Banes Motor České Budějovice
19.04.2008, Miroslav Mayer

Splněný cíl dorostu B

Č. B u d ě j o v i c e – Za jeden ze dvou největších úspěchů českobudějovické mládeže lze označit určitě postup dorostu B, hrajícího pod hlavičkou Českého Krumlova, do ligy dorostu. Od příští sezóny tak budou mít trenéři dorostu možnost využít mnohem více hráčů. Pro některé hráče to bude šance zahrát si kvalitní ligu dorostu a svými výkony si říci o extraligový tým. Navíc odpadne případné hostování a dojíždění do okolních klubů, pro hráče, kteří se nevejdou do extraligového dorosteneckého mužstva. Nad sezónou dorostu B se zamýšlí trenér Jaroslav Liška.(viz foto)

Před začátkem sezóny byl vytyčen jasný cíl a tím byl postup do ligy dorostu. Jaký jste zvolil na začátku postup?
V první fázi jsme vybrali hráče, kteří byli od nás a pohybovali se někde v přípravě, nebo byli někde v mužstvech v regionu a pak také deváťáci, kteří byli již ročníkově dorostenci. Z těchto hráčů se tým v počtu 33 lidí začal připravovat v systému objemově stejně jako extraligový dorost. Přípravě jsme věnovali skutečně velký prostor.

Kdy došlo k zeštíhlení kádru na tým, který se zapojil do bojů v krajské soutěži?
To bylo po přípravě na ledě, kdy jsme si řekli, že kádr zúžíme na hráče u kterých se domníváme, že by se na nich dalo pracovat směrem ke kvalifikaci. Za nejdůležitější věc považuji shodu s trenéry extraligového dorostu Soudkem a Červeným, že nejdéle v posledním možném přestupovém termínu převedeme některé hráče z extraligového dorostu.

Jak nakonec došlu k výběru hráčů z extraligového dorostu do dorostu B?
Během sezóny to postupně vykrystalizovalo a nakonec přišel Karel Soudek s tím, že pokud se má postup podařit, tak budou muset přijít ti nejlepší. V lednu jsme vytipovali šest nejlepších hráčů podle statistiky i jak se herně jevili a převedli jsme je na hostování do Českého Krumlova. Pomohlo tomu to, že měl Český Krumlov mužstvo v lize juniorů a tito hráči hráli zápasy tam a objevili se i v tréninku českobudějovických juniorů, abychom udrželi jejich herní kondici na baráž. Což se nakonec pozitivně projevilo.

Pojďme ještě jednou připomenout, proč hrál dorost B pod hlavičkou Českého Krumlova?
My jsme si potřebovalo snížit náklady na provoz tohoto týmu a tak Český Krumlov financoval dopravu a zápasy a my jsem pomohli utvořit dorost, protože oni tam hráče neměli. Ve směrnicích ledního hokeje je, že tým musí mít dorosteneckou kategorii.

Nakonec se postup podařil. Jak jste to celé prožíval vy osobně?
Tuto kategorii 15-16 let jsem trénovat poprvé, byla to pro mě nová práce. S kvalifikací či baráží jsem neměl vůbec žádné zkušenosti. Měl jsem respekt vůči zápasům kvalifikace a ono se to potvrdilo. Nebylo to vůbec jednoduché, hlavně po porážce v Litoměřicích. Byl jsem rád, že se ke mně připojil v průběhu sezóny i Honza Trummer, protože ve dvou se to lépe táhne a měl jsem možnosti konzultace s ním i s Karlem Soudkem či Milanem Černým. Nakonec jsme kladly velký důraz na defenzivní práci mužstva a museli jsme trochu zklidnit i brankáře, který neměl nejšťastnější začátek kvalifikace. Tohle se naštěstí povedlo.

Jak hodnotíte přínos šesti posil z extraligového dorostu?
Důležité bylo, že jak rodiče, tak kluci řekli, že chtějí pomoct. To si hodně cením, že všichni tihle kluci Sumerauer, Marek, Makovský, Hnízdil, Jáchym a Heřman, řekli ano, my chceme pomoct a to bylo důležité.

Co vás jako trenéra v sezóně překvapilo příjemně i nepříjemně?
Příjemně mě překvapili kluci svým přístupem, hlavně docházky a morálky. Nepříjemné pro mě byly změny nálad mužstva. Nepřijatelné pro mě bylo chování hráčů mezi sebou, nepořádek v šatně, osočování a kritizování mezi sebou. To jsem se snažil někdy trochu eliminovat.

Koho byste rád za výkony v sezóně pochválil?
Brankář Michal Kubeš, co se týká obrany tak Kortán, Brož a Jindra a během sezóny přišel Štěpán, který nám hodně pomáhal. V útoku tam jednoznačně dominoval Jakub Babka, který se trochu během sezóny vytratil. Výkonnostně šli nahoru další hráči Švamberk, Homolka, Šindler a Hakl. Nebyli jsme mužstvem jednoho hráče, byli jsme tým. Dík patří všem klukům a hlavně jim děkuji za to, že i s přispěním kluků z dorostu A se z nich stal v průběhu kvalifikace kompaktní tým, který táhl za jeden provaz.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....