Banes Motor České Budějovice
12.11.2005, Roman Šperňák

Junioři mohou být vcelku spokojeni

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Juniorský celek HC České Budějovice má za sebou první polovinu základní části. Všechny zápasy se soupeři ze západní strany republiky byly již odehrány a pozornost se teď ubírá směrem na Moravu, kam budou v následujících měsících mladící z jihu Čech často zajíždět. V současné době se Jihočeši pohybují na třetí příčce tabulky své skupiny a s hrou i umístěním svého mužstva je hlavní trenér Milan Černý vcelku spokojen.
Před sezónou panovaly v kabině jisté obavy. Pod Černou Věží se sešlo mužstvo, jenž mělo mít jeden z nejmladších věkových průměrů v celé soutěži a tyto předpoklady se naplnily. Společně s Kladnem patří České Budějovice mezi nejmladší, a proto i výsledky, kterých tým dosáhl, jsou určitě velmi potěšitelné. Českobudějovičtí určitě neměli nějaký raketový nástup v prvních zápasech, ale od utkání k utkání se jejich výkon zlepšoval, což vyvrcholilo prvním místem, na němž se nějakou dobu pohybovali. Svou těžce vydobytou pozici pak ztratili v závěru první části, když ve čtyřech, po sobě jdoucích zápasech nezískali ani bodík. „Příčin toho našeho útlumu by se dalo najít víc. Těžko jsme se vyrovnávali s absencí Tomáše Mertla, který začal hrát stabilně za seniory a pak asi došlo u některých hráčů uspokojení, což si nemůžeme vůbec dovolit. Také soupeři proti nám začali hrát jinak. Nastoupili s větším soustředění, zodpovědně a popřípadě v tom druhém kole doplnili soupisky i o nějaké starší hráče, jenž mají k dispozici,“ hledal důvody výsledkového výpadku šéf českobudějovické střídačky a hned dodal: „ Všechny naše prohrané zápasy skončily pouze jednogólovým rozdílem. Pozitivní pro nás je, že hráči bojovali, snažili se ty zápasy otočit. Nestalo se nám, aby nás někdo porazil třeba 6:1, aby ty zápasy kluci vzdávali.“

Větší míru zodpovědnosti chtěli dát trenéři na bedra starších hráčů juniorskou soutěží již ošlehaných. Hodně si slibovali především od kapitána týmu Ficka, Gulaše a dalších. Ti jejich představy naplnili a s jejich úlohou v týmu panuje spokojenost. Gulaš je nejproduktivnějším hráčem a i když Ficek nenasbíral tolik bodů, pro mužstvo je neméně důležitý. „ Gulaš nás v letošní sezónou příjemně překvapil hlavně svým přístupem a tím co odevzdává hokeji. Odměnou pro něj je konečně i to, že už něco odehrál v A- mužstvu. Ficek sice nenasbíral tolik bodů, možná je to ještě jeho slabší stránka, ale pro nás je nesmírně důležitým v šatně nebo tou svojí poctivou prací na ledě,“ zhodnotil své opory Milan Černý. Dva hokejisté celý manšaft nedělají a notně k dílu přispívají i hráči s rokem narození 1987. Důležitou úlohu v týmu mají Slavík, Matušík nebo Černý, kteří se už začínají prosazovat více než v loňském roce. Celek se v létě posilil především o mladé nadějné hráče. Někteří z nich se do sestavy úplně neprobojovali, ale třeba ještě věkem dorostenec Polodna nebo nově přišedší Slovinec Jan Muršak jsou platnými členy juniorky. „ Přijemným překvapením jsou pro nás výkony Polodny a také Muršaka. Nečekali jsme, že by mohl předvádět až to, co na ledě předvádí,“ ocenil své nejmladší svěřence kapitán českobudějovické posádky. Nejen útok zaručuje úspěch. Dbát se musí i na dobru obrannou hru a právě nad obrannými řadami se v létě vznášel opar nejistoty. Nutno dodat, že během prvních měsíců byl celkem rozptýlen a to i přesto, že už tak malý věkový průměr dostal další ránu v podobě odchodu Mrázka do Jindřichova Hradce. „ Mrázek patřil k našim lepší bekům, přece jenom už měl něco odehráno. Svým odchodem obranu určitě oslabil, ale zase se nedá říct, že ta stála vyloženě na něm. Naopak uvolnil místo pro další hráče a například mladí Zíb, Parýzek nebo Předota nehrají vůbec špatně. Obrana je pro nás navíc příslibem do budoucna,“ zamýšlel se kouč nad změnami v obranných řadách.
Brankoviště není tím místem, kde by trenéry tlačila bota. V tomto roce se sešla na ledě vynikající brankářská dvojice Alexander Salák – Jakub Kovář. Zatímco prvně jmenovaný je už prověřenou stálicí, druhý musel o důvěru trenérů bojovat a v zápasech co odchytal rozhodně nezklamal. „ Jakub Kovář sem přišel jako talentovaný hráč a dá se říct nástupce Saláka, proto s ním počítáme, jako s jedničkou, na příští rok. Snažíme se mu i v této sezóně najít místo v brance a musím říct, že utkání, často i dost těžká, odchytal výborně,“ hodnotí Milan Černý své opory v brance.

