Banes Motor České Budějovice
06.04.2008, Miroslav Mayer

Mám pocit z dobře odvedené práce, říká Jaroslav Formánek

Č. B u d ě j o v i c e – Letošní sezóna byla pro šestou i sedmou třídu velice úspěšná. V nadstavbové části skončila obě mužstva na druhém místě. Navíc se obě třídy dokázaly velice dobře vyrovnat se srovnáváním ročníků. Zvláště bolestné to bylo u šesté třídy, kde navíc bývají potíže s přestupem z krajské soutěže do kvalitnější žákovské ligy. Během roku výkonnost této třídy rostla a nakonec se ji podařilo dostat se na přebory republiky a obsadit celkové čtvrté místo. Sedmá třída během roku neměla vážnější potíže, v soutěži pouze jednou prohrála !! Nakonec se dostala až na vrchol a vybojovala titul přeborníka ČR. Obě třídy trénovala dvojice Jaroslav Formánek (viz foto) a František Čech.(viz foto dole). Sezónu hodnotí hlavní trenér Jaroslav Formánek.

Jak hodnotíte sezónu sedmé třídy?
S týmem sedmé třídy jsme završili společnou dvouletou práci. Loni jsme se navzájem poznávali a letos jsem si tenhle tým chtěl přizpůsobit k obrazu svému, aby hráli to co chci. Nakonec to přesně fungovalo a sezóna neměla chybu. Během celého období jsme měli pouze pár výkyvů.

Máte na mysli období po vánoční přestávce, kdy jste museli sehrát během krátké doby velké množství zápasů?
To byla přesně ta doba. Pomalu obden jsme hráli těžká utkání a pak naopak jsme měsíc nehráli zápas. Bylo těžké kluky dobře připravit a udržet je v tempu.

Letos se hrál nový systém soutěží žákovských lig. Jak se vám tento systém zamlouval?
Tenhle herní systém byl nejlepší z těch, který já jsem zažil. Byla to spousta těžkých zápasů. Celkem to bylo čtyřicet utkání, ale z toho bylo alespoň pětatřicet opravdu těžkých. Takovéto těžké zápasy jsou pro kluky to nejlepší co může být.

Letos se začali srovnávat ročníky. Jak to po skončení sezóny hodnotíte?
Je to republikový trend, který se neujal hlavně na Moravě. Tam si jedou stále po svém. Díky tomu jsme také byli na přeborech nejmladší mužstvo. Já si myslím, že je to dobrá věc akorát máme někdy problém s počty hráčů v některých ročnících. To by mělo zmizet, až se budou dostávat výše silnější ročníky z posledních náborů. Dobře se s tímto pracuje tam, kdy mají velké počty hráčů.

Na závěr sezóny by bylo dobré vyzdvihnout některé hráče, kteří dobře pracovali a měli velký podíl na úspěchu sedmé třídy.
V první řadě si celou sezónu udržoval vysokou výkonnost brankář Havlátko. Z obránců to byl Ťoupal, Kutiš, Piegl a Břečka. Z útočníků to byl Rob, Prokeš, Žáček, který se zlepšoval, Koupal ten jednou zahrál dobře jinde hůře. My jsme po celou dobu pracovali hlavně jako kolektiv, protože hokej je kolektivní hra.

Se šestou třídou to byla určitě jiná práce, jak hodnotíte jejich sezónu?
Šestá třída měla horší vstup do sezónu, což bylo dáno tím přechodem z krajské soutěže do žákovské ligy. V kraji hrají většinou ve třetině a v této soutěži se hraje celoplošný hokej. Do vánoc to bylo trápení, ale pak se začali hodně zvedat a čtvrté místo v přeborech hodnotím jako velký úspěch. Důležité také bylo, že jsme individuality naučili pracovat pro kolektiv.

Nečekal jste přeci jen medaili? Na přeborech byli jen čtyři účastníci a stačilo jen jednou vyhrát a byla by medaile.
To je prostě turnaj. Každý zápas může dopadnout tak nebo tak. Měli jsem smůlu, že jsme nastoupili v prvním zápase proti domácím, kteří měli velkou a hlasitou podporu diváků asi 1200 lidí. Kluci na to samozřejmě nejsou zvyklí a byli z toho trochu vyděšení. První zápas je vždycky důležitý a tady se trochu nevydařil. Já si myslím, že pro tohle mužstvo to je příslib do budoucna.

Mužstvo prošlo během roku znatelným vývojem. Kde vidíte největší zlepšení?
Museli jsme je donutit, aby nehráli individuálně, ale kolektivně, aby se dokázali obětovat pro mužstvo. Největší problém byl, naučit je hrát celoplošný hokej. Myslím, že se nám to podařilo. Některé zápasy, hlavně ke konci sezóny už byly z naší strany parádní.

Koho chcete z této třídy za uplynulou sezónu pochválit?
Smejkal, to byl vždy individuální hráč. Během sezóny se nám podařilo zabudovat ho do kolektivu a najednou byl pro mužstvo strašně platný hráč. Velký kus práce udělal Filip Hodianek. Brankář Kadlec zvládl slušně přechod z jedné soutěže do druhé. Jáchym je hodně pracovitý, Macháček se ještě zapracovává. Pýcha z Vopelkou strávili velkou část sezóny v sedmičkách, protože jejich výkonnost je někde jinde.

Jak jste byl s uplynulou sezónou spokojen vy osobně?
Mám pocit z dobře odvedené práce. Chtěl bych poděkovat za pomoc Františku Čechovi a oběma vedoucím mužstev Petru Havlátkovi a Milanu Křikavovi.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....