Banes Motor České Budějovice
01.03.2008, Tomáš Zetek

Přátelské utkání by nemělo žádný smysl, míní Petr Gřegořek

Č. B u d ě j o v i c e - Dva roky vládl produktivitě obránců českobudějovického klubu. Letos jej v bodování beků HC MOUNTFIELD předběhl Milan Toman. I přesto zůstává Petr Gřegořek jedním z nejvytíženějších zadáků v nabité defenzivní řadě Jihočechů. Nyní je devětadvacetiletý rodák připraven spolu se svými kolegy z kabiny srazit k zemi prvního protivníka na cestě k vrcholu. Bude jím mužstvo Kladna. „Mělo by nám vyhovovat více, než Plzeň,“ míní Gřegořek.
Řeknu jen jedno slovo: Kladno. Co vás první napadne?
Čtvrtfinále…Kdybychom si měli vybrat mezi Kladnem a Plzní, tak Kladno je asi schůdnější.

Proč myslíte?
Vyhráli nad Plzní, takže budou asi hokejově na vyšší úrovní v současné době. Bude to snad tedy méně urputný hokej, což by nám mělo vyhovovat. To jsou ale zatím všechno jen předběžné záležitosti.

I přesto už ale přemýšlíte nad tím, s jakou na vás Kladno vyrukuje. Je to tak?
Určitě. V televizi jsme všichni mohli vidět, že Plzeň hrála urputný hokej na hranici pravidel. Kladno hraje podle mě čistěji, ale zase jsou trochu nebezpečnější v útoku, takže si budeme muset dávat velký pozor vzadu. Hlavně tedy v oslabení.

Tradiční tandem Patera – Procházka je opět na čele klubové produktivity. Sledujete statistiky Kladna v play off?
Na to není třeba se dívat, protože tam jsou nejproduktivnější vždy tito dva hráči. Hrají spolu dostatečně dlouho a pokaždé k sobě mají šikovného hráče. Do přesilovek navíc mají kolem sebe kluky, kteří je chápou, takže jsou opravdu nebezpeční.

Přijde na řadu třeba i speciální osobní bránění těchto dvou zkušených hokejistů?
Určitě se podíváme na videa z předchozích zápasů a budeme se na ně soustředit. Pozor si však musíme dát na všechny hráče Kladna bez výjimky. Každý pro nás může být stejně nebezpečný jako tihle dva.

Tradiční otázka, která se nese ruku v ruce se zavedením předkola play off. Bude mít Kladno oproti vám výhodu v tom, že má za sebou vítěznou sérii a nevypadlo ze zápasového rytmu?
Možná je to pro ně trochu výhoda, když jsou rozjetí. Naopak podle toho, jestli hráli často na tři pětky, tak může mít svou roli možná trochu i únava. To se vše ukáže až na ledě.

Vyplnit dvanáctidenní zápasovou pauzu není jednoduché. Přemýšlelo se i o přátelském utkání, z něhož nakonec sešlo. Jaký jste na to měl vy osobně názor, když se to v kabině probíralo?
Já osobně jsem tvrdil, že nemá smysl to hrát. Nebyl by to přípravný zápas, ale obyčejný trénink. Z tohoto důvodu je nesmysl hrát utkání, které by nemělo úroveň play off. To je lepší se v tréninku připravovat na soupeře.

Bylo by to z důvodu, že byste nechtěli odkrýt svou taktiku do vyřazovacích bojů?
To ne. Taktiku bychom dodržovali, ale určitě by do toho nešel nikdo sto procent. Nevěřím, že by do toho šel třeba Liberec naplno s rizikem zranění před play off.

Takže tím soupeřem měl být Liberec? Hovořilo se i o Slavii…
Já myslím, že se něco domlouvalo s Libercem. To už je ale jedno, protože takové utkání by v tuto dobu stejně nemělo cenu hrát.

Když bychom podle papírových předpokladů počítali, že Slavia vyřadí Třinec, pak můžete případně v semifinále narazit na jednoho z trojice Sparta, Litvínov, Karlovy Vary…
Tak o tom jsem ještě vůbec nepřemýšlel. To slyším nyní poprvé, koho můžeme dál dostat. Jestli Sparta nebo Litvínov, to je asi jasné. Play off je ale úplně jiná soutěž, a tak bych neřešil, kdo je pro nás přijatelnější nebo ne. Vůbec se o to teď nestaráme, protože máme před sebou Kladno a musíme nejprve uspět proti němu.

Pojďme teď k vaší osobě. Byla pro vás letošní sezona v něčem jiná, než ty předchozí dvě v Českých Budějovicích?
Já myslím, že ne. Možná jsem udělal jen méně kanadských bodů. Jiná byla ale v tom, že jsme jako mužstvo hráli celou sezonu nahoře.

Narážím právě na vaše statistiky. Poté, co jste dva roky kraloval v základní části klubové produktivitě obránců, jste letos skončil druhý…
Já statistiky nijak extrémně nesledoval nikdy. Podle mě je hloupost se tím přehnaně zabývat. Vím, že jsem byl pořád druhý za Milanem (Tomanem). Tomu se letos extrémně dařilo, což je ale jen dobře pro mužstvo. Já osobně to vůbec neřeším.

Může na to mít třeba vliv to, že vás kouč Jandač od sebe rozdělil a už s Milanem Tomanem nehrajete tak stabilně v jedné obranné dvojici?
V tomhle bych vůbec neviděl důvod. My jsme hráli s Tomičem čtvrtinu sezony, možná půlku, a přesto jsem body nedělal.

Jaká vůbec byla letos situace mezi obránci. Po sezoně odešli Kutlák s Posmykem a nahradili jej Sičák, Novák a Frolo…
Ze začátku to bylo super, protože jsme měli v mužstvu ještě Pepíka Melichara. Byly tady čtyři opravdu vyrovnané obranné dvojice. To byl jeden z důvodů, že se nám povedlo tak skvěle nastartovat sezonu.

V základní části jste chyběl ve třech utkáních kvůli žaludečním problémům. Je to tak?
Je to pravda. Dokonce jsem s tím byl na složitých vyšetřeních, protože se to projevovalo tak, že jsem často zvracel a necítil se celkově dobře. Prý šlo o nějaký drobný zánět na žaludku.

Jaké byly výsledky vyšetření? Nehrozili vám lékaři třeba operací?
To vůbec ne. Všechno dopadlo dobře, takže jsem ani nemusel brát antibiotika. Je to, dá se říct, maličkost, ani na to není žádná extra dieta. Jedinou nepříjemnou věcí bylo vyšetření, ale i to jsem nakonec zvládl dobře. Čekal jsem to horší.

Takže vše pro vás dopadlo, jak mělo, a vůbec tahle historka nebude mít vliv na vaše výkony v play off?
Přesně tak. Jde jen o to, že si musím, vzhledem ke chronickému zánětu, dávat pozor na to, co jím, abych ten žaludek znovu nepodráždil. Jinak nemá možnost mě to nikterak ovlivnit.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....