Banes Motor České Budějovice
27.10.2008, Miroslav Mayer

Hráč víkendu, Jiří Bárta

Č. B u d ě j o v i c e – O tomto víkendu na sebe výrazně upozornil svým mimořádným výkonem v zápasech dorostu B, v lize dorostu. V utkáních s Kobrou Praha a Pardubicemi B se mu podařilo zaznamenat celkem dvanáct bodů (7+5). Ukázal, že není jen dobrým střelcem, ale i nezištným nahrávačem. Vždy uměl dávat góly, ale poslední půl rok mu zvlhl střelecký prach. Teď chce ukázat, že góly dávat nezapomněl. „Je to zásluha trenérů Trummera a Pýchy, kteří sestavili náš útok,“ říká Jiří Bárta.
Kdy jsi začal hrát hokej a kdo tě k němu přivedl?
Poprvé jsem byl na hokeji s tátou ve čtyřech letech začali jsme chodit pravidelně a mě se to moc líbilo. Bruslit jsem nejprve zkoušel u nás na rybníce a docela mi to šlo, pak mě táta přivedl do Českých Budějovic na nábor. Od třetí třídy jsem pak začal chodit do sportovní třídy na ZŠ Grünwaldova.

Hrál jsi hned od začátku v útoku, nebo jsi vyzkoušel i hru obránce?
Nejprve jsem hrál ve druhé a třetí třídě v útoku, pak jsem ve čtvrté třídě hrál v obraně. To se mi moc nelíbilo a tak jsem zase od páté třídy šel zpět do útoku a od té doby hraji pravidelně levé, nebo pravé křídlo.

Je vidět, že jsi vždy dával hodně branek. Z jakého místa se ti střílí nejlépe?
Hodně rád střílím z levého křídla. To je moje oblíbené místo. Z pravého křídla si vybruslím a pak se pokouším zakončit, nebo přihrát spoluhráči.

Loni jsi byl nejlepší v bodování deváté třídy a přípravu jsi začal s dorostem A, později si se dostal do dorostu B. Jak si tohle přeřazení nesl?
Mě se vždy hraje líp, když cítím, že mám od trenéra stoprocentní důvěru. Vůbec neřeším, v jakém to je týmu a snažím se odvést maximální výkon pro tým, abych byl přínosem.

Přesto jsi musel být zklamaný, když jsi byl přeřazen z dorostu A do dorostu B?
Vnitřně jsem byl určitě zklamaný, ale řekl jsem si, že se nic neděje a nadále jsem na sobě pracoval. Rád bych si samozřejmě extraligu dorostu zahrál, ale trenéři musí posoudit, jestli hraji tak, abych si to zasloužil. Pokud budu i nadále dávat góly, tak si myslím, že šanci mám.

Teď vašemu útoku mimořádně vyšli dva poslední zápasy. Čím to bylo, že jste hráli tak dobře?
Myslím si, že to je hlavně zásluha trenérů Trummera a Pýchy, kteří tenhle útok dali dohromady. Nemíval jsem většinou tak dobré spoluhráče do útoku, ale teď cítím, že moji spoluhráči jsou moji parťáci. Rozhodně patří Jonáš Beneš a Bohouš Svoboda mezi mé oblíbené spoluhráče a zatím nám to spolu jde.

Tým dorostu B nyní vede svoji skupinu. Co je pro vás motivací, když víte, že nemůžete postoupit dál?
Víme, že nemůžeme postoupit, ale láká nás uhrát první místo ve skupině. Dokazujeme, že na to máme. V týmu je výborná atmosféra, v kabině to klape.

To jsou týmové cíle a ty máš určitě i svoje vlastní cíle. Co bys rád v této sezóně dosáhl?
Rád bych chtěl vyhrát bodování mužstva a celkově jsem si dal cíl mít po sezóně osmdesát bodů.

Máš nějaký hokejový vzor?
Líbí se mi Alexander Ovečkin z Washingtonu a v naší lize je můj oblíbenec plzeňský útočník Tomáš Vlasák. Líbí se mi, že mají cit před brankou a že hodně střílí a dávají góly.

Jaké máš hokejové plány do budoucna?
Rád bych si jednou zahrál naši extraligu. Samozřejmě mým hlavním snem je NHL.

Jiří Bárta

Narozen: 4. ledna 1993
Post: pravé křídlo
Výška: 178 cm
Váha: 66 kg
Hůl: Pravá

Statistiky

Sezóna   Klub                            Z  G  A  B  TM +/-
2003-04  HC České Budějovice - 5.tř.    16 46 22 68  32   -
2004-05  HC České Budějovice - 6.tř.    30 26 16 42  10   -
2005-06  HC České Budějovice - 7.tř.     7  1  0  1   0   -
2006-07  HC České Budějovice - 8.tř.     9  4  0  4   8 - 2
2007-08  HC České Budějovice - 9.tř.    36 20 20 40  28 -34
2008-09  HC České Budějovice - dor. (E)  1  0  0  0   0   0
2008-09  HC České Budějovice - dor. (L) 12 12  8 20   -   -
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....