Banes Motor České Budějovice
18.09.2006, Radek Papáček

Kvalita letošního kádru je s tím loňským srovnatelná, říká trenér Václav Červený

Druhým rokem stojí u kormidla družstva dorostenců HC České Budějovice trenérské duo Karel Soudek - Václav Červený. V loňské sezoně dovedli mužstvo mladíků přes šestou příčku až do play-off dorostenecké extraligy. Tam ovšem hned v prvním kole našli přemožitele v celku HC Lasselsberger Plzeň. Strategie klubu je ale taková, že výsledek je podřazen výchově mladých hráčů. "Samozřejmě každý trenér chce vyhrávat, ale naším prioritním cílem je, aby hráči výkonnostně rostli," dodává zkušený kouč Václav Červený.
Příprava byla letos dostatečně náročná i kvalitní a obsahovala dva hlavní body. Fyzická připravenost hráčů na soutěž je samozřejmá, ale měli jsme širší kádr, takže jsme se v přípravných zápasech rozhodovali koho si tady necháme a s kým se budeme muset rozloučit," popisuje průběh letního období a dále pokračuje: "Kvalita letošního kádru je s tím loňským srovnatelná." Tým je tvořen loňskými hráči 9. třídy, ale i již zkušenějšími staršími hráči, kteří by měli být oporami. "V obraně by to měli být Klement, Vráblík a Budina, z útočníků Janeček, Hudler a Rezek, který již hraje i za juniory, škoda zranění Vondrušky," vypočítává základní pilíře sestavy Václav Červený. "Dále pak Horák se Soudkem, kteří hráli minulou sezonu za dorost, i když byli ještě v žákovské kategorii," přidává ještě dva reprezentanty do 16 let. Počítá se i se startem některých vytipovaných hráčů za juniory. Důkazem je například Josef Rezek (na snímku). "Určitě nezklamal a trenéři juniorů o něm hovořili pochvalně," poznamenal na adresu talentovaného útočníka Václav Červený.

Dorostenecká extraliga je již v plném proudu. Mladí Jihočeši mají za sebou čtyři odehrané zápasy, v nichž zatím mají vyrovnanou bilanci. Na své konto si prozatím připsali dvě výhry proti Ústí nad Labem a PZ Kladno. Doma přehráli Severočechy v poměru 6:4 a na středočeském ledě zvítězili vysoko 9:1. Naopak nestačili v úvodním utkání na nováčka z Hradce Králové a podlehli mu 3:5 a naposledy prohráli doma s Rabatem Kladno 1:2. Více nás mrzí porážka v Hradci Králové, kde to byla taková premiérová záležitost. I přes veškerou snahu jsme tento duel nezvládli," vrací se asistent Karla Soudka k úvodnímu zaváhaní. Spokojeni mohou být na jihu s výkony Romana Horáka. Centr prvního útoku je zatím s devíti kanadskými body nejproduktivnějším hráčem mužstva.

Aby do mládežnických mužstev přicházeli zahraniční akvizice není zase tak obvyklé. Přesto po loňském působení Jana Muršaka v juniorech zamířil do jihočeské metropole další Slovinec - brankář Aleksander Petrov. Člen reprezentace do 16 let své rodné země přišel do Českých Budějovic z Jesenice. "Byl nám doporučený trenérem brankářů z Jesenice, kterého já osobně znám díky mému trenérskému působení ve Slovinsku. Podrobili jsme ho testu na ledě a určitě by mezi brankáři měl zvýšit konkurenci a jeho příchod bude přínosem," odhaluje Václav Červený podrobnosti o angažování mladého gólmana. Aleksander bude navštěvovat jazykovou školu, takže by potíže neměly nastat ani v komunikaci.

Nová pravidla od letošní sezony platí od seniorské extraligy až po dorosteneckou extraligu. Vedle změny rozhodování zápasů a specifikace brankářské výstroje je podstatnou změnou v mládežnickém hokeji reorganizace soutěží. Kromě play-off se české kluby s moravskými nepotkají, což je možná na škodu. "Rozhodnutí je takové jaké je, s moravskými celky se hrát nebude. Je to možná i trochu záležitost ekonomická, protože přeci jenom ta soutěž stojí hodně peněz. Z hlediska odborného je to ale určitě ztráta," uzavírá dlouholetý trenér mládeže.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....