Banes Motor České Budějovice
10.11.2006, Radek Papáček

Zatím spokojenost, hodnotí probíhající sezonu junior Martin Parýzek

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Ač v loňském roce věkem ještě dorostenec, nastupoval téměř pouze ve starší kategorii. V letošní sezoně již patří mezi základní pilíře juniorského celku a od Milana Černého dostává na ledě hodně prostoru. Spolehlivými výkony si dokonce vysloužil pozornost i od trenérů prvního týmu. V sedmnácti letech si odbyl extraligový debut mezi seniory. Je rovněž pravidelným členem mládežnických reprezentací. Zdá se, že Martin Parýzek má před sebou zářivou budoucnost.
Mládežnické celky Českých Budějovic patří tradičně mezi nejsilnější mužstva jak v soutěžích juniorů, tak i dorostu. V loňské sezoně si junioři zajistili účast ve vyřazovacích bojích třetím místem po základní části. Předkolo play-off svedlo Jihočechy proti zlínským Medvědům. Budějovičtí sice úvodní duel na ledě soupeře prohráli, pak si ale postup do další části zajistili přesvědčivými výhrami ve dvou domácích utkáních. Vítězné tažení pak ale skončilo velice záhy, když nad síly jim byl opět zástupce Valašska, mladíci Vsetína.

Letos však může být trenér Milan Černý s dosavad předváděnými výkony nad míru spokojen. Jeho svěřenci dokázali posbírat spolu s Karlovými Vary nejvíce bodů ze všech mužstev hrajících českou skupinu extraligy, a po právu tak okupují samou špic tabulky. “Letos se nám určitě daří, jako mužstvo hrajeme dobře a zatím jsme moc spokojeni,“ říká Martin Parýzek. V probíhající sezoně dokázali junioři vytvořit úctyhodnou šňůru jedenácti utkání bez porážky, během níž si vítězství v základní hrací době připsali osmkrát. Souboje v Budvar Aréně zvládli Jihočeši na jedničku, pokaždé totiž bodovali naplno. V Hradci Králové a na Kladně pak v prodloužení trefil bod navíc pokaždé Rudolf Červený. Proměněným samostatným nájezdem proti Spartě rozhodl o výhře Tomáš Rod. A právě na samostatné nájezdy úspěšná série Českobudějovických také skončila. Větší šikovnost v této disciplíně prokázali v 19. kole Bílí Tygři z Liberce. “I když ta série skončila až na nájezdy, tak nás to rozhodně mrzí. Je to prostě porážka jako každá jiná. Nezbývá nám nic jiného než se z toho poučit a připravit se na další zápasy,“ nijak nad ztrátou neporazitelnosti neláteří mladý obránce. Úvod sezony ovšem tak povedený zase nebyl. Po odehraných sedmi kolech extraligy si junioři sice udržovali aktivní bilanci, vedle čtyř výher však ještě nastřádali tři porážky. “To byl začátek sezony a nyní si myslím, že podáváme daleko lepší výkony, což je vidět i na našem umístění v tabulce,“ dodává talent jihočeského hokeje k začátku ročníku. Dobrou vizitkou týmu z jihu Čech je určitě nejlepší obrana z celé soutěže, která byla ve dvaceti utkáních pokořena pouze dvaatřicetkrát. “Velkou zásluhu na tom má rozhodně Kuba Kovář, který nás již několikrát hodně podržel. Když někdo udělá chybu, tak víme, že je tam ještě Kuba, a můžeme se na něj stoprocentně spolehnout,“ vysekl poklonu brankáři hájícímu českobudějovickou branku.

Jinak si Martin Parýzek letos na svou vytíženost stěžovat rozhodně nemůže. Dostává se hodně na led a od trenérů Milana Černého, Milana Stárka a Jiřího Šrámka pociťuje velkou důvěru. Kromě již zmíněného utkání v Liberci junioři nestačili v domácím prostředí ani na plzeňský Lasselsberger. Parýzkovi se v těchto zápasech ale paradoxně osobně velice dařilo. V obou duelech si připsal na své konto jeden střelecký zásah, což je na obránce jistě dobrý počin. Jak sám říká, se sebou je zatím vcelku spokojen a jedním dechem dodává, že by z posledních dvou proher nedělal žádnou vědu: “Utkání se nám prostě nepovedla, žádnému uspokojení bych to nepřičítal. Nemůžeme pořád jen vyhrávat. Je třeba zvednout hlavu a myslet dopředu, ještě nás čeká spousta zápasů.“

Poslední dobou však sestava Jihočechů dostává značné trhliny. Více než polovinu ze zatím odehraných utkáních musel kvůli zranění vynechat kapitán Ondřej Ježek. Mezi další klíčové hráče z řad těch starších patří zcela nepochybně Jakub Matušík, Michal Klíma a Josef Slavík. Prvně dva jmenovaní se ale stali součástí promyšlené koncepce Milana Černého, který říká, že hráčům kterým je juniorská extraliga malá, by měli dostat šanci alespoň ve druhé nejvyšší soutěži seniorů. Z mužstev 1. ligy si pak Matušíka s Klímou vyhlídl Rebel Havlíčkův Brod, v jehož barvách tak nyní nadějní borci získávají neocenitelné zkušenosti. “To že nám chybí, je znát velice citelně. Oba mají ale vyřízené střídavé starty a myslím si, že kdyby se nám nějak výrazně nedařilo, tak by nám určitě rádi pomohli,“ věří v týmový duch svých spoluhráčů Martin Parýzek.

On sám si již také okusil příchuť seniorské soutěže. A to rovnou v utkání O2 extraligy. Premiérový start mezi dospělými si sympatický bek připsal na západě Čech v souboji HC MOUNTFIELD proti Plzni. “Nejdříve jsem s prvním mužstvem jen trénoval a pak mě s sebou vzali do Plzně, kde jsem naskočil na jedno střídání, což je pro mě určitě super,“ odkývá své pocity a zároveň dodává: “Už jenom samotná účast na trénincích áčka je pro mě velice přínosná, je to o něčem jiném, je to rychlejší a tvrdší hokej – seniorský hokej. Ty tréninky mají jinou úroveň a určitě se tam nechá hodně přiučit.“ Možnost, že by ale již v této sezoně napevno ukotvil v nějakém seniorském celku prakticky odmítá. S výhledem do budoucna však samozřejmě cítí šanci prosadit se i do sestavy trenéra Josefa Jandače. “Všichni jsme tady ale na stejné čáře, všichni máme stejnou šanci se do prvního týmu prosadit,“ uzavírá s rozvážným nadhledem Martin Parýzek.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....