Dobrá forma mladých hokejistů z jihočeské metropole neunikla ani trenérům jednotlivých reprezentačních celků, a proto se jich v jednotlivých výběrech sešel celkem slušný počet. V širší nominaci týmu do 20 let jsou Salák, Mertl a nebo i Hanzal, který tedy více hraje za A- mužstvo než za juniory. Do osmnáctky se vešli Kovář, Předota, Rod a pozvánku od kouče reprezentační sedmnáctky obdrželi Parýzek, Polodna a Hájek. „ V reprezentaci by pravděpodobně byl i Lukáš Bílek, který je bohužel dlouhodobě zraněný, má potíže s koleny. Všeobecně mají teď naši hráči větší šanci dostat se do reprezentace, protože když hrajeme nahoře, trenéři si jich chtějí vyzkoušet víc, než kdybychom hráli někde dole,“ doplňuje hlavní stratég.
Nejen účast hráčů v reprezentaci, ale i začlenění mladíků do seniorských mužstev je ukazatelem dobré práce mládežnických trenérů. V tomto ohledu na tom není jihočeský tým vůbec špatně. Opory juniorského celku často nastupují i v první lize, či dokonce extralize. Petr Ficek už odehrál několik zápasů za Jindřichův Hradec, kde k hlavním oporám patří Tomáš Mertl. Ten si už společně s Milanem Gulašem a Michalem Klímou vyzkoušel extraligu v A- týmu HC České Budějovice. Tam pravidelně nastupuje Martin Hanzal, jenž už juniorům několikrát v sezóně pomáhal. „ Chtěl bych ocenit spolupráci s trenérem Jandačem, který se tam, kde by jiní trenéři dali přednost angažování prověřených hráčů, nebojí dát šanci mladým. Díky tomu si můžou zkusit extraligu i kluci od nás, pro které je to potom velmi motivující, “ zamyslel se nad perspektivou mladíků na jihu Čech kormidelník budějovické lodi.

Z druhé půlky základní části již byly odkrojeny dva dílky. Ze dvou zápasů si odnesli junioři 3 body za remízu s Havířovem a výhru v Olomouci. Na hodnocení kvalit obou skupin je podle trenéra ještě brzy, ovšem že jeho svěřence nečeká nic lehkého, přeci jen naznačil: „ Zápasy doma s Havířovem a v Olomouci nebyly vůbec snadné. Ačkoliv Olomouc je v tabulce níž, hrála podle mě lépe. Tyto celky mají ještě starší věkové průměry než ty z naší skupiny.“
Další bitva čeká na svěřence trenérského triumvirátu Černý – Ťoupal – Šrámek ve čtvrtek 17. listopadu v 17:30 na ledě Budvar Arény.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....