Banes Motor České Budějovice
09.02.2007, Radek Papáček

Jakub Kovář: Juniorskou extraligu už příští rok chytat nechci

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Mnozí odborníci jej označují za nejlepšího brankáře juniorské extraligy. Zřejmě zcela zaslouženě. Jakub Kovář drží ze všech gólmanů chytající mládežnickou soutěž mimo jiné i nejlepší průměr obdržených branek na zápas. Písecký odchovanec se také zúčastnil dvou posledních šampionátů jak hráčů do osmnácti, tak i do dvaceti let.
Posledním utkáním českobudějovických juniorů před reprezentační přestávkou bylo klání s Karlovými Vary. Tento zápas byl ověnčen vizitkou souboje prvního týmu tabulky se druhým. A tomuto přívlastku ve všech směrech obstál.

„Bylo to těžké utkání. Vary přijely v silné sestavě a potvrdily, že se jim letos sešel velmi dobrý ročník,“ pochválil soupeře Jakub Kovář.

Dramatické utkání v základní hrací době svého vítěze nenašlo a přes prodloužení dospělo až k samostatným nájezdům. Střelci obou týmu stačili v pětašedesáti minutách urputného boje nastřílet shodně tři góly. Jihočeský fantom v brance však při divácké atrakci nepropustil za svá záda ani jeden puk, a když jednou přesně zacílil Rudolf Červený, radovali se z plusového bodu domácí.

Před blížícím se play-off se tak svěřenci trenéra Milana Černého opět dostávají do top formy. Dávno již nechali zapomenout na sérii čtyř porážek z konce listopadu. „Nyní se nám opravdu daří. Porazili jsme jak Slavii, tak i Vary, což jsou soupeři z čela tabulky. Na druhou stranu jsme ale zbytečně ztratili body s Plzní,“ krotí přehnaný optimismus Kovář.

„Důležité budou zápasy s Libercem a Litvínovem, ke kterým cestujeme ven,“ vzhlíží k dalším zápasům již pod dojmem vybudování si co nejlepší pozice pro vyřazovací boje brankář s předpovídanou zářivou budoucností.

Písecký rodák prožil letošní Vánoce daleko od svého domova ve Švédsku. Této skutečnosti ale rozhodně nikterak nelitoval. V severské zemi se totiž v dresu české reprezentace zúčastnil mistrovství světa hráčů do 20 let.

Přestože Jakub Kovář plnil práci brankářské dvojky a národnímu týmu se příliš nedařilo, on sám nemusel být se svým vystoupením na šampionátu až tolik zarmoucen. „V zápase, na který jsem dostal šanci, si myslím, že jsem zachytal dobře,“ vysvětluje rovněž vlastník bronzové medaile z mistrovství světa osmnáctiletých, které se konalo v dubnu loňského roku rovněž ve Švédsku.

A právě povedený výkon ve zmíněném utkání o 5. místo, v němž mladí Češi porazili Finy 6:2, může Jakubovi do budoucna také hodně pomoci. „I když to bylo jen utkání o páté místo, tak bylo přeci jen hodně sledované. Bylo tam hodně skautů, novinářů, přenášely jej televize, takže doufám, že jsem v utkání nezklamal,“ říká ke své reprezentační zkušenosti v nejstarší mládežnické kategorii.

Talent brankáře Českých Budějovic také neunikl oku zámořských skautů. V letošním draftu si jej jako 109. hráče vybrala Philadelphie Flyers. „U nás v republice mám skauta a s ním si asi tak dvakrát do měsíce zavoláme. Vždy si řekneme jaké jsou nové zprávy, jak to vypadá v Kanadě, jaký mají zájem a jak sledují moje výkony.“

A jaký je zájem nyní? „Situace je nyní taková, že jejich přáním je, abych příští rok odešel do Kanady chytat tamní juniorskou soutěž. Uvidíme však ještě jak všechno dopadne,“ přemýšlí nad svou budoucností Jakub Kovář. „V létě ale určitě pojedu do Philadelphie na kemp,“ dodává.

Ani setrvání v rodné domovině ovšem nijak nevylučuje. „Juniorskou extraligu ale už u nás určitě chytat nechci. V ní bych se asi už moc nezlepšoval a v mém dalším růstu by mi mnoho nepřinášela,“ připouští současná opora českobudějovických juniorů. „Kdyby ale přišla dobrá nabídka z první ligy dospělých, nebo dokonce i z extraligy, určitě bych ji zvažoval,“ přemítá osmnáctiletý brankář.

Možnost vyzkoušet si seniorský hokej se rýsuje již i v letošní sezoně. Překvapivě však ne v rodném Písku, jak by se dalo očekávat. Vedení klubu HC MOUNTFIELD vyřídilo Jakubovi střídavý start za táborské Kohouty, kteří stejně jako mužstvo od Otavy hrají druholigovou soutěž.

„Při zranění Romana Turka ale zaskakuji u prvního mužstva jako druhý brankář, takže jsem se do Tábora zatím nedostal,“ vysvětluje usměvavý hokejista. „Určitě bych si ale chtěl seniorský hokej vyzkoušet, je to přeci jen o něčem jiném. Uvidíme, třeba to ještě vyjde,“ říká na závěr Jakub Kovář.

Statistiky Jakuba Kováře v sezoně 2006/2007

Zápasy celkem/vítězné zápasy: 33/24 Utkání s čistým kontem: 3 Brankový průměr na zápas: 1.96 Úspěšnost zákroků: 93.19 %
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....