Banes Motor České Budějovice
22.06.2006, Tomáš Zetek

Kontakt s Moravou bych nerušil, myslí si kouč Milan Černý

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Junioři z jihočeské metropole polykají tréninkové dávky plnými doušky a chystají se na nový systém v juniorské extralize. Stejně tak se na něj musí připravit i jejich trenéři. Změna bodového systému, zavedení prodloužení a nájezdů, zrušení tzv. dorazových ročník či úplné vymazání zápasů s moravskými celky. To jsou nejdůležitější z nich. „Já už říkám léta, že dorazové ročníky měly být zrušeny, protože podle mého názoru musí být hráč schopen někdy v osmnácti letech hrát seniorskou soutěž,“ tvrdí trenér českobudějovické juniorky Milan Černý.
Příprava na novou sezonu je v plném proudu. Nepřebývá ve vás ještě hořkost z vyřazení v sérii se Vsetínem? Po třetím zápase jste byli hodně nazlobení na výkon sudího…
To už je za námi. Nerad bych někoho podezíral nebo se v tom nimral. Prostě to máme už dlouho za sebou a já na to nemyslím. Vypadli jsme jednoduše proto, že jsme je neporazili doma. Tam se nám povedlo vyhrát první zápas po heroickém závěru a nakonec jsme si tu sérii prohráli sami.

Poté tedy následovalo zasloužené volno a klidná dovolená?
Žádnou oficiální dovolenou jsem neměl, protože jsem si ji prožil s A-mužstvem, které došlo v extralize hodně daleko. Měl jsem možnost chodit s klukama na tréninky a být s týmem, což pro mne byl velký zážitek. Do toho jsem si dodělával školu, takže toho času také zas tolik nebylo.

Máte na mysli trenérskou školu?
Přesně tak.

To znamená, že teď máte již licenci A?
Ano. Musel jsem dodělat státnice a odevzdat diplomovou práci.

Tak to gratuluji. Teď by se dala napsat diplomová práce na téma “Změny pravidel v extralize“. Kromě seniorské, potkaly rozsáhlé retuše i tu juniorskou. Jaký máte na tyto změny názor?
Nechtěl bych to nějak předčasně hodnotit nebo kritizovat, protože to, jaké ty změny jsou, ukáže až čas. Takhle obecně se to dá těžko posoudit.

Tak to vezměme popořadě. V základní části se bude hrát čtyřkolově s českými celky a z plánu zcela vymizela utkání s Moravou…
Je fakt, že co se týče moravských klubů, tak ty pláčou po kvalitních zápasech s Čechami. Je tedy otázka, jestli i nám to nebude chybět. Je to sice ekonomicky daleko výhodnější, co se týče cestování, ale já bych spíš čekal a rozhodně upřednostnil model, kdy se udělají dvojzápasy ve dvou dnech, aby se vždy ušetřila jedna dlouhá cesta přes celou republiku. Ostatně tak se to některá mužstva snažila domlouvat už v dřívějších letech.

A když ta konfrontace bude opravdu chybět, nebojíte se vy sám, že potkat se s moravským celkem až v prvním kole vyřazovacích bojů bude poněkud pozdě?
Přesně tak to myslím. Ta konfrontace bude rozhodně menší a i pro kluky je to škoda, že to budeme hrát pořád tady kolem komína. Cestování je samozřejmě věc druhá, ale pokud jde o mne, tak já bych ten kontakt s Moravou takhle striktně nerušil.

Další věc je redukce počtu mužstev v české části, kde jich bude dvanáct, a moravské, kde se jich objeví jen deset…
Počet klubů v české a moravské části odpovídá i podobnému poměru v seniorské extralize. Co se týče kvality mužstev v juniorských soutěžích, tak si myslím, že takový markantní rozdíl tam není. Nemůžeme říct, že na Moravě to dělají špatně, to by nebyla v žádném případě pravda. Jde hlavně o to, že na Moravě je trochu menší základna a některé týmy tam hrají vyloženě s existenčními problémy a navíc třeba se staršími hráči, protože prostě ten základ tam není takový jako tady. Z tohoto hlediska si myslím, že utvoření tohoto poměru je dobrým krokem.

V seniorské extralize došlo taktéž k rozsáhlé “revoluci“. Mimo jiné se soutěž uzavřela, čímž pro slabší týmy definitivně odpadly starosti se záchranou. Co se však juniorské nejvyšší soutěže týče, o uzavření nepadlo jediné slovo. Co vy na to?
To si myslím, že je k zamyšlení, protože některá mužstva mohou mít problém s bojem o záchranu. Pak tedy, když mají mladého talentovaného hráče, tak se můžou bát ho postavit a upřednostní radši staršího zkušeného kluka. Můj případ to tedy rozhodně není, ale hodně trenérů přemýšlí právě takhle. Další věc je ta, že ti zkušenější v uvozovkách sežerou čas na ledě těm mladším klukům, kteří třeba hrají, ale nechodí na přesilovky a podobně.

Tím jste mi částečně odpověděl, ale hlavně nahrál na další otázku. Byl zrušen takzvaný dorazový ročník, čili v týmech už nebudou moci nastupovat tři hráči z nejstaršího juniorského ročníku…
Já už říkám léta, že dorazové ročníky měly být zrušeny, protože podle mého názoru musí být hráč schopen někdy v osmnácti letech hrát seniorskou soutěž, ať už jakoukoliv. Když se do té doby neprosadí, tak pochybuji, že ve dvaceti najednou výkonnostně vylítne. Proč by tedy měl v juniorském týmu zabírat místo mladším talentům? Existují ale samozřejmě i výjimky.

Třeba?
Tak u nás je to třeba Milan Gulaš. Tam je to dáno tím, že on sám si prodělal mnoho zranění a prošel velkými zdravotními patáliemi. Jemu se trochu ten čas vinou tohohle protáhl. Nakonec ale dokázal, že hokej hrát umí.

Posledním z těch důležitějších bodů nového řádu je změna bodového systému a zavedení prodloužení, posléze samostatných nájezdů…
To je určitě zatraktivnění a zase se to trochu blíží seniorskému hokeji, takže si myslím, že to je dobré rozhodnutí.

Děkuji za rozhovor a ať se daří.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....