Banes Motor České Budějovice
04.03.2006, Roman Šperňák

Dnešní zápas byl určitě nejtěžší, míní Rudolf Červený

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Českobudějovičtí junioři díky včerejšímu vítězství mohli hrát další zápas se svými vrstevníky z města obuvi i v sobotu a třetí rozhodující duel zvládli podobně, jak ten předchozí. Vyhráli 4:1 a postoupili do dalších vyřazovacích bojů. Řekl bych, že dnešní zápas byl určitě nejtěžší,“ zhodnotil utkání jeden z nejmladších v jihočeské sestavě Rudolf Červený.
A potvrdil tak pohled diváků z tribuny. Ačkoliv by výsledek znovu sváděl k tomu, že zápas byl jednoznačnou záležitostí, nebylo tomu tak. Zlínští zvolili odlišnou taktikou vzhledem k minulému duelu a rozhodně se nepouštěli do nějakého bezhlavého útočení. „Soupeř se oproti minulým zápasům zlepšil a nehrál tak otevřeně, jako v předchozích zápasech,“ uznal snahu svého soupeře mladík s osmadvacítkou na zádech. Sám hráč prodělal v této sezóně raketový vzestup. V září začínal jako jeden z vůdců dorosteneckého mužstva, ale svými výkony si jasně řekl o to, aby mohl postoupit o jednu kategorii výše. V Českých Budějovicích se prakticky každé mužstvo rozhodlo jít cestou dosazování mladších kusů do starších ročníků, a tak se Rudolf Červený zabydlel v sestavě juniorky. Zprvu ho mohli diváci vídat po boku zkušených matadorů Slavíka a Ježka a v posledních zápasech se objevil v první formaci, kde dělá společnost kapitánu Petru Fickovi a jednomu z nejproduktivnějších hráčů Jakubu Černému. S trochou nadsázky se tedy dá říci, že vyměnil první řadu dorostenců za první řadu juniorů. „Mezi dorosteneckou a juniorskou soutěží je obrovský rozdíl. Tady nastupují hráči, kteří občas hrají i extraligu a ten rozdíl musí být hodně znát. Navíc teď hrajeme play-off a to je ještě o stupínek těžší. Nyní ale hraji v útoku s Kubou Černým a Petrem Fickem. Oni už mají něco odehráno a dobře to rozdávají, takže je to vcelku v pohodě,“ v rychlosti popsal, jaký pro něho by přechod mezi oběma kategoriemi. O jeho dobré pohodě na pravém křídle první útočné formace Jihočechů svědčí i fakt, že dokázal v posledních dvou zápasech svou hru vyjádřit i bodově. Za všechny klání, které odehrál v základní části si připsal pouze jediný bod za jednu vstřelenou branku a v posledních dvou získal najednou tři body. V pátek figuroval u obou gólových zápisů Petra Ficka a dnes dokonce vstřelil velice důležitý první gól sám. „Kuba Černý nahodil puk na brankáře a já jsem tam dojížděl. Byl jsem trochu hákován obránci, a tak mi nezbývalo nic jiného než přes ruku zkusit prohodit brankáře. Určitě k tomu patřila i trocha štěstí,“ vrátil se zpět ke své trefě.

V každém ze tří zápasů mezi HC České Budějovice a HC Hamé Zlín platilo: Kdo dá první gól, vyhraje. Stejně jako ve včerejším utkání se to povedlo domácím borcům. V pátek si publikum počkalo na gól pouhé 4 minuty, ale dnes Jihočeši nervy svých fandů dlouho napínali. „My jsem trochu čekali, že se zápas bude vyvíjet tímto směrem. Soupeř chtěl také vyhrát a hodně to zavřel. Nepanikařili jsme, počkali si a dali první branku, která byla hodně důležitá. Kdyby jí dali oni, hru by zavřeli ještě více a bylo by to mnohem složitější,“ popsal Jakub Černý, jak chtěl jeho tým vyzrát na defenzivní styl hry, který svému mužstvu naordinoval zlínský trenér František Čech. V dnešním i včerejším úvodním gólu měl prsty právě domácí forvard a z dvojzápasu si odnesl celkem pět bodů, které si připsal za 2 góly a 3 asistence. „Určitě to z mé strany, ale i ze strany celého týmu bylo hodně povedené. Na rozdíl od zápasu ve Zlíně nám vyšlo, na co jsme šáhli a jak jsem říkal, bylo to hodně dobré,“ vrátil se ještě ve stručnosti k produktivitě mužstva.
Bylo to dobré, ovšem mohlo to být ještě lepší. Domácí vedli již 2:0 a měli další možnosti, jak konto brankáře Sedláře zatížit ještě více a nepřipustit tak nějaké komplikace v cestě za vítězstvím. „Kdyby jsme přidali další góly ještě v druhé třetině, asi bychom soupeře zlomili definitivně. Těžko říct, co v tom bylo. Asi jsme byli v některých situacích zbrklejší a tím hůře zakončovali,“ zamyslel se nad příčinami pohrdnutí některými brankovými příležitostmi. Komplikace tak nakonec přišli v podobě snížení na 2:1. Domácí však tahle situace nerozhodila a díky dalším dvěma zásahům dovedli celou sérii do konce. A právě za ní se Jakub Černý naposledy ohlédl. „Pro mě osobně tahle série byla dobrá. Myslím si, že všechny tři zápasy jsme byli lepší. Všechny duely měly podobný vývoj jako tahle naše domácí střetnutí, pouze ve Zlíně nás limitovala špatná koncovka. Doma to dopadlo lépe a zaslouženě jsme postoupili dál,“ uzavřela jedna z opor jihočeského výběru.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....