Banes Motor České Budějovice
07.04.2006, Roman Šperňák

Pro juniory vyzněla sezóna pozitivně

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Junioři českobudějovického HC zakončili ve čtvrtek 30. března extraligovou sezónu 2005-2006 a hráči si od téhož dne užívají zaslouženou dovolenou. Celek vedený triumvirátem Černý – Ťoupal – Šrámek dokázal uhrát třetí příčku v základní skupině a v následných vyřazovacích bojích vypadl s loňským mistrem ze Vsetína. „ Sezónu musíme hodnotit samozřejmě pozitivně,“ ohlédl se za právě skončeným ročníkem hlavní kouč Milan Černý.
Jak byste zhodnotil právě skončenou sezónu?
Sezónu, kterou jsme odehráli, musím hodnotit samozřejmě pozitivně, protože jsme uhráli třetí místo ve skupině a dostali se do čtvrtfinále vyřazovacích bojů. Zároveň to ale byla také hodně náročná sezóna po fyzické i psychické stránce.

Váš tým vypadl ve čtvrtfinále smolně ze Vsetínem, nemrzelo vás, že jste se nedostali do další fáze?
Tak abych byl upřímný, já spíše hodnotím postavení týmu po základní části. Vyřazovací boje na dva vítězné zápasy bývají ošidné a stát se tam může prakticky cokoliv. Sehráli jsme výborné zápasy se Zlínem, se Vsetínem jsme nezvládli druhé utkání, což bylo klíčové. Co mě mrzí, je to, že jsme si nemohli zahrát v play off s Kladnem. To by byla pro kluky vynikající zkušenost. Ovšem toho třetího místa, které jsme uhráli snad pouze se tříbodovým odstupem za druhým, si cením hodně.

Finálová účast Kladna se zřejmě všeobecně čekala, ale nepřekvapilo vás obsazení druhého místa? Vždyť se Třincem máte v sezóně aktivní bilanci a doma jste ho dokonce rozstříleli 7:0?
Myslím si, že to bylo pro obě strany zasloužené. Třinec si uhrál moravskou skupinu a koneckonců dokázal vyřadit i Slávii, takže si účast dle mého názoru vybojoval zcela oprávněně. Nenapadá mě nikdo jiný, kdo by tam měl být..

Pod Černou věží působíte již druhým rokem, a proto můžete srovnávat. Který z těch dvou ročníků stavíte výše?
Řekl bych, že umístění v letošní sezóně si cením více než v té minulé. Loni tu bylo mužstvo papírově silnější a výsledky se víceméně čekaly. Letos jsme měli hodně obměněný tým. Už před začátkem panovaly jisté obavy, protože věkový průměr byl velice nízký. Navíc nás v průběhu sezóny postihl výkonnostní pokles a pád ze špičky tabulky. Dokázali jsme se ale z toho dostat a vyšplhat zase zpátky nahoru.

Byl v týmu někdo, kdo by vás vyloženě zklamal svým přístupem?
Jeden nebo dva hráči by se tu našli, ale jmenovat a očerňovat nikoho nebudu a ani nechci. Osobně jsem s nimi mluvil a doufám, že si to uvědomí a svůj přístup změní. Co my u nich vadilo, byla hlavně lidská stránka a chyběl mi kladný přístup ke hře, větší zaujetí pro ni a podle mého názoru nedali hokeji všechno co mohli, i když se jedná o hráče, kteří by měli šanci být v kontaktu s A-týmem..

A kdo vás naopak svou hrou nebo přístupem mile překvapil?
Ze zámoří se nám vrátil úplně vyměněný Gulaš. Tím nemyslím ani tak jeho hru jako přístup k hokeji. Dále nás překvapila i výkonnost Matušíka, Mertla a v sezóně se například velice zlepšili Ježek se Slavíkem a Slovinec Muršak. Letos jsme si to ale uhráli jako tým, než že by tu byli nějaké individuality, jak tomu bylo loni.

