Banes Motor České Budějovice
29.06.2006, Tomáš Zetek

Draft pro český hokej nedopadl dobře, myslí si manažer Látal

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Jedna z nejdůležitějších akcí pro talentované hokejisty i jejich zaměstnavatele má za sebou další pokračování. Draft severoamerické NHL proběhl začátkem tohoto týdne v kanadském Vancouveru a na události velmi významného charakteru nechyběl ani sportovní manažer českobudějovického hokejového klubu Jaromír Látal. „Musím říct, že pro České Budějovice dopadl draft dobře, protože máme dva hráče a to je podle mne úspěch,“ tvrdí Látal a hodnotí výběr Jakuba Kováře a Jána Muršaka.
Letošní draft dopadl pro evropské hokejisty lépe nežli před rokem. I tak je ale podíl vybraných hokejistů pocházejících ze starého kontinentu nízký. Pětatřiceti procentní “úspěšnost“ je podle slov českobudějovického manažera povážlivě nedostačující. „Když jsem jezdil na draft za Slavii, tak bývalo bráno i padesát procent Evropanů,“ tvrdí Jaromír Látal. Ještě daleko horší je ale zjištění, že bylo v letošním roce vybráno pouhopouhých osm českých hokejistů. Tak mizivé číslo náš hokej dlouho nepamatuje. „Možná se tu něco dělá špatně. Asi se málo trénuje,“ krčí rameny bývalá opora pražské Sparty či Olomouce. V prvním kole bylo vybráno kladenské duo Michael Frolík (Florida Panthers) a Jiří Tlustý (Toronto Maple Leafs), jejichž jména zazněla jako desáté resp. třinácté v pořadí. Hned zkraje druhého kola přišla řada na trojici juniorských reprezentantů, jimiž byli Tomáš Káňa (Vítkovice / St.Louis Blues), Michael Neuvirth (Sparta Praha / Washington) a Ondřej Fiala (Everett – WHL / Minnesota Wild). Ani jedno české jméno pak nezaznělo v kole třetím. Až ve čtvrtém byl vybrán vsetínský David Květoň (New York Rangers) a konečně i českobudějovický brankář Jakub Kovář.
(U draftovaných hráčů je v závorce klub, v němž působí / klub, který je draftoval)

Práva na píseckého rodáka a držitele bronzu z nedávného mistrovství světa “osmnáctek“ převzala od Montrealu Philadelphia Flyers. „Jedna věc je draft NHL, který byl začátkem týdne ve Vancouveru a druhá věc je juniorský draft, který byl ve středu v noci. Tam jsme se jednoznačně domluvili s agentem Kuby Kováře, že celou následující sezonu zůstane tady, což tedy znamená, že juniorským draftem neprošel,“ vysvětluje Látal, který shledává Kovářovu pozici úspěšnou. „Musím říct, že pro České Budějovice dopadl draft dobře, protože máme dva hráče a to je podle mne úspěch,“ říká sportovní manažer a zmiňuje i pozici slovinského útočníka Jána Muršaka, jenž uvízl jako 182. v pořadí v sítích Detroitu Red Wings. V jeho případě se však o odchodu za moře mluví hodně nahlas. „Co se týče Muršaka, tak ten juniorským draftem prošel a s největší pravděpodobností tedy odejde hrát do CHL,“ tvrdí Látal. I tak to ale zatím pro klub ve své podstatě, krom toho, že odejde kvalitní hokejista, nic moc neznamená. „Hráče jsme koupili na trvalý transfer, ale je předčasné mluvit o nějakém přísunu financí, protože stávající smlouva mezi NHL a IIHF platí dokonce letošního ročníku extraligy. S největší pravděpodobností Muršak odejde, ale jednání zatím probíhají. Má však ve smlouvě klauzuli, že v případě zájmu může odejít do CHL,“ popisuje manažer situaci ohledně rodáka z Mariboru. „Z finančního hlediska se nad tím dá uvažovat ve chvíli, kdy hráč podepíše smlouvu s klubem NHL. Dle stávající smlouvy platí pro evropské hráče dvouletý limit. Jestliže do té doby nepodepíše klub, který hráče draftoval, smlouvu, ztrácí na něj práva. Ten hráč může být posléze draftován znovu a přejít do jiného klubu,“ vysvětluje celý systém Látal, který jedním dechem dodává. „Nepředpokládáme, že by někdo bleskově podepsal smlouvu s klubem NHL,“ čímž nepřímo vše vysvětluje.

Letošní pozice na draftu se v případě klubu HC České Budějovice diametrálně lišila od té minulé. Největší jihočeský oddíl se sice stal po Kladnu nejúspěšnějším, ale neměl při výběru v ohni takové horké želízko jako v minulém roce. Martina Hanzala si loni vybral Pxoenix mezi prvními hráči vůbec. „Shodli jsme se s dalšími lidmi v klubu, že ročník 88 není bohužel u nás v regionu příliš silný,“ má jasno manažer. Podle jeho slov existovala i eventualita, že by se na draftu mohl objevit někdo z ročníku narození 1987, jenž byl stěžejním právě při výběru před dvanácti měsíci. Tak se však nestalo. „Týmy někdy vezmou starší kluky, ale to by opravdu už musel být top hráč, který v tom svém roce, kdy měl být draftován, vůbec neprošel a třeba udělal velký výkonnostní skok, ale to bohužel v našem případě nebylo.“ Kromě dvou českobudějovických hráčů měl ve Vancouveru “na starosti“ Jaromír Látal i svého syna Martina, jenž nastupuje pravidelně v juniorce Kladna a v témže klubu odehrál i zápasy v extralize. Právě Látal mladší uzavírá osmičku vybraných českých hráčů. Jeho jméno zaznělo jako 131. v pořadí z úst pracovníků Phoenixu. „Zklamaný jsem určitě nebyl, protože podle mého střízlivého odhadu jsem čekal, že by mohl jít ve čtvrtém kole. Šel ale na začátku pátého kola, což je také dobré. Vzal si ho Phoenix, což je dobrá volba, protože on je vynikající bruslař a technický hráč,“ popisuje cestu svého syna jeden z nejvýše postavených můžu českobudějovického hokeje. Nejen na adresu svého syna však v závěru podtrhuje. „Ale zatím je čas nad něčím spekulovat. Draft je jen začátek. Teď musí všichni kluci makat, aby ukázali, že mají na to, aby dostali smlouvu od klubu NHL.“

Počet draftovaných hráčů podle zemí:

Kanada – 83
USA - 60
Švédsko – 18
Rusko – 15
Finsko – 13
Česká republika – 8
Slovensko – 4
Německo – 3
Švýcarsko – 3
Lotyšsko – 2
Rakousko – 2
Estonsko – 1
Slovinsko – 1

Podle postů:

Brankář – 26
Obránce – 65
Centr – 50
Levé křídlo – 35
Pravé křídlo – 37

Zdroj: www.nhl.cz

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....