Banes Motor České Budějovice
19.04.2005, Antonín Vansa

MS do 18 let v Českých Budějovicích - den šestý

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Skupina A, která své sídlo měla v Českých Budějovicích, je dohrána. Poslední den odkryl poslední zbytky tajenky v postupové hádance, kdy Kanaďané přímo postoupili do semifinále, zatímco Rusové a Švédové se o účast budou muset se svými soupeři porvat ve čtvrtfinále. Ve středu má šampionát volný den. Skupina o udržení začne v českobudějovické Budvar aréně ve čtvrtek od 15.00 hodin.
Kanada si díky výhře nad Ruskem zajistila přímý postup do semifinále. Sborná sice začala dobře, k čemuž ji dopomohlo i brzké vyloučení Clutterbucka, a ve 4. minutě vedla 1:0. Jenže pak se obraz hry zcela změnil. Ruští zadáci kupili proti důrazně hrající Kanadě chybu na chybu a ve 29. minutě zvyšoval Clutterbuck už na 4:1. „Nemyslím si, že bychom měli s důraznou hrou soupeře problémy. Určitě z toho nepramenily naše chyby,“ uvedl na pozápasové tiskové konferenci ruský kouč Michajl Slipčenko. Tříbranková ztráta Rusy nezlomila. Ještě před druhou sirénou využil parádní přihrávku Zubova Makarov a ve 47. minutě se ke kontaktní brance protlačil přes Luca Bourdona Alexej Sopin.
Rusové výrazně přidali. V poslední části hry zasypali gólmana Priceho třinácti ranami, ale na vyrovnání nedosáhli. Naopak v 54. minutě se od mantinelu před branku proháčkoval Setoguchi a k tyčce Proskurjakovovy branky poslal Kanadu vstříc přímému postupu. Do rozvrácené ruské obrany vpálil Setoguchi ještě jeden úder. Dvacet vteřin před koncem si najel na nahrávku Pyatta zpoza branky a dal na konečných 3:6. „Měli jsme z Rusů velký respekt a jsme rádi, že jsme utkání zvládli,“ liboval si kanadský trenér, jemuž však řadu dalších vrásek přidělala nečistá hra jeho svěřenců. „Hráčům to zdůrazňujeme neustále, ale na druhou stranu máme velké problémy kdykoliv, když přijedeme do Evropy. Pokud však chceme turnaj vyhrát, musíme začít hrát disciplinovaněji,“ dodal. Oba týmy také před startem medailových kol hlásí citelné ztráty. Problémy s ramenem má ruský hráč Romanovskij, Kanaďané přišli už v zápase se Švédy o Codyho Basse a čerstvě i o nejlepšího hráče týmu Ryana O´Marru.

Po odpoledním zápase mezi Ruskem a Kanadou bylo jasné, že díky solidně sehraným vzájemným duelům s oběma giganty stačila Švédsku jakákoliv výhra nad svým severským soupeřem. Z nudné první třetiny vysvitl jen moment z 10. minuty, kdy Švédové využili nabídnoutou výhodu při signalizovaném trestu. Puk od modré čáry nahodil na branku From-Björk a svým druhém na turnaji otevřel skóre. Jenže ve druhé třetině Dánové citelně přidali a odměnou jim bylo zasloužené vyrovnání. Ve 29. minutě přišla skvělá kombinace po ose Madsen – Olsen – Mads Bodker a poslední jmenovaný napálil puk za švédského brankáře. A nemuselo zůstat jen u toho. Jenže Dánové ve 40. minutě nevyužili slibnou šanci, kdy mohl skórovat Bach, a znovu dopadli tragicky v přesilovkách. Celkem devět švédských hokejistů muselo nuceně na trestnou lavici a od 37. minuty hráli hráči Tre Kronor dvě minuty v oslabení tří proti pěti. Podobně jako proti Kanadě však Dánové tuto šanci nevyužili. „Stále točíme ve hře deset až patnáct hráčů. Docházejí nám pak síly. Pokud však chceme myslet na udržení, musíme začít dávat z přesilovek góly,“ uznal dánský kouč Leif Thomsen.
Švédsko o své výhře rozhodlo na startu třetí třetiny. Šťastný gól z rohu kluziště dal opět obránce From-Björk a zajistil tak Švédsku postup do medailových kol z druhé příčky. Zoufale útočící Dánové se do vyložené šance už nedostali a naopak je definitivně popravil další šťastný gól z hole Ritoly v 53. minutě. „Soupeř hrál dnes výborně. Nebylo to pro nás jednoduché utkání. Zvládli jsme ho a těšíme se na Slováky. Jejich hru určitě nastudovanou máme. Vždyť v publiku seděl náš agent 007,“ smál se dobře naložený švédský kouč Mikael Tissel.

