Banes Motor České Budějovice
03.10.2009, Roman Šperňák

Jako hvězdu měsíce fanoušci vybrali Milana Gulaše

Č. B u d ě j o v i c e – Útočník HC MOUNTFIELD Milan Gulaš předvedl vstup do soutěže jaký ještě nikdy. Po prvním měsíci extraligy vede tabulku střelců českobudějovického týmu a v celé extralize je se šesti trefami na sedmém až jedenáctém místě. I proto ho vybrali fanoušci jako hvězdu týmu v měsíci září. „Že se mi bude v úvodu soutěže takhle střelecky dařit, to jsem teda nečekal. Ale je to jen začátek sezony, takže to ještě nic neznamená,“ říká skromně Milan Gulaš.

Zářijová vizitka Milana Gulaše

PRVNÍ GÓL. První branku v sezoně zaznamenal Milan Gulaš hned v úvodním utkání doma proti Litvínovu, když proměnil trestné střílení nařízené po faulu na Štěpána Hřebejka.
Foto: František Panec

Svůj parádní měsíc načal Milan Gulaš hned v prvním zápase sezony, kdy přidával s Litvínovem druhý gól českobudějovického týmu a Jihočeši se tím uklidnili. V čase 15:32 byl Štěpán Hřebejk faulován při samostatném úniku a rozhodčí Jeřábek nařídil trestné střílení. To s přehledem proměnil právě Gulaš, který svou střelu otřel ještě o horní tyčku. HC MOUNTFIELD v zápase vyhrál 4:1.

Potom si dal na čtyři utkání bodovou pauzu a znovu o sobě dal vědět v zápase s Kometou Brno, které domácí zvládli a vyhráli 5:2. Gulaš zazářil v závěru druhé třetiny. Jihočeši využili Brabencovo vyloučení ve 37. minutě. Gulaš se prezentoval přesnou dorážkou Ptáčkovy střely na 3:2 a za minutu a půl se trefil znovu a opět ve spolupráci se svým obráncem. Tentokrát tečoval Gřegořkovu rány na 4:2.

Směr střely Petra Gřegořka poté změnil o dva zápasy později, když na konci druhé třetiny utkání s Vítkovicemi snižoval na 2:3 z pohledu domácího celku a na začátku třetí třetiny tvrdou ranou po vyhraném vhazování dokonce vyrovnal na 3:3. Svůj gólový účet v září uzavřel ve druhé třetině zápasu v Mladé Boleslavi, kde poslal hosty do vedení po nahrávce Mertla.

Rozhovor s Milanem Gulašem

Hrajeme jako tým, nezáleží na tom, kdo byl vybraný, říká Milan Gulaš

Byl jste vybrán fanoušky na internetových stránkách klubu jako hvězda měsíce září. Co na to říkáte?
Myslím si, že je jedno kdo byl vybraný. My hrajeme jako tým a jako tým to v současné době klape. Určitě to potěší, když mě fanoušci vyberou, ale neberu to jako, že by to bylo nějak zásadní.

A proč si myslíte, že vybrali zrovna vás?
(usmívá se) To nevím, nestihl jsem zaregistrovat, kdo tam vůbec byl ve výběru. Nedokážu na to odpovědět.

Ale šest vstřelených gólů v deseti zápasech extraligy je dostatečný důvod, ne?
Jo to určitě je, ale jak jsem říkal, hrajeme dobře jako tým a o tom to je. Jednou to tam padne mně, jednou to tam padne někomu jinému. Je možný, že fanoušci ty statistiky sledovali, a proto vybrali mě.

Takovýhle gólový vstup do sezony zažíváte poprvé v kariéře. Je to tak?
To určitě. Nikdy jsem tolik gólů za první měsíc sezony nedal. Ale jak říkám. Je to práce celého týmu, protože když to všechno klape. Tak ten jednotlivec vždycky nějak vyskočí nahoru.

Čekal jste před sezonou, že by se vám takhle střelecky mohlo dařit?
Snažím se. Vím, co jsem dělal v minulosti za chyby, že mi tam ty góly dříve tolik nepadaly. Snažím se víc střílet, protože v minulosti jsem tolik nestřílel. Zatím to tam padá a já doufám, že to bude takhle pokračovat i dál. Pak budu spokojený.

