Banes Motor České Budějovice
02.03.2006, Roman Šperňák

První bitvu Jihočeši zvládli. Jak dopadne válka?

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Po minulém vítězném zápase, který sehráli svěřenci trenérské dvojice Karel Soudek – Václav Červený proti pražské Slavii, převládali na tváři zkušeného kouče chmury a to i přes výborný výsledek, kterého mladící dosáhli. „Utkání jsme dohrávali na tři útoky a máme spoustu zraněných a nemocných. Naší hlavní starostí teď je, abychom se dali do středy dohromady,“ smutně konstatoval kouč Červený.
A pohled na středeční soupisku dával tušit, že mračna, která se stahovala nad kádrem pro první bitvu v play-off vítr zdaleka nerozfoukal. Jen při zběžném pročtení mohlo oko fanouška spatřit citelné mezery v sestavě. Jména na ní napsaná nepatřila rozhodně k těm, jenž by se na ní objevovala po celou extraligovou sezónu, ale hlavně na ní chyběla jména některých hráčů, kteří se v poslední době častěji objevovali v kolonkách střelců či nahrávačů. „Dnes nám chybělo šest hráčů základní sestavy a někteří hráči co nastoupili, měli za sebou jeden trénink, protože se zrovna uzdravili z různých viróz. Družstvo jsme slepovali na poslední chvíli,“ specifikoval problémy svého mužstva jeden z českobudějovických lodivodů. Soupeř dnes čekal na Jihočechy nadmíru těžký. Plzeň přivezla na jih Čech tým a ten obsahoval mladíky hrající po celou sezónu o kategorii výše. Za všechny mluví jméno jednoho z velkých západočeských talentů Davida Šticha. Tento hráč již stihl v sezóně 2005-2006 nastoupit za A-tým Lasselsbergeru, berounské Medvědy a stabilně hrál za juniory. Přes všechny nasbírané zkušenosti se v Českých Budějovicích nedokázal prosadit. „ Za dnešní bojovnost zaslouží všichni hráči absolutorium, protože sehráli výborné utkání. Tento zápas byl těžký a čekají nás ještě dva těžké zápasy v Plzni a doufám, že to co předvedli hráči dnes, je spíše povzbudí, než by jim ubralo nějaké fyzické síly,“ zahleděl se Václav Červený do blízké budoucnosti.

S týmem Lasselsbergeru mají dorostenci HC České Budějovice lepší bilanci vzájemných zápasu. K jedné výhře a dvěma remízám dnes přidali další vítězství a hráčem, jemuž se proti tomuto soupeři obzvláště daří je Ondřej Ťoupal. Syn . dlouholetého extraligového hráče se proti Plzni dokázal v této sezóně prosadit v každém zápase a svou tradici neporušil ani v play-off „Dostal jsem dobrou přihrávku mezi kruhy od Vládi Stejskala, položil jsem si brankáře a vystřelil jsem mu nad lapačku. Bylo v tom i trochu štěstí,“ přiznal hráč přízeň vrtkavé štěstěny, jenž se vždy hodí. Již trenér řekl, že dnes to pro hráče byl náročný souboj a v jeho slovech pokračoval i hráč sám. „Pro mě osobně to bylo velice fyzicky náročné utkání a minimálně jedno takové nás čeká ještě v Plzni,“ potvrdil, že hra na tři útoky, kterou dnes českobudějovický celek praktikoval ubírá mnoho fyzických sil. Jihočeši v poslední době přivezli více bodů z venkovních stadionů, než získali na domácím ledě, a proto by mohli fanoušci vzhlížet k dalším dvěma zápasům s optimismem. „ Máme dva pokusy na to, abychom postoupili a myslím si, že to bude v Plzni hodně těžké, protože ona hraje doma výborně, ale uspět se určitě dá, stejně jako jsme uspěli teď doma,“ zhodnotil s nadějí v hlase vyhlídky svého týmu.

Běžela 52. minuta zápasu a nastal okamžik, který by se dal směle označit za ten, kdy se láme chleba. Po záchranné brzdě domácích beků v podobě podražení nařídil sudí samostatný nájezd a pro Plzeň se náhle zjevila jedinečná šance jak vyrovnat. Proti sobě se postavili dva: Vladimír Besonov a Tomáš Klestil. „ Hráč se rozjel celkem pomalu a podle mě vůbec nevěděl, co chce udělat. Díval se všude možně a nakonec zvolil zabržděnou kličku, což mu nevyšlo,“ popsal situaci jeden z aktérů. Mladý jihočeský brankář nečelil této situaci poprvé. V posledním utkání proti Slávii už jeden nájezd zlikvidoval a dnes se mu stejný kousek povedl podruhé. S trochou nadsázky se dá říci, že se z něho stává specialista na tyto herní situace. „Žádnou speciální metodu na to nemám, ale je pravda, že si na nájezdy docela dost věřím, protože v trénincích z nich dostávám málo gólů,“ vysvětlil, proč je v konfrontaci tváří v tvář úspěšný. V rozhodující chvíli zápasu vytáhl z repertoáru důležitý zákrok, i když jako o rozhodujícím okamžiku se o něm zdráhal mluvit. Místo toho se raději zpětně ohlédl za celým kláním. „Zápas byl pro nás velice těžký. Jsme v situaci, kdy je většina lidí nemocná a hlavně fyzicky to bylo velmi vyčerpávající. Utkání bylo hodně důležité a my jsme ho odehráli výborně. Teď pojedeme do Plzně a uvidíme, jak to dopadne,“ uzavřela hodnocením zápasu a dalšími vyhlídkami českobudějovická jednička v brance dorostenců.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....