Banes Motor České Budějovice
04.03.2006, Roman Šperňák

Rozdíl byl snad pouze v produktivitě, tvrdí Petr Ficek

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Ačkoliv podle předpokladů se měly v Budvar Aréně v předkole play-off představit soupeři z české strany, svazový funkcionáři tomu chtěli jinak a na poslední chvíli se všechno změnilo. Jihočeši se museli připravovat na nejslabšího účastníka, který se vešel mezi 12 nejlepších a to byl celek Zlína. „Bylo mi to jedno koho dostaneme, jen jsem nechtěl Plzeň,“ připomněl Petr Ficek soupeře z nejnepříjemnějších.
Ačkoliv se Valaši mohou pyšnit pouze 44 body v extraligové tabulce juniorské soutěže, proti HC České Budějovice mají bilanci aktivní, protože si ze dvou vzájemných duelů odnesli 3 body za domácí výhru a venkovní remízu. Právě v zápase, který se hrál před necelými dvěma měsíci na českobudějovickém kluzišti hosté vydřeli remízu 3:3, když až do samého závěru vedli. V brance domácích stál tehdy reprezentant do osmnácti let Jakub Kovář a právě na jeho vrub tehdy padla třetí branka soupeře. Stejný muž se postavil do branky i při odvetě a velmi výrazně podržel svůj tým a bezchybným výkonem dopomohl k nezbytně nutné výhře. „Před zápasem jsem si na ten smolný gól vzpomněl, vlastně si na něj vzpomenu docela často. Přesto všechno jsem se snažil maximálně soustředit na zápas a udělat všechno proto, aby se podobná situace neopakovala a trochu se dostat do pohody,“ vzpomněl si na nevydařený zákrok, a zároveň ukázal, jak se s podobnou situací vyrovnat. Nutno dodat, že do pohody se dostal velice rychle. Jihočeši sice od 4. minuty vedli, ovšem soupeř měl šanci na to, aby vyrovnal. Do cesty puku se však postavila bleskurychlá Kovářova lapačka a zmařila tuhle i další šance modrožlutých. „Vždycky hodně záleží na prvních zákrocích. Když se podaří, člověk se chytí a naroste sebevědomí,“ vysvětlila brankářskou alchymii českobudějovická naděje. Sebevědomí z něj v průběhu utkání přímo čišilo a málokdy se stalo, že by mu po střele kotouč vypadl, a když už k podobné situaci došlo, vždy ho bleskurychle přikryl a nedal tak soupeři možnost k ošemetným dorážkám. Jeho jistota byla cítit hlavně v dlouhém dvojnásobném oslabení, kdy před ním doslova hořel led. „Bylo hodně důležité, že jsme dokázali ubránit to dlouhé oslabení, protože kdyby soupeř snížil, mohlo se konat ještě nějaké drama. Naštěstí jsme ho ubránili a kluci pak přidali ještě nějaké góly a dopadlo to dobře,“ zamyslel se i nad možnými následky inkasované branky. Ta však nepřišla v těchto dramatických chvílích, ale až za čtyřbrankového vedení mladíků zpod Černé Věže, kdy už moc neřešila. Mladému gólmanovi několikrát výrazně pomohla obrana a to hlavně v situacích, kdy červenobílí beci ochotně padali do střel soupeře. Jakub Kovář však cítil podporu spoluhráčů i v kabině. „V minulé zápase jsem dostal čtyři kousky a nebylo to lehké, ale kluci mi v šatně strašně psychicky pomohli a doufal jsem, že to půjde,“ poděkoval za podporu svým spoluhráčům mladý gólman.

V Českých Budějovicích řeší trenéři juniorského celku pravidelně příjemné dilema. Neví, koho z dvojice brankářů si vybrat, protože obě dvě poslední instance patří k tomu nejlepšímu, co juniorská extraliga nabízí. „Můžeme být rádi, že máme dva kvalitní brankáře a Jakub nás dneska hodně podržel,“ liboval si i kapitán, že s oporami v zádech se hraje vždycky lépe. Při středečním prvním střetnutí na zlínském ledě, hosté jasně přestříleli svého soupeře, ale z výhry se paradoxně radoval on. K vítězství 3:1 mu stačilo nějakých 15 pokusů. „Saša měl ve Zlíne docela dost smůly. Šlo na něj málo střel, a když zhodnotím zpětně góly, které jsme obdrželi v této sérii, tak byly hodně smolné a možná trochu náhodné,“ ohlédlo se bránící levé křídlo za předchozími 120 minutami urputných bojů. Petr Ficek má sice roli bránícího levého křídla, ale to mu nebrání v tom, aby střílel branky. Dnes se dokázal trefit hned dvakrát a jeho zásahy měly pro tým cenu zlata. „Výbornou práci při nich odvedli Jakub Černý a Ruda Červený. Perfektně mi to přihráli a já už to vždycky jenom doklepával do brány,“ vyzdvihl podíl svých partnerů z prvního útoku. Českobudějovičtí dnes v koncovce předčili svého soka a díky tomu přesvědčivě vyhráli. Leckomu by se mohlo zdát, že mezi prohrou 1:3 a výhrou 5:1 bude ve hře týmu diametrální rozdíl. Mladý forvard však převratné rozdíly nenašel. „Hlavně to byl strašně fyzicky náročný zápas, ale neřekl bych, že jsme dnes hráli nějak moc lépe nebo jinak než v předchozím zápase. Rozdíl byl snad pouze v produktivitě,“ zamyslela se nad hrou svého mužstva jedna z jeho výrazných opor.

Jihočeši dnešním vítězstvím srovnali stav série na 1:1 a utekli hrobníkovi z lopaty. V sobotním utkání pro jednoho z rivalů skončí extraligová sezóna. S čím tedy půjdou junioři do tohoto souboje? „Do zítřejšího zápasu určitě půjdeme s tím, s čím jsme vstupovali do toho dnešního. Vítězná taktika se přeci nemění,“ uzavřel s nadějí v hlase Petr Ficek.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....