Banes Motor České Budějovice
06.09.2011, Miroslav Mayer

HC České Budějovice pořádá nábor hokejových nadějí

Č. B u d ě j o v i c e – Již několik let organizuje nábor nejmladších hokejových nadějí v Českých Budějovicích žena. Jde o Kamilu Hansovou, která učí děti základům bruslení. „Přiveďte k nám svoje děti. Pokud se nerozhodnete pro hokej, tak bude dítě dvakrát týdně bruslit na ledě,“ říká trenérka. Nábor se koná 12. září na II. ledové ploše Budvar Arény.

HOKEJOVÝ NÁBOR ROČNÍKU 2005

Hokejový klub HC České Budějovice

Zveme děti narozené v roce 2006 na hokejový nábor.

KDY: 12.9. 2011 od 17:00
KDE: na II.ledové ploše Budvar Arény
Povinné vybavení: brusle, hokejka, rukavice a helma

Kontakt: PaedDr. Kamila Hansová – 602 866 098

Rozhovor s Kamilou Hansovou, organizátorkou náboru

Proč by měli rodiče přivést své děti zrovna na zimní stadión na hokejový nábor?
Letos se koná nábor pro děti narozené v roce 2006, tedy pětileté děti. které budou trénovat dvakrát týdně od září do konce března. Jde zhruba o osmdesát tréninků. Počítáme s tím, že nám přijdou děti, které budou třeba stát i poprvé na ledě. Takže od úplného začátku je naučíme jezdit dopředu, bezpečně zabrzdit, udělat bognu a základní práci s hokejkou.

Co je nutné mít s sebou na první trénink?
Je třeba mít nabroušené brusle, jakékoli rukavice a helmu. Helma nejlépe hokejová, nebo lyžařská. Oblečení sportovní, raději né lyžařské kombinézy, protože děti se na ledě hýbají a není jim zima. Do nějaké vhodné láhve pití.

Kdy se rodiče dozvědí více informací ohledně organizace tréninků a dalších důležitých věcí?
Po zahájení tréninku si svoláme rodiče a promluví k nim manažer mládeže Aleš Krátoška a já. Vysvětlíme jim vše co potřebují vědět.

Jak tedy bude vypadat přibližně roční plán práce s nejmenšími adepty hokejového umění?
První dva měsíce nebudeme vůbec používat hokejku, budeme jenom bruslit. Jde spíše o takové hraní si. Po dvou měsících budou muset mít celou výstroj a začne i práce s hokejkou. Naučí se držet hokejku a přihrávat si. Na konci sezóny se už budou trochu snažit hrát. Ještě se ale o hře moc mluvit nedá.

Co když nejsou rodiče rozhodnuti, jestli chtějí, aby jejich dítě hrálo hokej?
Já vždy říkám rodičům: “Přiveďte nám děti. Pokud se nerozhodnete pro hokej, tak budou děti dvakrát týdne bruslit na ledě.“

Kolik rodiče budou platit za celoroční hraní?
Na celou sezónu to bude čtyři tisíce korun. Dvakrát týdně nám dítě přivezou. Jedná se asi o sedmdesát korun na hodinu. To s v porovnání s jinými sporty není mnoho. Navíc první dva tréninky jsou vysloveně zkušební. Během září si to mohou rodiče, nebo i děti ještě rozmyslet a zjistit, jestli budou dále pokračovat.

Kolik instruktorů bude na nejmenší děti k dispozici?
Děti, které už absolvovali školičku bruslení, ty budou ve skupině maximálně po deseti. Začátečníci budou ve skupinách po čtyřech, maximálně po pěti. Postupujeme vyzkoušenou metodikou a děti se velice rychle naučí bruslit.

Tréninky budou začínat vždy v 17:15. V kolik tedy mají rodiče s dětmi dorazit na zimní stadión?
Tréninky budou dvakrát týdně od 17:15, ale to už musí být děti připraveny na ledě. Rodiče jim musí pomoci zavázat brusle a později i obléct výstroj. Je lepší přijít tedy s časovou rezervou a počítat s tím.

Jak tedy bude celý trénink probíhat?
Já jsem vždy připravená od 17:00 a čekám, až se děti postupně dostaví. Každý musí přijít a říci svoje jméno a já si ho zapíši. Pak jdou děti na led a prvních pět minut je necháváme, aby se rozkoukaly a rozbruslily. Pak si je shromáždíme a chodíme po kruhu. Pak si je rozdělíme do skupin podle toho, jestli už trochu umí bruslit, nebo teprve začínají. Pak každá skupina dostane rozlišovací vesty. Červená je nejlepší, modrá je střed a žlutá jsou začátečníci. V průběhu sezóny děti podle pokroku přeřazujeme. Snažíme se, aby to bylo motivační.

Musí být rodiče osobně přítomni tréninku, nebo mohou odejít?
Jsme raději, když zůstanou a koukají se. Navíc děláme vždy dvě přestávky na pití a je dobře, když rodiče pomohou dětem se napít. Přestávky děláme vždy přesně v 17:38 a v 17:58 a rodiče by měli být u mantinelu. Jinak mohou být rodiče třeba nahoře v ochozech, kde je menší zima a navíc to děti méně rozptyluje.

Mají děti vždy na celý trénink jednoho instruktora?
Vždycky po napití se děti vrátí ke stejnému instruktorovi a ten je odvede k dalšímu. Začátky jsou sice stejné, ale každý instruktor je jiný a dětem pomáhá, když některé věci slyší třeba vysvětlovat jinak, nebo jiným tónem, nebo jinými slovy a dítě všechno lépe pochopí.

Takže v březnu pak všechno končí a děti už mají hokejové prázdniny?
Měsíc mají volno a pak už se začíná opět trénovat. To už je takzvaná první třída a začíná se dvakrát týdně trénovat. Učí se běhat, skákat, základní dovednosti s míčem, obratnost atd. To celé probíhá do konce června. Pak v září zase led, hraje se minihokej a pokračuje se dál v bruslařských dovednostech.

Nábor je pořádám hlavně pro děti narozené v roce 2006. Mohou přijít děti starší, nebo mladší?
Záleží vždy na dítěti. Můžeme to vyzkoušet. Bylo by lepší, kdyby o rok mladší děti zůstaly ve školičce bruslení, která začne od 11. října (informace přineseme později). Naopak starší dítě se snažíme postrčit výše. Po prvních dvou měsících chodí částečně s první třídou, kam vlastně patří a k nám. Pokud je dítě ještě starší je to větší problém, ale vyzkoušíme to a uvidíme. Ty starší děti prostě nemají nabrusleno. Je to smutné, ale je to ranná specializace, ale doba je taková a děti prostě musí mít nabruslené ty kilometry na ledě.

Mohou přijít rodiče s dětmi na trénink později, třeba v listopadu, nebo v prosinci?
Samozřejmě mohou. Pro dítě to bude trochu šok, protože ostatní děti budou už hodně věcí umět. Dbáme na to, aby se děti na každém tréninku něco naučily. Samozřejmě budeme se mu individuálně věnovat a dá se zkombinovat ještě i se školičkou bruslení a dá se to dohnat.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....