Banes Motor České Budějovice
20.04.2005, Antonín Vansa

MS do 18 let v Českých Budějovicích - den volný

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Hokejisté mají ve středu na mistrovství světa do 18 let volný den, který většina výprav věnuje stěhování z jednoho dějiště do druhého. Již zítra pak odstartují v Plzni čtvrtfinálové boje, v Českých Budějovicích se naopak čtyři týmy utkají o dvě místa, která zajistí účast i na příštím turnaji.
Skupina A, která měla své dějiště v českobudějovické Budvar aréně, v konečném důsledku nabídla všeobecně očekávaný scénář. Do semifinále přímo postoupila vysoce favorizovaná Kanada, zbylé dvě pozice ve čtrtfinále si rozdělili Švédsko a Rusko. Zato Dánsko a Německo čeká jen skupina o udržení. „Alespoň se nemusíme někam stěhovat. Město je to krásné, ubytování také,“ našel pozitiva na neúspěšném vystupování svého celku vždy usměvavý dánský kouč Leif Thomsen. Dánové však jinak příliš důvodů k úsměvu neměli. Nikdo sice nepředpokládal jejich postup do medailových kol, ale že by severský celek skončil na posledním místě s pouhými čtyřmi nastřílenými góly, to očekával málokdo. Obzvláště po loňském turnaji, kdy Dánové v Minsku jen těsně podlehli Kanadě a Švédsku a k sestupu odsoudili domácí Bělorusko a Norsko.
Tým vedený koučem Leifem Thomsenem se letos zmohl na jediný výraznější vzepětí, po němž však nakonec málem bral body. Špatně hrající Rusové rozhodli o těsné výhře 2:1 nad Dánskem až gólem Sopina z 53. minuty. V závěru Sbornou výrazně podržel brankář Varlamov a odsoudil tak Dány k účasti ve skupině o udržení. „Nejsem spokojen s výsledky, ale naše výkony nejsou špatné. Pokud samozřejmě pominu výbuch s Kanadou,“ uvedl Thomsen.

Kanadský tým je na turnaji pod šíleným tlakem. Všechy zápasy zástupců kolébky ledního hokeje vysílá přímým přenosem kanadská televize TSN a ani v soukromí není snad moment, kdy by budoucí hvězdy kanadského hokeje nesnímaly kamery. S obrovskou tíhou zodpovědnosti také Kanaďané do turnaje vstoupili. Ale už úvodní těsná výhra nad Německem odhalila první nedostatky. Zámořští hokejisté se tradičně těžko vypořádávali s pravidlem o červené čáře, nemalé problémy jim dělalo i širší kluziště, než na které jsou z domácího prostředí zvyklí. „Opakuje se to každý rok. Vždycky nám chvíli trvá, než si na evropský styl zvykneme,“ omlouval své svěřence v úvodu turnaje kouč Shawn Camp.
První velkou facku dostali Kanaďané v utkání se Švédy. Severský celek se obdivuhodně semkl a k jednogólové výhře mu dopomohla i tragická chyba gólmana Careyho Price. Kombinace štěstí a neuvěřitelně bojovného výkonu dovedla Švédy k cenné výhře. Pro trenéra Mikaela Tisella dokonce první v kariéře. Jenže paradoxně těsná porážka kanadský celek vyburcovala k maximálnímu výkonu. Nebozí Dánové v pondělí jen sledovali, jak za zády brankářů Dahma a Norrilda mizí jeden puk za druhým. Kanada nakonec vyhrála vysoko 15:1 a udržela si naděje na konečné vítěství ve skupině. Překážkou nakonec “Javorovým listům“ nebyl ani výběr Ruska. Rozjetá Kanada vedla ve 29. minutě už 4:1 a ačkoliv se Rusové vrátili dvěma góly zpět do zápasu, svěřenci Shawna Campa už si výhru nenechali vzít. Po výhře 6:3 se radovali ze zaslouženého přímého postupu do semifinále.

