Banes Motor České Budějovice
30.07.2006, Tomáš Zetek

Je třeba začít hned tvrdě pracovat, upozorňuje Milan Černý

Č e s k é B u d ě j o v i c e – Jediný stabilní jihočeský zástupce v juniorské extralize již týden nabírá síly na ledě. Pod vedením trenéra Milana Černého bude juniorka HC České Budějovice usilovat o třetí účast ve vyřazovacích bojích v řadě. K této metě však povede trnitá cesta, kterou mladíci zpod Černé věže zahájili prvními tréninky na ledě. „Kluci se moc těšili. Teď je třeba hned od začátku tvrdě pracovat,“ dobře ví kouč Černý.
Třítýdenní dovolená utekla jak voda a opět je tu porce tréninků, které mají připravit talentované hráče na sezonu. První týden byl poněkud volnější, ale i tak už bylo jasně patrné, že start nového ročníku juniorské extraligy není v nedohlednu. „První tréninky byly seznamovací. Všichni si musí zvyknout na novou výstroj a brusle. Na začátku je vždycky třeba se zatáhnout a dostat do rytmu. Taky mne bolely nohy,“ směje se Milan Černý. Ten si, stejně jako jeho svěřenci, náležitě užil zaslouženého volna. „O prázdninách je třeba načerpat síly na náročnou sezonu,“ dobře ví bývalý extraligový útočník. „Pěkně jsem si odpočinul. Byl jsem na Orlíku, kde jsem sportoval s přáteli, a na kolech. Uteklo to jako voda.“ “Ledová“ příprava zatím běží podle plánu a junioři polykají tréninkové dávky s klidem. „Jsme spokojeni i s tím, že mužstvo je na tom relativně dobře po zdravotní stránce. Je třeba hned od začátku tvrdě pracovat a kousat mužstvo, aby se došlo k nějakému výsledku,“ burcuje Černý, který bere přechod na led částečně jako vysvobození. Horké počasí nedává pravou tréninku pod širým nebem. „Rozhodně jsme trénink venku omezili a jako třetí fázi dáváme často posilovnu. V tomhle počasí by byl pobyt venku spíše na škodu,“ má jasno kouč.

Plán přípravy na ledě má za sebou první týden a zatím se trenéři pohybují na podobné niti jako loni. Ne však zcela stejné. „Loni jsme na začátku sezony udělali nějaké úpravy systému. Každému mužstvu a hráčům svědčí něco jiného. My se budeme snažit založit náš hokej na aktivním pojetí hry,“ ubezpečuje Černý, že žádná “betonovací“ taktika nebude mít v systému hry HC České Budějovice místo. O tom se mohou fandové a diváci přesvědčit už v přípravě. V jejím rámci je naplánováno dvanáct utkání a navíc tradiční turnaj v Pardubicích, kterého se zúčastní i další extraligová mužstva. „V přípravě se utkáme i se dvěma týmy z moravské části, takže konfrontace s odlišnými styly by tam měla být,“ doufá exsparťanský trenér. „Nejkvalitnější souboje se dají očekávat na turnaji v Pardubicích a hodně přínosné budou také duely s A-týmem Strakonic.“ Na sekretariát Budvar arény přišly, stran přípravných duelů, i nabídky zahraničních mužstev. „Něco tady bylo, ale nabídky přišly pozdě. V tu chvíli už jsme měli domluvené zápasy tady a nechtělo se nám je rušit,“ vysvětluje Milan Černý.

Sezona, která na Jihočechy čeká, nebude rozhodně jednoduchá. V současné době trénuje několik juniorů s A-týmem pod taktovkou trenéra Josefa Jandače. V týmu kouče Černého budou podle nových pravidel chybět hráči tzv. dorazového ročníku. „Ty by právě měli nahradit zkušenější hráči, co trénují s áčkem. Klíma, Ježek, Matušík nebo Slavík. Doufám, že aspoň někdo z nich za nás něco odehraje.“ Když pomineme přechod některých hráčů do A-týmu, který se dá kvitovat jedině s povděkem, došlo v juniorském celku k jediné ztrátě. Ján Muršak neodolal po úspěšném draftu volání divočiny a odešel za moře. „Loni tady udělal obrovský kus práce. Psal mi smsku, že dostal nabídku a pravděpodobně tam odejde. Doufám, že o něm ještě hodně uslyšíme,“ přeje talentovanému útočníkovi z Mariboru jeho loňský kormidelník. Ve stopách slovinského štírka by rád šel Stanislav Polodna. „Chce odejít, ale myslím si, že v jeho případě by to možná bylo brzy. Nechci nic odsuzovat, ale někdy jsou odchody mladých hráčů hodně unáhlené,“ myslí si trenér, jehož tým loni disponoval nejlepší brankářskou dvojicí extraligy. Letos už tomu tak pravděpodobně nebude. Na odchodu je Alexandr Salák. „Abych pravdu řekl, tak já už jsem se Sašou ani moc nepočítal. On měl tyhle ambice už dřív. Jedničkou bude v příští sezoně Kuba Kovář, který odchytal už konec minulé sezony,“ říká kouč juniorů HC České Budějovice Milan Černý.

PROGRAM PŘÍPRAVNÝCH ZÁPASŮ JUNIORKY HC ČB

28.7. HC ČB - Lasselsberger Plzeň
1.8. HC Třebíč - HC ČB
3.8. Strakonice (A-tým) - HC ČB
8.8. HC ČB - Strakonice (A-tým)
10.8. Karlovy Vary - HC ČB
15.8. HC ČB - HS Třebíč
17.8. Jihlava - HC ČB
19. – 20.8. Turnaj v Pardubicích
22.8. HC ČB - Dukla Jihlava
24.8. Lasselsberger Plzeň – HC ČB
29.8. HC ČB - Sparta Praha
31.8. Sparta Praha - HC ČB
2.9. HC ČB - Písek
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....