MOMENT DNE


Kanadu nastartoval moment ze 7. minuty. O pravého hrazení se k puku dostal ruský bek Osipov. Než však stačil přesně rozehrát, přiřítil se k němu Ryan O´Marra a donutil zadáka v bílém dresu chybovat. Denis Osipov se dopustil snad nejhorší chyby v hokeji a přihrál napříč obranným pásmem. K puku se tak dostal Clune a nadvakrát protlačil kotouč za ruského brankáře Proskurjakova. Kanaďané dosáhli na vyrovnání o chvilku dříve, než se Rusko stačilo zkonsolidovat k důsledné obranné hře.

HVĚZDA DNE


Devin Setoguchi (Kanada) - Kanadský forvard se v klíčovém zápase skupiny A blýskl hattrickem a vystřílel favorizované Kanadě přímý postup do semifinále. Své představení zahájil důraznou střelou po tragické hrubce Osipova na začátku sedmé minuty, ale zřejmě jeho největší moment přišel v minutě čtyřiapadesáté. Od levého mantinelu se prosmýkl přes dvojici ruských zadáků Anikjenko – Buravčikov a ke vzdálenější tyči dal veledůležitý gól na 5:3.

SMOLAŘ DNE


Vitalij Anikjenko (Rusko) - V utkání s Kanadou sice chybovala celá ruská defenziva, ale obzvláště obránce Anikjenko zapomněl formu v ruské šatně. Nejprve při vlastní přesilové hře v 19. minutě ztratil kotouč na útočné modré čáře a samostatný nájezd přetavil v gól na 2:1. Ve 27. minutě pak bezmyšlenkovitě vyrazil v situaci tři na tři proti jednomu z útočících hráčů a jeho hrubici málem potrestal Latendresse. Špatnou práci odvedl i při bránění Setoguchiho v 54. minutě a své tragické představení završil šptaným krytím Pyatta, který Setoguchimu přihrál na šestý gól zápasu.

Výsledky

Kanada vs. Rusko 6:3 (2:1, 2:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 4. Zubov (Buravčikov) – 0:1, 7. Setoguchi – 1:1, 19. Clune – 2:1, 22. Hobson (Clune) – 3:1, 29. Clutterbuck (Latendresse, Brassard) – 4:1, 40. Makarov (Zubov) – 4:2, 47. Sopin (Kučerjavenko) – 4:3, 54. Setoguchi (Pyatt) – 5:3, 60. Setoguchi (Pyatt, Clune) – 6:3. Rozhodčí: Turčan – Kalivoda (oba Česká rep.), Kekäläinen (Finsko). Vyloučení: 10:7, navíc Letang (Kanada) na 10 minut. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 2643. Střely na branku: 34:27.
Nejlepší hráči: Bourdon - Proskurjakov.

Kanada: Price – Mikkelson, Parent, Bourdon, Letang, Kurceba, Gragnani, Paquet – Setoguchi, O´Marra, Pyatt – Latendresse, Brassard, Bertram – Hobson, Clutterbuck, Clune – Neal, Lawrence, Yellowhorn.
Trenér: Shawn Camp.

Rusko: Proskurjakov – Zubarev, Pachomov, Anikjenko, Buravčikov, Osipov, Polesčuk, Nikitin – Istomin, Krysanov, Bumagin – Sopin, Zubov, Veličkin – Romanovskij, Makarov, Kučerjavenko – Zjuzin, Truchno, Antosik - Žarkov.
Trenér: Michajl Slipčenko.

Švédsko vs. Dánsko 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 10. From-Björk (Zackrisson) – 1:0, 29. Mads Bodker (Olsen, Madsen) – 1:1, 46. From-Björk (Zackrisson, Ritola) – 2:1, 53. Ritola (Öhman) – 3:1. Rozhodčí: Levonen (Finsko) – Michal Čech (oba Česká rep.), Glines (USA). Vyloučení: 9:7. Využití: 1:0. Diváci: 975. Střely na branku: 40:28.
Nejlepší hráči: Molinder - Nielsen.

Švédsko: Enroth – From-Björk, Öhman, Hellström, Morin, Andersen, Ribbenstrand, Hjalmarsson – Molinder, Pettersson, Zackrisson – Hornqvist, Bäckström, Sunna – Bergfors, Dahlberg, Andersson – Lindqvist, Ritola.
Trenér: Mikael Tisell.

Dánsko: Dahm – Schaarup, Mads Bodker, K. Jensen, Nielsen, Arvidsen, Allesoe – Olsen, Madsen, Bach – Christensen, Samsoe-Jensen, Jakobsen – Mikkel Bodker, J. Jensen, Phillips – Herlet, Moberg.
Trenér: Leif Thomsen.

TABULKA

1. Kanada    4   3  0  1  24:7   6
2. Švédsko   4   3  0  1   9:6   6
3. Rusko     4   3  0  1  19:12  6
4. Německo   4   1  0  3  10:18  2
5. Dánsko    4   0  0  4   4:23  0

Kurzivou označené celky budou hrát skupinu o udržení.
Tučně označený celek postoupil přímo do semifinále.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....