Banes Motor České Budějovice
21.04.2005, Antonín Vansa

MS do 18 let v Českých Budějovicích - den osmý

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - O co se vlastně bude hrát poslední den? Odpověď zní - o nic! Finsko i Německo si výhrami nad tabulkově hůře postavenými celky vybojovaly účast i na příštím Mistrovství světa. Zato Švýcarsko a Dánsko minimálně na rok elitní společnost opouštějí.
Němci si mohou oddychnout. Svěřenci koučů Petterse a Boehma porazili v důležitém zápase o udržení Švýcarsko 2:0 a zajistili si tak účast i na dalším Mistrovství světa do 18 let. „Jsme šťastní, že se nám to podařilo. Podle mého názoru Německo do této skupiny patří,“ konstatoval spokojeně kouč Německa Rick Boehm. Přitom jeho svěřenci prožili hodně špatný start utkání. Během prvních osmnácti minut trefili hráči s helvétským křížem na prsou třikrát tyč. Asi nejnebezpečněji vypadala situace ze 3. minuty, kdy napálil brankovou konstrukci Steinmann a zblízka nedokázal bekhendem dorazit kotouč za brankovou čáru Pascal Zbinden. Neproměněné šance Švýcary začaly mrzet v čase 8.31. Rychlá akce na jeden dotek skončila na hokejce Brandla, který ze samostatného nájezdu mazácky prostřelil jinak výborně chytajícího Genoniho, který byl po zásluze vyhlášen nejlepším hráčem utkání na švýcarské straně.
Od druhé třetiny získali optickou převahu Švýcaři, kteří však troskotali především na vlastním neumění. Dvakrát se do výborné šance v prostoru mezi kruhy dostal obránce Schnyder, ale spolehlivého Kovacice nepřekonal. Naopak v úvodu závěrečné části hry se dostal po skvělé zadovce Pielmeiera před švýcarskou klec Kramer a rozvlnil švýcarskou síť podruhé. Za stavu 2:0 se švýcarský tlak proměnil v křeč, ze které alespoň kontaktní gól padnout nemohl. „Nezbývá nám, než pogratulovat soupeři k zaslouženému vítězství a připravit se na další utkání,“ suše konstatoval trenér švýcarského celku Alfred Bohren.

Po druhém zápase sedmého hracího dne už bylo nad slunce jasné, že týmy Švýcarska a Dánska minimálně na jeden rok opustí světovou elitu. Dánové totiž v existenčním zápase prohráli s Finskem 2:3 a odřízli se od záchranářských nadějí. „Doufali jsme, že se udržíme, ale hráli jsme proti celkům, se kterými se zatím nemůžeme měřit. Za rok se pokusíme vrátit zpět,“ konstatoval dánský kouč Leif Thomsen. Dánský celek přitom do duelu vstoupil podstatně lépe. Šptaně bruslící Finové se snadno dostávali pod tlak a už v 5. minutě otevřel agilní Christensen skóre. Jenže podobně jako v předchozích duelech nadějně rozjeté utkání zkazily Dánům individuální chyby. Jednu takovou vystřihl v 17. minutě na útočné modré čáře Schaarup a na konci celé akce stál Joensuu, který hezky provedeným blafákem vyrovnal. To byl zlom v zápase. Finové se zklidnili, získali optickou převahu a začali se výrazněji prosazovat i v prostoru před brankovištěm.
Další hrubku Schaarupa ve 26. minutě ještě nepotrestak Peltomaa, ale ve 28. minutě napálil kotouč po velkých zmatcích dánské obrany pod horní tyčku Lindgren. Za další čtyři minuty zvyšoval opakovanou střelou mezi betony Dahma Ramstedt a dal už na 3:1. „Stále jsem však nespokojen s naší koncovkou. K tomu, abychom dávali góly, potřebujeme asi fotbalovou branku,“ kroutil hlavou trenér Finska Juha Pajouja. Snaživí Dánové se ještě dostali do hry, když v čase 58:36 tečoval střelu Madse Bodkera Jakobsen a snížil na rozdíl jediné branky. Závěrečná power-play Dánska však vyzněla do ztracena a Finové se tak mohou radovat. Skupinu A mistrovství světa v ledním hokeji do 18 let udrželi i pro rok 2006. „Je to úlevu,“ ulevil si Pajouja.

Výsledky

Německo vs. Švýcarsko 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 9. Brandl (Martens, Janzen) – 1:0, 44. Kramer (Pielmeier, Gogulla) – 2:0. Rozhodčí: Charron – Wieler (oba Kanada) M. Čech (Česká rep.). Vyloučení: 6:5. Bez využití. Diváci: 530. Střely na branku: 39:21.
Nejlepší hráči: Brandl – Genoni.

Německo: Kovacic – Ondruschka, Kramer, Jocham, Langwieder, Holzer, Ankert, Prommersberger, A. Maier – Pielmeier, Gogulla, Schutz – Schietzold, Ostwald, Braun – S. Maier, Schönberger, Wichert – Janzen, Martens, Brandl.
Trenér: James Setters.

Švýcarsko: Genoni – Schnyder, Chiesa, Grossmann, Weber, Heynen, Semmermatter, Schoop – Zbinden, Bürgler, Steinmann – F. Lemm, Kellenberger, Simek – Fehr, A. Lemm, Schwarzenbach – Lauper, Gailland, Cunti - Jacquemet.
Trenér: Alfred Bohren.

Finsko vs. Dánsko 3:2 (1:1, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Christensen (Jakobsen, Samsoe-Jensen) – 0:1, 17. Joensuu (Lehtonen, Enlund) – 1:1, 28. Lindgren (Ramstedt) – 2:1, 32. Ramstedt – 3:1, 59. Jakobsen (Schaarup, Mads Bodker) – 3:2. Rozhodčí: Konc – Pavlovič (oba Slovensko), Kalivoda (Česká rep.). Vyloučení: 5:6, navíc Warn (Finsko) na 10 minut. Využití: 0:1. Diváci: 1473. Střely na branku: 55:21.
Nejlepší hráči: Huhtala - Christensen.

Finsko: Toivonen – Laakso, Kurki, Mielonen, Leinonen, Maunula, Haverinen, Seppanen – Lehtonen, Enlund, Joensuu – Ramstedt, Lindgren, Kemppainen – Peltomaa, Lahti, Huhtala – Korhonen, Osala, Warn.
Trenér: Juha Pajouja.

Dánsko: Dahm – Schaarup, Mads Bodker, K. Jensen, Nielsen, Allesoe, Holten Moller, Arvidsen, Hentze – Olsen, Madsen, Bach – Christensen, Samsoe-Jensen, Jakobsen – Vaagensoe, Mikkel Bodker, Moberg – Phillips, J. Jensen, Herlet.
Trenér: Leif Thomsen.

TABULKA SKUPINY O UDRŽENÍ

1. Německo   2   2  0  0   5:1   4
2. Finsko    2   2  0  0   6:3   4
3. Dánsko    2   0  0  2   3:6   0
4. Švýcarsko 2   0  0  2   1:5   0
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....