Zmínil jste, že jste si to letos uhráli jako tým. Nemuseli jste během sezóny s kolegy řešit nějaké výrazné problémy v kabině nebo byla atmosféra v pořádku?
Až na pár výjimek jsme s přístupem hráčů spokojeni. Nějaké maličkosti se najdou vždy, ale co se týče třeba kázně na ledě, bylo všechno v normě a nesetkali jsme se s žádnými závažnějšími problémy. Letos tu nebyl nikdo, kdo by tým nějakým způsobem rozvracel.

Poměrně velký počet juniorů si v letošním ročníku vyzkoušel i dres prvního celku. Spolupráce s mužským týmem tady asi funguje na dobré úrovni, že?
Myslím si, že je to tady perfektní. Je dobré, že Pepík Jandač se nebojí dát šanci těmto mladým hráčům a nenasmlouvá si například hráče s klubů, jenž už vypadly ze hry, jak je to k vidění u většiny extraligových celků. Pro tyhle mladíky je to velká motivace a velké ocenění jejich snah, když dostanou šanci.

Co je pro mládežnického trenéra větší ocenění jeho práce. Když se s týmem umístí na třetím místě v tabulce nebo když se hráči, jenž mu prošli pod rukama, uplatní v dospělém hokeji, jak je tomu k vidění například u Gulaše nebo Mertla?
Každý trenér chce předně vyhrávat, ale je a mělo by to být to druhé. My tady můžeme mít přestárlé mužstvo, nasmlouvat si hráče z jiných klubů a plácat se po ramennou, že jsme skončili druzí nebo první a že jsme dobří trenéři. Ale asi tím pravým ukazatelem je počet hráčů, jenž se uplatní v dospělém hokeji. A tady není na místě oceňovat pouze trenéry juniorů a dorostenců, ale všechny ty kouče, kteří toho hráče učili bruslit a učili ho ty potřebné hokejové základy bez nichž by se neobešel a sem k nám třeba ani nedostal.

Už jste mluvil o tom, že poměrně vysoký počet mladých hráčů hraje extraligu, ale zdá se, že v Českých Budějovicích dávají mladším hráčům šanci i trenéři mládežnických kategorií. Je to ta správná cesta, kterou by se měl klub vydat?
Tohle je složitá otázka. Já sice zastávám teorii, že by se měla dávat šance mladým, ale když to vztáhnu na naše mužstvo, nemůžu tady mít čtyři dorostence stabilně a spadnout s nimi. Vždycky je potřeba mít ten tým tak nějak vyvážený. Například musím tu mít Ficka, aby mohl hrát Červený. Nedá se udělat juniorský tým z dorostenců a pak se plácat na chvostu tabulky. To těm hráčům nic nedá a nikam je to ani neposune. Ale jak už jsem říkal, je dobře, že se najde místo i pro mladší ročníky. Musí na to však výkonnostně mít.

Zmínil jste Petra Ficka. Během sezóny jste několikrát zdůrazňoval, že je to pro vás jeden z těžko nahraditelných hráčů. Tento rok pro něj byl poslední. Máte už představu, kdo ho nahradí?
Určitě máme. Je tady několik hráčů, jenž by na to podle mého názoru měli mít. U pár lidí vidím herní kvalitu, ale i ten lidský kredit a přístup, který Petr měl. Je teď po sezóně a jmenovat ještě nikoho nechci. Uvidíme později.

A kdo bude v příštím roce kapitánem namísto Petra Ficka, to už víte?
Kapitána pravděpodobně nebudeme volit, spíše ho určíme. Musíme si s kolegy sednout a dohodnout se, kdo by to měl být. Můžu říci, že tu na to jsou lidi. Není jich moc, ale jsou.

Ve čtvrtek 30. března jste měli poslední trénink. Co čeká tým v nejbližší době?
Ve čtvrtek jsme definitivně zakončili sezónu. Ta byla velmi těžká a náročná a kluci teď mají zasloužené volno až do 2. května, kdy se sejdeme a začnou jim letní galeje.(úsměv)

A už máte naplánovaný průběh přípravy?
S tréninkem začneme tady v Českých Budějovicích a rádi bychom také vyjeli někam na soustředění. To je důležitá složka kondiční přípravy a loňský rok toho byl důkazem. Uvidíme jestli se nám na něj podaří získat finanční prostředky, protože bychom neradi, aby si ho kluci museli hradit sami.

Děkuji za rozhovor

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....