Banes Motor České Budějovice
22.04.2005, Tomáš Zetek, foto Tomáš Kučera

Diváci jsou skvělí, shodují se Hanzal s Kuchejdou

P l z e ň - Čtvrtfinálová bitva s Ruskem nakonec nebyla tak těžkou záležitostí pro českou “osmnáctku“, jak se čekalo. Českobudějovické duo Martin Hanzal – David Kuchejda bylo u jedné branky Kopřivova týmu. Prvně jmenovaný tečoval střelu Poživila a vsítil vítězný gól zápasu.
Po čtvrtfinálovém zápase s Ruskem, který vyhráli čestí mladíci 5:1 se dlouho po závěrečné siréně dělili se skvělým plzeňským publikem o svou radost. Euforie byla dokonce tak velká, že když si hráči zakřičeli v šatně vítězný pokřik, vrátili se ještě jednou poděkovat fanouškům, kterým se očividně nechtělo ukončit vítězné opojení. „Je to tady prý normální. Lidé jsou zvyklí, že se hráči po pokřiku v šatně ještě jednou vrátí na led,“ usmíval se českobudějovický talent Martin Hanzal, který si nemůže diváky vynachválit. Vytáhlý útočník opět nevyšel bodově naprázdno. Brankou na 2:0, jež se ukázala být nakonec vítěznou, si upevnil první místo v kanadském bodování mužstva. „Byla to trochu náhoda. Stál jsem před brankou a snažil jsem se pouze strčit hůl do střely. Naštěstí se to povedlo,“ mne si ruce forvard.
Výsledek utkání byl jednoznačný a šance, které si Rusové přes organizovanou obranu domácích vytvořili pochytal skvělý Ondřej Pavelec. „Ondra chytal naprosto výtečně. Je to naše velká opora,“ vysekává Hanzal pomyslnou poklonu svému kolegovi z brankoviště. Od poloviny utkání, kdy bylo o vítězi takřka rozhodnuto stále častěji přicházely tvrdé zákroky ruských hokejistů. „Bylo to hlavně tím, že jsme je do ničeho nepustili. Začali být nervozní a z toho pramenily jejich fauly a chyby. Já jsem si to ale myslel, že budou hrát hodně tvrdě. Už s nimi hrajeme prakticky tři roky a jsou stejní jako třeba Kanada nebo Amerika,“ tvrdí Martin Hanzal a k jasnému vítězství a postupu do semifinále dodává: „Jednoznačný průběh zápasu asi nikdo nečekal. Hráli jsme výborně zezadu, což byl základ našeho úspěchu.“ Hráči mají po těžkém zápase s Ruskem hodně málo času na odpočinek. „Je to samozřejmě nevýhoda, ale my musíme ráno vstát a prostě zase začít znova, jakoby žádná hladká výhra nad Ruskem nebyla,“ tvrdí odhodlaně nejpilnější střelec týmu.

Stejně jako Hanzal vidí další počínání českého mužstva i jeho oddílový kolega David Kuchejda. „Můžeme od nich čekat opět tvrdost a hlavně rychlost. Když jsme s nimi hráli na Světovém poháru, tak nás přejeli. Musíme se dobře připravit a hrát hlavně od obrany,“ říká Kuchejda, jehož také překvapil hladký průběh důležitého zápasu. „Chtěli jsme hrát zezadu, protože jsme věděli, že Rusové na nás vlétnou. Povedlo se nám dát v první třetině dva góly, což nám hodně pomohlo,“ oplývá spokojeností muskulaturní forvard. Podobná věc se podařila i v posledním utkání základní skupiny se Spojenými státy americkými. Zápas ale nakonec skončil vinou nadměrného ofenzvivního úsilí českých hráčů lépe pro zámořský celek. „Chtěli jsme se vyvarovat zbrklého útočení. Hráli jsme pak už na výsledek, což se nám vyplatilo,“ neskrývá radost Kuchejda.
Ani jeho nepřekvapila ruská tvrdost, místy až zákeřnost. „Oni se snažili hrát technicky, ale naše hra byla podle mého názoru dobrá. V závěru to už trochu nezvládli psychicky. My jsme se ale vyhýbali jejich atakům a ani jsme se nijak nenchali vyprovokovat,“ tvrdí David Kuchejda, jenž si na závěr neodpustí pochvalu pro plzeňské fanoušky. „Jsou skvělí, ženou nás dopředu. Je to naše ohromná výhoda oporti ostatním mužstvům.“

Do utkání s Kanadou zasáhne i Jakub Černý, jemuž se vyplatilo čekání na místo v sestavě. Včerejší zranění Svobody nedalo trenérům příliš jiných možností na doplnění posledního volného místa na soupisce.

Brankář Ondřej Pavelec se překonával. Předvedl i trochu z akrobacie.

Čeští reprezentanti se chystají k poslechu státní hymny na počest vítězného celku.

Vítězná válečná scénka před odchodem do kabin.

Foto: Tomáš Kučera

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....