Banes Motor České Budějovice
24.04.2005, Tomáš Zetek

ČR - Švédsko 2:4 - ”Osmnáctka” na medaili nedosáhla

P l z e ň - Česká reprezentace sehrála poslední utkání na mistrovství světa do 18-ti let. Ze souboje se Švédskem bohužel bronz nevydolovala, a skončila tak těsně pod medailovými posty na nepopulární čtvrté příčce.
Utkání začalo velice vlažně a to zejména ze strany českého celku. Někteří hráči byli duchem očividně nepřítomni. Z šedi podprůměru vyvstalo jen rychlé přečíslení druhé formace, ale českobudějovický Kuchejda nezakončil dobře. Za pasivitu Kopřivova týmu přišel dvojúder v páté minutě. Střelou po zemi překonal Pavelce Patric Hornqvist. Ani ne dvě mimnuty nato z dalšího protiútoku dorazil kotuč po rychlé otočce do odkryté klece Bergfors. Dvě bleskové branky byly ranou do vazu. Domácí tým se postupně zvedal a v 8. minutě po výborné práci Kaluse dorážel do sítě Ondřej Fiala. Češi nebyli na dostřel dlouho, protože za necelé čtyři minuty navýšil švédský náksok opět Nicklas Bergorfs, jehož střela švihem prosvištěla Pavelcovi mazi betony. Do klece se následně postavil českobudějovický Salák.

Druhou třetinu otevřel samostatný únik Michaela Frolíka, jenž však tváři v tvář Enrothovi neuspěl. Švédské mužstvo v prostředním dějství polevilo, což ale nikterak domácí mladíky nepřinutilo k vyšší aktivitě nebo zdvihnutí hozené rukavice. Češi hrozili víceméně sporadicky a to zejména v přesilových hrách. Nejinak tomu bylo i na druhé straně. Nejětší šanci si připsal ve 33. minutě Martin Hanzal, jehož dělovka málem zlomila levou tyč švédské svatyně. Branka však stále nepřicházela.

V závěrečné části navázala lvíčata na zlepšený výkon z konce předchozího dějství a třetí třetina byla v jejich jednoznačné režii. Brankář Enroth byl v permanentním obléháni. Příliš vážných šancí však k vidění nebylo. Až v závěru přišla ta největší. Frolík mohl do poloprázdné klece dorazit poskakující kotouč. Jeho záměr však zmařil švedský gólman, jenž nataženou hokejkou neuvěřitelně vyrazil touš. Rozhodující zákrok dne poté podpořil na druhé straně Backstrom, který zatloukl poslední hřebík do české rakve. Kosmetickou úpravu výsledku dal v poslední minutě Alexander Hegegy.

V klíčovém zápase o bronz zradila české hokejisty koncovka a po prohře se švédskem skončili na juniorském mistrovství světa těsně za medailemi, na čtvrtém místě.

FAKTA: ČR “18“ – Švédsko “18“ 2:4 (1:3, 0:0, 1:1)
Branky: 8. Fiala (Kalus), 60. Hegegy (Kalus) – 5. Hornqvist, 6. Bergfors, 12. Bergfors (Hjalmarsson), 58. Backstrom.
Vyloučení: 9:8, bez využití. Diváci: 5385.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....