Banes Motor České Budějovice
21.04.2005, Tomáš Zetek

ČR - Rusko 5:1 - Mladíci jsou už v semifinále MS ”osmnáctek”

P l z e ň - Česká reprezentace do 18-ti let je už v semifinále mistrovství světa. Sebevědomého soka a obhájce titulu popravili svěřenci kouče Kopřivy jako leklou rybu. Vítězství 5:1 určilo soupeře kanadskému celku. Semifinále bude k vidění na plzeňském zimním stadionu v páteční podvečer od 19 hodin.
Zápas začal zprvu hodně opatrně. Oťukáváni rozštípl až třinecký obránce Hegegy, který po přežití dlouhého dvojnásobného oslabení založil brankvou listinu. Do první obrátky stihl Sbornou nalomit ještě českobudějovický útočník Martin Hanzal, když tečoval za Varlamova střelu Poživila.

Ve druhé třetině se dal čekat drtivý nápor Rusů, kteří přijeli na turnaje s rozhodně vyššími ambicemi než s těmi čtvrtfinálovými. Opak byl ale pravdou. Do poloviny zápasu stihli uštědřit domácí hokejisté svému soupeři další dvě rány do vazu. Nejprve si pochutnal na ruském gólmanovi sparťan Jakub Vojta, který nikým nestřežen v jeho bezprostřední blízkosti stihl ještě krasobruslařskou otočku. Pár sekund nato, co se utkání zlomilo do své druhé půle zvýšil již na čtyřbrankový rozdíl Jiří Tlustý, když bleskově využil početní výhodu.

V ten moment už bylo jasné, že zdecimovaná sborná komanda by postavil na nohy jen malý zázrak. Byli si toho dobře vědomi i samotní hráči, a uchylovali se tudíž stále častěji k tvrdým místy až zákeřným zákrokům. Z šedi těchto skutečností vysvitl faul ruského pořízka Truchna, který doslova zdemoloval koleno Tomáše Svobody. „Tomáš má přetrhané vazy a odvezli ho rovnou do nemocnice,“ řekl asistent trenéra Vladimír Bednář. Domácí hokejisté se nenechali vyprovokovat a vklidu si dokráčeli před opět naprosto skvělou kulisou pro postup. Pátou branku přidal znovu kladenský Tlustý.

V závěru polevili i domácí a chyby v obraně pouštěly Rusy na dostřel. Výtečně chytající Ondřej Pavelec nakonec neokázal udržet nulu. Zhatil mu ji minutu před závěrečnou sirénou Kučerjavenko. To však vůbec nevadilo skvělým fanouškům, s kterými se hokejisté ještě dlouho po skončení utkání dělili o pocity euforie z postupu do semifinále, které sehrají v pátek v 19 hodin s Kanadou.

Vladimír Bednář, asistent trenéra ČR: „Včera až do noci jsme koukali na video zápasu Rusů s Kanadou, díky čemuž jsme se mohli dobře připravit na obranu středího pásma. Stejně to bylo i s přesilovkami a oslabeními. Myslím si, že nám to hodně pomohlo. Rozhodující bylo, že jsme dali branky a za stavu 2:0 jsme se soustředili zejména na obranu. Výborný výkon předvedl gólman Pavelec, který nás znovu hodně podržel.“

Michail Slipčenko, trenér Ruska: „Gratulujeme soupeři. Mysleli jsme si, že jsme vybrali ty správné hokejisty. Ti ale mysleli na něco jiného než na hokej. Někteří z nich asi přijeli na výlet. Rozhodl fakt, že jsme nevyužili přesilové hry, které se nám dnes na rozdíl od předchozích zápasů skutečně nevydařily.“

FAKTA: ČR “18“ – Rusko “18“ 5:1 (2:0, 2:0, 1:1)

Branky: 11. Hegegy (Fiala), 13. M. Hanzal (Poživil), 24. Vojta (Květoň), 31. Tlustý (Mašek, Káňa), 43. Tlustý (Káňa) – 59. Kučerjavenko (Istomin).
Vyloučení: 12:10, využití: 1:1, diváci: 7453.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....