Oči pro pláč tak zbyly Rusku. Po třech utkáních suverénně vedla Sborná tabulku a k přímému postupu jí stačila remíza s Kanaďany. Rusové sice v úvodu turnaje také neoplývali přehnanou jistotou a především jejich matný výkon v duelu s Dány volal po potrestání, ale zápas s Německem potvrdil jejich hokejovou extratřídu. Hrubě hrající Němci se sami v úvodu několikrát vystavili oslabení tří proti pěti a Sborná tyto výhody nemilosrdně trestala. Za stavu 10:3 se zápas změnil v úplnou frašku a Rusové dokonce dvakrát skórovali ve dvojnásobném oslabení. „Poučili jsme se ze zápasu s Dánskem. Na styl soupeře jsme totiž už byli připravení,“ liboval si ruský kouč Michajl Slipčenko.
Před soubojem s Kanadou držel všechny trumfy ve svých rukou. Rusové získali díky divokému vítězství nad Německem pro ně tolik potřebné sebevědomí a navíc si mohli před klíčovým utkáním skupiny užít dne volna. Těžko soudit, jak jej ruští chasníci strávili, ale jejich výkon proti Kanadě byl hodně špatný. Díky své tradiční zbrani, exceletně sehraným přesilovkám, šli sice Rusové do vedení, ale pak zle chybující obrana přihlížela, jak bojovní Kanaďané dávají gól za gólem. Ve 29. minutě tak ruský soupeř vedl už 4:1. Rusové se díky další dobře sehrané přesilovce vrátili do hry a přímočarost Alexeje Sopina je dokonce dostala na dostřel remíze, na vytoužený bod však Sborná přesto nedosáhla. Všechny naděje Rusů zhasly v 54. minutě, kdy se ke svému druhému gólu v utkání projel Devin Setoguchi. „Za naší porážkou stojí hrubé chyby,“ konstatoval po zápase Slipčenko. Rusové kvůli prohře 3:6 klesli až na třetí místo a ve čtvrtfinále je čeká silný výběr České republiky.

Když se dva perou, třetí se směje. Před turnajem si kouč Mikael Tisell nedával velké naděje na umístění na druhé příčce skupiny, jenže své plány musel přehodnotit po těsné výhře 2:1 nad Kanadou. Podceňovaní Švédové se Kanadě vyrovnali v bojovnosti, při vítězném gólu Nilssona od mantinelu se k nim přiklonilo i potřebné štěstí. Švédské nadšení navíc ještě umocnilo těsné vítězství nad Německem, které jim definitivně zajistilo postup do čtvrtfinále. Před posledním hracím dnem ve skupině pro seveřany existovaly tři varianty (všechny samozřejmě za předpokladu, že by Švédsko přehrálo ve večerním zápase Dány). V případě, že by Kanada porazila Rusko 1:0, postupovali by Švédové rovnou do semifinále. V případě výhry Kanady v poměru 2:1 by Švédové skončili třetí a při jakémkoliv jiném výsledku by byli švédští hokejisté druzí. „Nebudeme se na to ohlížet. My si musíme především poradit s Dány, protože to nebude jednoduchý soupeř,“ odmítal jakékoliv spekulace kouč Mikael Tisell.
Nejčernější předpovědi, že by Kanada vyhrála 2:1 zmizely z denního menu už ve 22. minutě zápasu Rusko – Kanada, kdy Hobson zvyšoval už na 3:1 pro kanadské hokejisty. Švédům tak ve večerním duelu stačilo přehrát Dánsko, a to jakýmkoliv rozdílem. Jenže Švédsko si samo úplně zbytečně komplikovalo situaci. V severském derby zahodila řadu dobrých šancí a po vyrovnání Dánů na 1:1 se dostalo na deset minut do hlubokého útlumu. Kritickou fázi, kdy jasnou šanci spálil dánský útočník Bach a hráči z Jutského poloostrova nevyužili dvě minuty dlouhou přesilovku 5 na 3, však Švédové přežili a dvěma góly ve třetí třetině rozhodli o svém vítězství. Ve čtvrtfinále se tak mohou těšit na Slovensko. „Máme v Plzni svého zvěda. Je to agent 007, takže budeme určitě dobře připravení,“ vtipkoval švédský sympaťák u trenérského kormidla.

