Banes Motor České Budějovice
05.03.2006, David Schlegel

Plzeň byla šťastnější, soudí trenér dorostu Karel Soudek

České Budějovice sahaly po postupu do čtvrtfinále play-off. V rozhodujícím zápase o postup v Plzni podaly velmi dobrý výkon, ale na nájezdy nakonec uspěl soupeř. "Bylo to na dorosteneckou soutěž velmi kvalitní utkání se šťastnějším koncem pro Plzeň. Rozhodlo se v nájezdech, kdy už to není o výkonnosti, ale o štěstích a o pevných nervech," zhodnotil zápas trenér hostí Karel Soudek.
Plzeňský dorost postoupil do play-off poprvé od sezóny 2000/01. Tehdy tým pod vedením Milana Razýma podlehl Třinci, tentokrát svého prvního soupeře svěřenci Jiřího Kučery a Františka Černého pokořili. V rozhodujícím zápase porazila Plzeň na samostatné nájezdy České Budějovice. "Bylo to dnes hop nebo trop. Jsem moc rád, že se nám podařilo zápas dotáhnout do samostatných nájezdů. Věřil jsem, že to Pavel Francouz vychytá," říkal po zápase trenér dorostenců Jiří Kučera.

Kučera hodně litoval neúspěchu v prvním zápase na půdě Českých Budějovic. "Hráli jsme tam sice hodně ve čtyřech, ale ve třetí třetině nedal Bessonov trestné střílení a Stránský neproměnil samostatný nájezd," vysvětloval.

Naproti tomu českobudějovický trenér litoval třetího rozhodujícího zápasu, kde hosté sahali po vítězství. Mrzel ho hlavně první gól Bessonova, který padl nohou a hosté reklamovali úmyslné kopnutí puku do sítě. "Já si myslím, že tam tu nohu Bessonov posunul. Rozhodnutí rozhodčích se už změnit nedá, ale máme dojem, že hráč soupeře posunul nohu směrem ke kotouči a bráně. Kdyby mu ten kotouč trefil nohu, neřeknu ani půl slova," popsal situaci Soudek.

Někdejší výborný obránce, který odehrál více než 800 zápasů v nejvyšší české soutěži nebyl spokojený ani s nástupem svého týmu do třetí třetiny. "Udělali jsme hrubou chybu hned na začátku, kdy jsme dostali vyrovnávací gól. I tak ovšem musím před hráči smeknout. Dokázali vstřebat chybu, nepoložili se a dohráli utkání velmi dobře," projevil uznání svému týmu Soudek.

České Budějovice měly několik šancí na rozhodnutí. Největší z nich spálil útočník ve 3. minutě prodloužení Aleš Ježek, který se zčistajasna objevil sám před plzeňským brankářem Francouzem. Odchovanec soběslavského hokeje pálil bez přípravy, Francouz šel rychle k zemi a střelu zázračně vyrazil. Českobudějovičtí se na střídačce chytali za hlavu, plzeňští fanoušci naopak zvedli ruce nad hlavu a propukli v jásot, jako kdyby padla branka.

"Hodně jsem proti němu vyjel. Mohl to dát možná mezi nohy, ale v té rychlosti to nestihl a trefil mě," popsal situaci plzeňský brankář Pavel Francouz. O komentář jsme požádali i hodně zklamaného Aleše Ježka. "Nevím, jestli tam bylo místo. Nestihl jsem se podívat, protože jsem pálil okamžitě z první. Byla to obrovská šance a už se nedá nic dělat," pokrčil rameny.

Plzeň svého soupeře jasně přehrála ve druhém utkání série. "Tak, jak jsme končili zápas v Budějovicích, jsme začali i odvetu na domácím ledě. Celkem jasně jsme druhý zápas vyhráli," uvedl Kučera.

Před rozhodujícím zápasem udělal bojovou poradu v českobudějovické kabině Karel Soudek a hosté se v sobotu prezentovali velmi dobrým výkonem. "V pátek se nám ten zápas nepovedl, takže jsme si ho dneska rozebrali. Hráči k zápasu přistoupili podle našich představ a za jejich výkon jim patří uznání," dodal Soudek.

Budějovice zápas začaly lépe, ale Plzni se nakonec podařilo vyrovnat. "Kdybychom prohráli v normální hrací době, tak by mě to mrzelo, ale jinak ne. Nájezdy jsou už loterie," pokrčil rameny mistr světa z Vídně a objevitel Jaroslava Kracíka pro plzeňské áčko Jiří Kučera. Před rozhodujícími nájezdy krátce debatoval s brankářem Pavlem Francouzem. "Řekl jsem mu nějaké věci, ale on má své kvality a věděl, co má dělat," vysvětlil.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....