Banes Motor České Budějovice
20.04.2005, Tomáš Zetek, foto Tomáš Kučera

Hanzal s Kuchejdou zbrojí na Sbornou

P l z e ň - Stejně jako v Českých Budějovicích, i v Plzni je středa volným dnem. Myšlenky celé české reprezentace již směřují ke čtvrtfinálovému duelu, jenž je na programu ve čtvrtek v 19 hodin. Soupeřem domácího celku bude silný výběr Ruska, jenž skončil na třetím místě skupiny A. V sestavě českého výběru by opět nemělo chybět českobudějovické duo Martin Hanzal - David Kuchejda.
Přímý souboj o první místo zaručující postup do semifinále byl k vidění v úterý v Plzni. Lvíčata se střetla se Spojenými státy americkými. Souboj neporažených odstartovala v 8.minutě souhra druhé útočné formace, kterou završil dorážkou do poloodkryté klece českobudějovický útočník. Když zvýšil v polovině utkání kladenský Tlustý na dvougólový rozdíl, bylo v zaplněné plzeňské aréně hodně veselo. Bouře nadšení výtečného publika však měla jepičí život. 22 sekund nato totiž odstartoval obrat Fraser. Americká smršť skončila až těsně před druhou sirénou, když utnul lavinu Frolík. Ten za spolupráce dua Hanzal – Kuchejda vyrovnal na 3:3. „Chyba byla v tom, že jsme se hrnuli neustále do útoku. Měli jsme hrát zodpovědně a ze zapezbečené obrany. Nakonec přišla chyba a my jsme bohužel v závěru remízu neudrželi,“ krčí rameny David Kuchejda.
Domácí hokjisté byli v závěrečném dějství aktivnější, ale chyby v rozehrávce je stahovaly k zemi. Rozhodující úder zámořského celku přišel dvě a půl minuty před koncem. Obraně ujel po pravé straně hbitý Kessel a střelou nad rameno trefil Američanům postup. Při závěrečné hře bez brankáře měl právě fyzicky skvěle vybavený Jihočech obrovskou příležitost vyrovnat. “„Michal Frolík mi přihrával z rohu před branku, ale já to v ideální pozici špatně trefil. Kdyby se mi to podařilo zvednout, asi by to byl gól. Je to škoda,“ krčí rameny Kuchejda.
Svěřenci trenéra Břetislava Kopřivy tedy musí podstoupit těžkou čtvrtfinálovou bitvu s ruskou Sbornou. Ta vinou prohry v posledním utkání s Kanadou a špatných vzájemných zápasům spadla dokonce až na třetí místo tabulky. “Nejlepší by pro nás byli nejspíše Švédi. S těmi se nám hraje asi nejlépe,“ myslí si křídlo druhé útočné řady. “Rusové nám ale budou asi vyhovovat více než třeba Kanada nebo Amerika, protože ti to jen řežou,“ neodkryl nic nového Kuchejda. “Určitě musíme začít z obrany, protože zatím nevíme, co od nich můžeme čekat. Sehráli jsme s nimi nějaká utkání v přípravě. Pár jsme jich vyhráli a pár prohráli, takže uvidíme,“ nechce předvídat útočník českobudějovické juniorky David Kuchjeda.

Stejně jako Kuchejda i jeho oddílový kolega z útoku Martin Hanzal viděl příčiny nezdaru v kolapsu obranného pojetí hry. „Dostali jsme po vstřeleńe brance rychlý gól a poté se moc pouštěli do útoku namísto toho, abychom hráli ze zabezpečené obrany. Dělali jsme chyby a soupeř nás dokázal potrestat,“ nehledá žádné výmluvy vytáhlý forvard. Rusko udivovalo v Budvar Aréně diváky rychlostí a efektivitou v zakončení. Síly soupeře jsou si hráči vědomi. „Rusové jsou proslulí tím, že jsou skvělí bruslaři. Podle mého názoru ale budou dohrávat všechny souboje stejně jako Američani. Bude to určitě opět těžké utkání,“ předpokláda centr druhého útoku Martin Hanzal. Český tým si musí dát pozor hlavně na přesilové hry Sborné, v nichž dokáží Rusové roztočit neuvěřitelný kolotoč. Trenér Kopřiva dal při středečním tréninku hodně prostoru právě nácviku těchto situací. „Musíme se na ně dobře připravit a hrát hlavně zodpovědně. Jediná chyba nás už může poslat domů,“ je si vědom veledůležitosti čtvrtfinálového duelu mladší z bratrské dvojice Hanzalových, Martin.
Sedmým hráčem na ledě jsou pro lvíčata plzeňští diváci, kteří chodí v hojném počtu. Na utkání se Spojenými státy americké jich přišlo neuvěřitelných 7263! “Je to paráda! Nic víc se k tomu nedá říct. Před takovou kulisou jsem ještě nehrál,“ pomyslně děkuje fanouškům Hanzal a dodává s úsměvem: „Je to senzační. Člověk si prostě nedovolí nic odfláknout. Divácí nás ženou neuvěřitelně dopředu, což je skvělé.“ Největší odměnou jim i samotným hráčům by byl co možná nejlepší výsledek v konečném resumé turnaje. “Cíle jsou samozřejmě nejvyšší. Musíme bojovat jako tým. To je nejdůležitější,“ burcuje českobudějovický útočník Martin Hanzal, kterému se zatím na šampionátu velmi líbí. “Realizační tým i všichni okolo se o nás skvěle starají. Výborné je to i v našem sídle, kde jsme ubytováni. Doufejme, že my vše oplatíme dobrým výsledkem,“ uzavírá talentovaný Jihočech.

David Kuchejda po boku jednoho z amerických soupeřů sleduje vhazování

Martin Hanzal byl vyhlášen v utkání s USA nejlepším hráčem českého týmu

Výtečné plzeňské publikum takřka vyprodalo stadion a hnalo své miláčky dopředu

Foto: Tomáš Kučera

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....