Banes Motor České Budějovice
20.06.2008, Miroslav Mayer

Letní příprava proběhla optimálně, tvrdí Karel Soudek

Č. B u d ě j o v i c e – S koncem školního roku končí i suchá letní příprava všech mládežnických mužstev včetně juniorského a obou dorosteneckých mužstev. Mužstvo dorostu A začalo část této neoblíbené, leč tolik potřebné části sezóny již 23. dubna a v příštím týdnu celou přípravu zakončí závěrečnými testy. Trenér Karel Soudek je s přípravou spokojen, kladně hodnotí i přístup všech hráčů mužstva. Příprava byla velmi rozmanitá konala se na hřišti a v lesích kolem Borku, v Igy centru na spiningu, ve všesportovní hale, na hřišti vysokých škol a v tělocvičně školy. „Největší důraz v přípravě jsem kladl na kondici,“ říká trenér dorostu A Karel Soudek.

Jak jste naplánoval letní přípravu dorostu A?
Na začátku letní přípravy se začíná vytrvalostní fází, pak se přechází do rychlostní vytrvalosti a v závěru přípravy se nejvíce soustředíme na rychlost. Teď už pracujeme hlavně na té rychlosti. Příští týden zakončíme letní přípravu závěrečnými testy.

Na co jste kladl v přípravě největší důraz?
Nejvíce jsme se zaměřili na kondici. Snažil jsem se kluky silově pozvednout. Přeci jen tréninky v žákovských kategoriích jsou jiné než v dorostu. Silová stránky kluků byla slabá.

Byl jste spokojen s podmínkami a průběhem přípravy?
Podmínky byly velmi dobré, přálo nám i počasí, museli jsme jen jednou nebo dvakrát změnit program tréninku. Ostatní podmínky byly stejné jako jsme mívali. Po vzájemné domluvě s panem Bláhou z FK Borek nám bylo umožněno trénovat na hřišti na Borku, mohli jsme využívat okolní les, což je výborný povrch pro běh. Jinak jsme trénovali ve všesportovní hale, v tělocvičně školy a na hřišti vysokých škol. Do Igy jsme chodili na spining.

Zařadil jste letos do přípravy něco nového?
Každý trenér by měl mít tendenci zdokonalovat se, zlepšovat se a hledat nové věci. I já jsem se snažil najít něco nového pro mě i pro kluky. Zaměřili jsem se hlavně na svaly břicha a zad a pak na cvičení jednou rukou atd. Omezili jsme bench press a snažili jsme se, aby kluci měli dobrou stabilitu a sílu v nohách a rozvinout tu kondiční stránku.

Stalo se během přípravy něco co vás příjemně či nepříjemně překvapilo?
Mrzelo mě, že bylo pár kluků, kteří byli dlouhodobě zranění. Jednalo se o růstové či svalové problémy. Dlouhodobá zranění jsou pro kluky nepříjemná a možná to i vyvolává negativní reakce mezi ostatními, že oni musí dřít a ti zranění ne.

Všiml jste si, že by se již tvořilo zdravé jádro mužstva, že se buduje tým?
Vždycky to je tak, že ti kluci, kteří přijdou jsou většinou vyjukaní, drží pospolu a my se to snažíme nějak pospojit, aby to na ledě fungovalo. Zatím je to jako vždycky. Pokud by byly nějaké problémy, tak je budeme řešit.

Týden před koncem přípravy si můžeme dovolit zhodnotit její průběh. Takže jak jste spokojen?
Ti noví kluci co přišli, tak byli překvapení. Postupem času 90% mužstva pracovalo tak, jak jsme si představovali. Byl jsem překvapen, příprava proběhla podle našich představ, optimálně.

Všechny teď čeká třítýdenní letní přestávka. Co se bude dít v další části přípravy?
Tu třítýdenní pauzu by kluci samozřejmě neměli využít pouze k tomu, aby se váleli na zádech. Musí samozřejmě odpočinout a pak začít nějaký rekreační sport tenis, fotbal atd. Začínáme 21. července na ledě. Máme naplánováno celkem patnáct přípravných a turnajových zápasů, což je velká dávka. Mělo by to být ku prospěchu věci.

V kádru máte zatím třicet hráčů, půjdete s tímto kádrem do začátku soutěže, nebo budou ještě nějaké změny?
Tím, že tu máme B mužstvo, můžeme přesouvat hráče bez problémů. Určitě to využijeme. Uvidíme, jak si kluci povedou na ledě, ale všichni se tu určitě neudrží. Kolik je optimální počet nevím. Když nebylo B mužstvo měli jsme kádr dvaceti pěti hráčů.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....