Němci měli před startem turnaje obrovské sebevědomí. Po zápase s Dánskem, který vyhráli 3:1, dokonce už nahlašovali termín a trasu svého odjezdu do Plzně, kde podle svých plánů měli hrát čtvrtfinále. Jenže po dobře sehraných duelech s Kanadou a Dánskem přišel velký šok. Němci nastoupili do duelu s Ruskem přemotivovaní, v úvodu sbírali jeden dvouminutový trest za druhým a Rusko odstartovalo v přesilových hrách kanonádu, která vyústila až ve skóre 7:0 po první třetině. Hra ruské kočky s německou myší přinesla nakonec vysoký rozdíl 12:4. Ani to však Němce nemuselo příliš mrzet. Stačilo jim v pondělí porazit Švédsko a zajistili by si postup do čtvrtfinále.
Oboustranně opatrná první třetina zápasu Švédsko – Německo gól nepřinesla. Zato v úvodu prostřední části hry se s brankami doslova roztrhl pytel. Němci zkolabovali v rozmezí stočtyřiceti vteřin, kdy do rozložené obrany postupně vpadli Bergfors, Zackrisson a From-Björk. Z těžkého direktu se Němci oklepali sice hned v následující minutě a snížili na 1:3, ale zodpovědně hrající Švédové srovnání skóre nepřipustili. „Celý turnaj nám zkazily tři minuty. Je to škoda,“ litoval asistent německého trenéra Rick Boehm. Místo zápasu o účast v semifinále tak Němci o svou příslušnost mezi elitou budou muset válčit s Finskem, Švýcarskem a Dánskem, z nichž vzejdou dva sestupující. A na jejich místo už se třesou postupivší Bělorusko a Norsko. „Jsme tím zklamaní,“ podotkl Boehm.

ALL STARS SKUPINY A (podle redakce hokejcb.cz)

BrankářMathias Modig (Švédsko)
ObránciVjačeslav Buravčikov (Rusko), Brendan Mikkelson (Kanada)
ÚtočníciDevin Setoguchi (Kanada), Ilja Zubov (Rusko), Ryan O´Marra (Kanada)

STATISTIKY SKUPINY A

Nejproduktivnější hráči

1. Ilja Zubov             Rusko       3 + 5   8
2. Vjačeslav Buravčikov   Rusko       3 + 3   6
3. Alexej Sopin           Rusko       4 + 1   5
   Devin Setoguchi        Kanada      4 + 1   5
5. Igor Makarov           Rusko       4 + 0   4
   Ryan O´Marra           Kanada      4 + 0   4

Nejlepší střelci

1. Igor Makarov           Rusko       4 branky
   Ryan O´Marra           Kanada      4 branky
   Devin Setoguchi        Kanada      4 branky
   Alexej Sopin           Rusko       4 branky
5. Daniel Bertram         Kanada      3 branky
   Vjačeslav Buravčikov   Rusko       3 branky
   Chritopher From-Björk  Švédsko     3 branky

Nejlepší nahrávači

1. Ilja Zubov             Rusko       5 asistencí
2. Daniel Brassard        Kanada      4 asistece
3. Vjačeslav Buravčikov   Rusko       3 asistence
   Thomas Pyatt           Kanada      3 asistence
   Alexander Kučerjavenko Rusko       3 asistence
   Guillaume Latendresse  Kanada      3 asistence

Nejlepší v +/- hodnocení

1. Devin Setoguchi        Kanada      8 plusových bodů
2. Christopher Letang     Kanada      6 plusových bodů
   Luc Bourdon            Kanada      6 plusových bodů
4. Paul Kurceba           Kanada      6 plusových bodů
   Ryan O´Marra           Kanada      6 plusových bodů

Nejtrestanější hráči

1. Christopher Letang     Kanada      16 trestných minut
2. Patrick Arvidsen       Dánsko      14 trestných minut
3. Konstantin Braun       Německo     10 trestných minut
   Richard Clune          Kanada      10 trestných minut
   Denis Pachomov         Rusko       10 trestných minut

Hodnocení brankářů

1. Jhonas Enroth          Švédsko     96,43% úspěšnosti
2. Pier-Olivier Pelletier Kanada      95,92% úspěšnosti
3. Mathias Modig          Švédsko     93,33% úspěšnosti
4. Ilja Proskurjakov      Rusko       91,36% úspěšnosti
5. Sebastian Dahm         Dánsko      90,32% úspěšnosti

ROZPIS SKUPINY O UDRŽENÍ

Čtvrtek 21. dubna 2005

15.00 - Německo – Švýcarsko
19.00 - Finsko – Dánsko

Pátek 22. dubna 2005

15.00 - Německo – Finsko
19.00 - Dánsko – ŠVýcarsko

VÝCHOZÍ TABULKA SKUPINY O UDRŽENÍ

1. Finsko    1   1  0  0   3:1   2
   Německo   1   1  0  0   3:1   2
3. Dánsko    1   0  0  1   1:3   0
   Švýcarsko 1   0  0  1   1:3   0
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....