Banes Motor České Budějovice
14.03.2008, Miroslav Mayer

Šestá a sedmá třída jede na přebory republiky!!!

Č. B u d ě j o v i c e - Tuto středu 12.3. skončily žákovské soutěže. Letos se hrálo novým systémem. Poprvé se objevila nadstavbová soutěž do které postoupilo pět nejlepších mužstev ze dvou nejsilnějších skupin. Pouze první dvě mužstva z nadstavbové skupiny si zajistila účast na přeborech republiky s dvěma mužstvy z moravské skupiny. Postoupit mezi čtyři nejlepší mužstva v republice ve své kategorii se podařilo mužstvům šesté i sedmé třídy. Svěřenci trenérů Formánka a Čecha se tedy mohou těšit na souboje s nejlepšími celky a budou se snažit vybojovat co nejlepší umístění. Ať to dopadne jakkoli, oba týmy patří mezi nejlepší čtyři týmy ve svých kategoriiích v republice!!!

Do posledního kola nebylo jasné, zda se podaří postoupit oběma týmům. Mužstvo sedmé třídy si zajistilo účast na přeborech již v utkání na Slavii, kde jim remíza 1:1 dávala jistotu postupu. V utkání s Hradcem Králové doma zvítězili 5:2 a potvrdili tak své celkové druhé místo ve skupině. Za celou sezónu pouze jednou prohráli a pětkrát remizovali. O průběhu nadstavbové skupiny a o přeborech republiky jsem si povídal s trenéry Formánkem a Čechem.

Jak hodnotíte průběh nadstavbové soutěže u mužstva sedmé třídy?
Nadstavbová část byla náročnější než základní skupina, protože tam samozřejmě byly lepší týmy. Chvílemi to vypadalo, že se snad na přebory ani nedostaneme. Bylo to hodně ovlivněno jarními prázdninami a lyžařským kurzem. Nejprve jsme hráli šest zápasů během čtrnácti dnů a pak jsme zase měsíc nehráli zápas. Nakonec se to povedlo, kluci ustáli ten tlak a tři kola před koncem už jsme věřili, že skončíme nejhůře na druhém místě a na přebory postoupíme.

Každé mužstvo má v sezóně nějakou krizi, kdy toto období mělo mužstvo sedmé třídy?
To bylo po tom období, kdy jsme skoro měsíc nehráli a někteří hráči se vrátili unavení ze zájezdu do Kanady (výběr Fr. Musila), ostatní se hůře dostávali do zápasového rytmu. Navíc přišla zranění a nemoci. V té době nám pomohla spolupráce s Romanem Heindlem, který nám půjčil některé hráče z osmé třídy, kteří mohou hrát i za sedmou třídu.

Kde a kdy se letos konají přebory republiky sedmých tříd a jací soupeři vás čekají?
Konají se v Hodoníně 28.3.- 30.3. Kromě nás tam budou ještě Leťnany, Vítkovice a Zlín, to jsou ty čtyři nejlepší celky a pak ještě pořádající Hodonín. Hraje se turnajově každý s každým.

Budete se speciálně v tréninku zaměřovat na některé věci před přebory republiky?
Budeme mít klasické tréninky. Jde spíše o to, aby se kluci dostali do pohody, aby z toho měli radost. Přebory jsou takový nadstandart, taková odměna a nemá cenu se nějak speciálně připravovat.

Jaké jsou šance sedmáků na přeborech?
Já jsem maximalista a chci vyhrávat. Chceme uspět co nejlépe, ale je to turnaj a stát se může cokoli. Nejdříve chceme vyhrát první zápas, až ho vyhrajeme, budeme chtít vyhrát ten druhý a tak pořád dál.

Co víte o soupeřích z moravské skupiny?
(Odpovídá František Čech) V loňském roce jsme na přeborech hráli s oběma soupeři a musím říct, že nás oba týmy porazili a byly o hodně lepší než my. Je pravda, že měli v týmu starší hráče a neměli srovnané ročníky jako my. Letos jim to budeme chtít vrátit. To mužstvo šesté třídy bojovalo do posledního utkání. V utkání doma s Hradcem Králové nesmělo prohrát. Trenéři mužstvo na tento zápas pečlivě připravovali a výsledek byl ohromující. Hradec odjel domů s nevídaným výpraskem 20:0 !!! Mužstvo šesté třídy tak mohlo slavit postup na přebory republiky, který se na začátku sezóny nečekal.

Jestliže se postup sedmé třídy na přebory republiky docela čekal, je určitě postup šesté třídy spíše překvapením. Jak se mužstvo vedlo v nadstavbové části?


Na začátku jsem byl hodně pesimistický, ale kluci se během sezóny neskutečně zvedli. Pochopili, že se v této soutěži nedá hrát hurá hokej, že je třeba hru organizovat. Při nedostatku obránců jsme museli posílit kluky, kteří hráli za sedmičku. Ti ostatní začali najednou hrát hokej, což byla paráda. Kluci začali vyhrávat, zjistili, že to jde a naštěstí se jim to zalíbilo.

Co bylo, podle vás, klíčové pro postup na přebory?
Výborně nám vyšel konec sezóny. Dokázali jsme porážet mužstva, která si o nás myslela, že budeme spíše jen sparingpartner. V Litvínově jsme prohráli 6:2 a oni jsem přijeli a mysleli, že nás lehce porazí a nakonec dostali desítku. Mužstvo opravdu hrálo skvěle. Celkově se mužstvo začalo zvedat kolem vánoc, když jsme začali hrát nadstavbovou soutěž.

Přišla na mužstvo šesté třídy v nadstavbové části nějaká krize?
Vůbec ne. Naopak. Jedině jsme prohrávali se Spartou a nepovedl se nám zápas v Litvínově. Jinak jsme všechno všude vyhráli a navíc dost přesvědčivě. Začali jsme dávat góly a méně jich dostávat.

Máte nějaký nejhežčí moment z nadstavbové části?
(Odpovídá Fr.Čech) Bylo to vítězství nad Litvínovem 10:1. To prostě nemělo chybu, jak po taktické stránce, tak po hokejové. Až mi jich bylo líto. Oni s tím vůbec nepočítali a přijeli sem vyhrát a zajistit si postup na přebory. Trenéři měli připravené vítězné doutníky, na sobě měli dresy. V desáté minutě to bylo 6:0 a bylo po hokeji.

Kdy a kde se konají přebory šestých tříd a s jakými soupeři se mužstvo utká?
Bude to ve stejném termínu jako sedmá třída a hrát se bude ve Vsetíně a naši soupeři budou Sparta, Brno a domácí Vsetín.

Co víte o svých soupeřích?
Se Spartou jsme hráli ve skupině a ta je suverénní ostatní týmy neznáme a nevíme, co můžeme od nich čekat.

Oba přebory se konají ve stejný termín na jiných místech. Jak tuhle situaci vyřešíte?
Nakonec jsme se rozhodli, že já a Franta Čech pojedeme se sedmou třídou do Hodonína a šesťáky si vezmou na strarost Vašek Vacek a Pavel Pýcha. Šesté třídě stačí jedno vítězství na medaily a tak věříme,že to dokážou a že nám medaily přivezou.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....