Ovšem už letní příprava nasvědčovala tomu, že by vám to tam mohlo padat…
Určitě. Od přípravy hrajeme s Váčkem (poznámka: Tomáš Vak) a máme tam na druhém křídle Pištu (poznámka: Štepán Hřebejk), takže si vyhovíme. Víme, kde se pohybujeme, protože spolu už hrajeme dlouho. Takže to, že se mi takhle střelecky daří, je také práce té dlouhodobé spolupráce.

Takže parťáci Vak a Hřebejk vám v útoku vyhovují?
Samozřejmě máme někdy zápas, který nám vůbec nevyjde, ale snažíme se, aby nám to klapalo co nejvíc. Když to nevyjde, sedneme si a řekneme si, co bylo špatně a co dělat lépe, aby to v dalším zápase šlo tak, jak to má být.

Jakou roli v tomhle útoku máte vy?
Pišta je vlastně bránící levé křídlo, ale my to takhle v lajně nerozlišujeme. Hrajeme to tak, že kdo je první vzadu, tak hraje dozadu. Většinou to je ale tak, že Pišta je více stažený a bere si to na triko sám. Na nás pak zbývají ty ofenzivní úkoly. I proto mi to možná na začátku sezony zatím tolik střílí.

V posledních zápasech jste vymýšleli různé varianty při buly. Měnili jste pozici. Jednou jste šel na buly i vy místo tradičního Tomáše Vaka. Jak tyhle varianty vymýšlíte?
Máme to dobře hokejkově postavené. Ať se hraje buly v útočné třetině z levé nebo z pravé strany, tak to máme pokryté. Když se Váček necítí, jdu na buly já a on jde na střelu. Je to padesát na padesát. Buď to vyjde nebo ne. Hlavně z pravé strany to je tak, že když nám ty věci vyjdou, je to prakticky gól.

Ale kdo to vymýšlí?
O tohle se snažíme celé mužstvo, abychom vymýšleli různé varianty. Nechceme hrát takový ten stereotyp bulí. Jsou to důležité situace a může z nich lehce padnout gól a ovlivnit tak celý zápas jako se to už několikrát v této sezoně stalo.

Pojďme od vaší osoby k mužstvu. Jak hodnotíte měsíc září z pozice úspěšnosti týmu?
Určitě jsme spokojení. Zápasy doma hrajeme dobře, ale chceme tu statistiku vyrovnat tím, že bychom rádi vozili body i z venkovních zápasů. Jak říkám. Se zářím panuje spokojenost a všichni doufáme, že to tak bude i pokračovat, protože teď nás čeká dost zápasů v halách soupeřů. Budeme se snažit přivést něco z venku, abychom si tuhle pozici udrželi.

Takže se dá říct, že „domácí základ“ zatím plníte jak jste si předsevzali?
Určitě. Až na zápas s Kladnem to je zatím tak, jak jsme si předsevzali. Tenhle začátek je strašně důležitý, abychom se chytli. Podívejte se například na Brno. Ty ten úvod nechytli a teď už to budou mít strašně těžký se dostat někam výš.

Odpovídá tedy současné postavení tomu, co jste si předsevzali před startem soutěže?
Je ještě začátek a není dobře něco říkat. Je ještě hodně brzo a všechno se bude lámat okolo Vánoc. Takže po Vánocích budeme moct říct, jestli je to dobré nebo špatné.

Největší překvapení září podle Milana Gulaše

Jako největší překvapení září vybral Milan Gulaše spíše věc negativní. Největším překvapením jsou podle něj zatím výkony Komety Brno, kterou čekal rozhodně na vyšších příčkách tabulky, než tomu tak je v současnosti. Kometa Brno je na poslední pozici a na svém kontě má zatím jeden jediný bod za porážku na nájezdy ve Vítkovicích. Všechny ostatní duely zatím prohrála a má děsivé skóre 18:49. Má nejhorší útok i nejhorší obranu celé extraligy.
Milan Gulaš: Největším překvapením je pro mě určitě Brno. Mají tým poskládaný z velkých jmen a myslím si, že se hodně trápí a nikdo to asi nečekal, že se budou trápit takhle na dně tabulky.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....