6. Švýcarsko, 7. Finsko, 8. Slovensko

Statistiky českobudějovických hráčů na turnaji:

                        Z      G      A      B      TM
Michal Švihálek         5      3      1      4       6
Lukáš Sedlák            5      0      3      3       2
Lukáš Kříž              5      0      1      1       6
Petr Koblasa            5      0      1      1       0

Reprezentace ČR „20“

Dvacítka byla na turnaji Summer Hockey Challenge ve Švýcarsku. Utkala se tam s Německem, Slovenskem a domácím Švýcarskem. Trenér Miroslav Přerost měl k dispozici i hráče ze zámoří, takže reprezentovali i někteří draftovaní borci. Třeba Andrej Nestrašil s českobudějovickým Romanem Horákem. Naopak trochu překvapivě se na akci neobjevili dva čerstvě draftovaní mladíci, Petr Straka s Jakubem Culkem. V jejich případě se ale jednalo spíše o nedorozumění, i když trenér české reprezentace byl zklamán z přístupu obou hráčů. Dveře do reprezentace jim však nezavírá.

V prvním utkání si naše reprezentace lehce poradila se Slováky 5:2, když už po první třetině vedla 4:0. Druhé utkání překvapivě naše dvacítka nezvládla a s Německem prohrála 3:2, i přesto, že po první třetině náš výběr vedl již 2:0. O druhou branku se navíc postaral Roman Horák. Ve třetím utkání jsme se utkali se Švýcary v sestavě i s čerstvě draftovanou „pětkou“ letošního draftu Ninem Niederreiterem. Naši hokejisté ale dokázali zvítězit 7:5 a i díky tomu si zajistili prvenství v turnaji. Kromě Romana Horáka oblék reprezentační dres ještě jeho spoluhráč z Chilliwacku Bruins Robin Soudek.

Konečné tabulka Summer Hockey Challenge

1.     Česká republika          6 bodů       14:10
2.     Německo                  6            10:7
3.     Švýcarsko                6            14:12
4.     Slovensko                0             7:16
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....