Banes Motor České Budějovice
13.11.2005, Roman Šperňák

Spokojenost? Rozhodně ne!

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Stejně jako juniorský i dorostenecký celek má za sebou první část extraligové mise. Zakončil svou pouť po českých stadionech a v současné době se soustředí na východní část České republiky, protože do 21. ledna následujícího roku musí odehrát všechna utkání s moravskými soupeři. Mužstvo okupuje sedmou příčku tabulky, když nasbíralo 17 bodů a s dosavadním umístěním i herním projevem nepanuje podle asistenta trenéra Václava Červeného spokojenost.
„ Výkony našeho mužstvo a s ním spojené umístění nás nenaplňují optimismem. Čekali jsme od něj mnohem víc,“ zhodnotil na úvod první část soutěže Václav Červený.
V září si trenéři pochvalovali letní přípravu a s ní i přístup většiny svých svěřenců k tréninku. S nadějí dobrých výsledků pak hleděli vstříc novému ročníku soutěže. V dorostu se sešli vesměs hráči, kteří měli již minimálně rok v této soutěži odehraný, a proto měl být tým postaven hlavně na zkušenosti. Až na výjimky však hráči své kouče nenadchli. „ Naše představy splnili snad pouze Havran a Červený. Více jsme očekávali od Stejskala, ten se ovšem již v září těžce zranil. Ostatní nás nepřesvědčili,“ doplnil jeden z vůdců dorostu.

Když si odmyslíme debakl na Kladně, kde Jihočeši utrpěli svou nejvyšší porážku 9:2 a domácí vysokou výhru 6:1 nad celkem Plzně, je vidět, že výsledkově sehráli českobudějovičtí mladíci vyrovnané zápasy, které končily buď nerozhodně nebo jen těsnými prohrami či výhrami. Už z tohoto pohledu se zdá, že tato soutěž je vcelku vyrovnaná. „ Naše skupina má takové tři části. Tou první je Kladno, které jasně převyšuje ostatní týmy a je i favoritem. Následuje velmi široký střed vyrovnaných týmů a tabulku uzavírá Ústí nad Labem, jenž je zase jasně horší,“ vyložil svůj pohled na současné rozložení sil trenér Červený.
Ten kdo chodil pravidelně do Budvar Arény si mohl všimnout i toho, že domácí často ztráceli solidně rozehrané partie v samém závěru. Tato skutečnost neunikla ani stratégovy týmu a našel pro ni vysvětlení: „ Na konce zápasů byli nasazováni naši starší a zkušenější hráči a právě oni svoji roli nezvládli.“

Jedním ze starších hráčů je Rudolf Červený, jenž patří k hráčům, co své trenéry nezklamali. Zároveň je to i nejproduktivnější hokejista svého týmu. Logicky by měl patřit k vůdcům smečky zpod Černé Věže. „ Červený v létě pracoval velmi tvrdě a bylo na něm znát, že se chce prosadit. V sezóně se chytil, hrál dobrý hokej, ale postupem času se začal soustředit více na sebe. Občas to mužstvu prospělo k nějakým bodům, jindy zase uškodilo. Ovšem je to další z průvodních jevů těchto mladých hráčů, protože ti se chtějí ukázat a prosadit výše,“ zamyslel se nad hrou svého svěřence kouč. Svými výkony vyčníval v obranných řadách Martin Havran a jeho velmi dobrá forma neunikla ani vedoucím reprezentace, kam obdržel, jako jediný hráč dorostu, když nepočítáme tri mladíky v juniorce, pozvánku. „Havran si o to řekl jednoznačně svými výkony, protože v dorostu vyčnívá. V hledáčku reprezentace byl i Klement, ale ten se po letním soustředění do užšího výběru neprosadil. Ostatní hráči se o to nijak výrazně nezasloužili,“ vysvětlil malý počet mladíků v reprezentaci kormidelní českobudějovické bárky. Po letní přípravě panovala nejistota okolo postu brankáře. O místo v brance se prala hned trojice adeptů. Svými výkony si nakonec místo v brankovišti zajistila dvojice Klestil - Tábor a prvně jmenovaný odchytal nejvíce zápasů, proto byl pasován do role jedničky týmu. „ V minulém roce tady byli brankáři hodně tvrdě kritizováni. Tato kritika podle mě nemusela být až taková. Naše špatné výsledky rozhodně nemůžeme svalovat na ně. Jejich chyby jsou určitě vidět, protože jsou poslední, ale nepatří k našim slabým článkům,“ podržel opory v brankovišti jejich kouč.

Dorostenci již odehráli první dvě kola s moravskými celky a z obou dvou utkání odešli bez bodu. Minulá sezóna hrála ve prospěch západní skupiny, teď ty první kola naznačují, že se situace začíná pomalu obracet. „ Je to dáno tím seskupením týmů. V loňském roce u nich hráli mladší, u nás starší a teď je ta situace opačná. Uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet,“ uzavřel Václav Červený.
K dalšímu zápasu zajíždějí Jihočeši ve čtvrtek 17. listopadu do Třebíče, aby se o dva dny později v sobotu 19. listopadu od 12:30 představili na domácím ledě proti Kometě Brno.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....